• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Hisarcıklıoğlu: Turizmde altyapı sorunları çözülmeli

Hisarcıklıoğlu: Turizmde altyapı sorunları çözülmeli
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, turizmcilere seslenerek, "Burada sizlerin de bizlerin de çocuklarımızın da daha çok yiyeceği ekmek var ama bunun için öncelikle altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED) Mardan Palace Otel'de yapılan 4. Genel Kurulunda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye için lokomotif sektör olan turizmin önemine işaret ederek, "Turizm, alma ağacının altında değildir, aslında turizm sektörü vermeye programlıdır. Bu sektör altın yumurtlayan tavuktur. Altın yumurtlayan tavuğa yeteri kadar gıda verirseniz, verdiğiniz katkının bin katını size geri verir. O yüzden bu sektöre gözümüz gibi bakmalıyız" diye konuştu.

Türkiye'nin turizmde çok ciddi bir gelişme kaydettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, son 30 yılda dünyadaki turizm pastası 5 kat büyürken, Türk turizm sektörünün 120 kat büyüdüğünü, 30 yıl önce binde 1'den bile az pay alırken, şimdi dünya turizminden alınan payın yüzde 3,5 olduğunu bildirdi.

Dünya turizmi yılda ortalama yüzde 3 büyürken, Türkiye'de yüzde 10 büyüme kaydedildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bugün itibarıyla 2013 yılı turizm gelirinin 31 milyar dolara ulaştığını söyledi. Sektörün ekonomik büyümenin dinamosu olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "O yüzden bu işe gönül vermiş, elini taşın altına koymuş olan herkese tek tek altın madalya verilse yeridir" dedi.

Altyapının önemi

Türkiye'nin dünya turizm pastasından alacağı payı rahatlıkla büyütebileceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 640 kilometre sahile sahip Antalya'nın bile tek başına 50 milyon turisti rahatlıkla misafir edebileceğini anlattı.

Sektöre yatırım yapanların doğru zamanda doğru sektöre yatırım yaptığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Burada sizlerin de bizlerin de çocuklarımızın da daha çok yiyeceği ekmek var ama bunun için öncelikle altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Antalya'ya gelen turisti Kapadokya istiyor. Şimdi bizim gelen turistten daha fazla katkı alıyor olmamız lazım. Antalya'yı Kapadokya'ya bağlamamız lazım. Bunun için Antalya'nın hızlı trene ihtiyacı var. Antalya'ya yapılacak her türlü yatırım, hızla dönebilecek potansiyele sahip. Önemli bir sorunumuz Kıyı Kanunu. Bu konuda yetkili grup çok fazla, bir tek bir patron olsun istiyoruz. Her bir bakanlığı kapı kapı gezmekten yorulduk. Bizim bakanlığımız Kültür ve Turizm Bakanlığı. Biz tek bir adrese gidelim, derdimizi anlatalım, siyaset ne diyorsa ona razıyız.

Diğer bir konu ecrimisil (işgal) meselesi. Biliyorsunuz buraya otel yapılmasının nedeni deniz. Deniz olmazsa burada yatırım olmaz. Şimdi (vay şezlong koydun, vay böyle yaptın, vay şöyle yaptın)... Şezlong olmadan adamı denize nasıl sokacağız. Siz bizim derdimizi anlarsınız ama Maliye bize başka gözle bakıyor. Onun için bizim meselelerimizin tek bir adreste çözülmesini istiyoruz."

Sektörde sezon sonunda işten ayrılmak zorunda kalan kişilerin kışın İşsizlik Fonu'ndan katkı aldıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, kış döneminde istihdam üzerindeki yükler kaldırılsa bu kişilerin işlerinde kalacaklarını bildirdi.

TÜROFED Başkanı Ayık

TÜROFED Başkanı Osman Ayık da sektörün geleceğe dönük bir takım ihtiyaçları giderildiği takdirde 2023 yılı için 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefine çok daha önce ulaşılabileceğini ifade etti.

Yurt içinde ve dışında yaşanan olaylara rağmen ocak-ekim döneminde sektörün yüzde 10 büyüme kaydettiğini anlatan Ayık, yeni tesislerin devreye sokulmasıyla Yunanistan'ın önüne geçildiğini, İspanya ile de şu anda başa baş noktasına çok yaklaşıldığını dile getirdi.

Ana pazarlarda kayıp yaşanmadığını, tam tersine artış kaydedildiğini vurgulayan Ayık, "Önümüzdeki dönem yeni pazar yaratma konusunda çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Kalifiye eleman sorununun sektörün temel sorunlarından biri olduğuna dikkati çeken Ayık, bu sorunun çözümü için Türkiye'deki turizm eğitim kurgusunun yeni baştan ele alınması gerektiğini söyledi.

Genel kurula Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, TOBB Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, milletvekilleri, iş adamları ve sektör temsilcileri de katıldı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim