• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hisarcıklıoğlu: Büyüme modelini değiştirmek zorundayız

Hisarcıklıoğlu: Büyüme modelini değiştirmek zorundayız
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeniden sürdürülebilir ve yüksek büyüme oranlarını yakalayabilmesi için uyarılarda bulundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeniden sürdürülebilir ve yüksek büyüme oranlarını yakalayabilmesi için uyarılarda bulundu.

ATO'nun yayın organı Ekonomik Denge'ye konuşan Hisarcıklıoğlu, hızlı bir şekilde eksik bırakılan reformlara odaklanmak gerektiğini belirterek, "Büyümemiz hala eski yapının devamı şeklinde, yani dış kaynağa dayalı. Bu yapısal bir sorun ve gerçek. Yapısal sorunların ancak yapısal çözümleri olur. Aynadaki görüntümüze kızmak yerine kendimizi nasıl değiştiririz sorusuna cevap aramalıyız. Türkiye ekonomisi, önümüzdeki 5 yılda yıllık yüzde 4 ve üzerinde bir büyüme oranını tutturursa, "ortalamanın üzerinde hızla büyüyen ekonomiler" arasına girmiş olacak." dedi.

Türkiye'nin dış kaynağa dayalı büyüme modelini değiştirmesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, düşük büyüme, yüksek enflasyon ve işsizlik sarmalından kurtulmanın yolunun da yapısal reformlara odaklanmaktan geçtiğini belirtti.

ORTA GELİR TUZAĞININ ÇÖZÜM YOLLARI

Hisarcıklıoğlu, 6 yıldır kişi başına gelirin 10 bin dolarda takılı kaldığını belirterek, orta gelir tuzağından çıkmanın yollarını şöyle özetledi:

"Orta gelir tuzağını aşmak için; yeni bir büyüme ve sanayileşme politikası, yargıya olan güveni arttırmak için hukuk sistemi reformu, bu çağın gerisinde kalmış eğitim sistemini güncelleyecek bir eğitim reformu, demokrasinin kalitesinin yükseltilmesi, iç tasarrufların arttırılması, Merkez Bankası başta olmak üzere kamu kurumlarının itibarlı hale getirilmesi, vergi sisteminin yeniden tasarlanması, kamu idaresinde şeffaflık ve hesap verilirliğin sağlanması gibi pek çok alanda yeni yapısal düzenlemelere ihtiyaç var.

İnşaat sektörü büyümeye devam etmeli. Çünkü üretim ve istidam dâhil ekonominin pek çok alanını doğrudan etkiliyor. Öte yandan zaten kısıtlı olan kaynaklarımızın, düşük verimli ve dış ticarete konu olmayan alanlara yönelmesinin de önüne geçmeliyiz. İnşaat işinde tasarımın, bilgisayarın önemi artarken, taşeronların yaptığı işin katma değeri, önemi azalacak. İnşaatı da bir sanayi politikası aracı olarak kullanmayı öğrenmeliyiz artık. Yoksa küçük kalır ve başkalarının taşeronu olmaya devam ederiz.Bu çerçevede klasik inşaat sektörümüz bile değişmek durumunda. Bakın boğaza üçüncü köprüyü yapıyoruz. Ama hafriyatı Türkler, inşaatı ise yabancılar yapıyor. Yakında, 3 boyutlu bilgisayarlar, inşaat malzemesi üretir hale gelecek."

"HER KESİM, BÜYÜMEDEN PAY ALMALI"

Büyümenin aynı zamanda, tüm kesimleri kapsaması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, kapsayıcı büyüme ile ilgili olarak, "Ekonomik anlamda kapsayıcı büyümenin en önemli unsurları KOBİ'ler. KOBİ'ler büyümeden ne kadar çok pay alırsa, toplumsal olarak refah o kadar yaygın bir alana dağılıyor. Bu çerçevede; KOBİ'lere finansman, vergi, devlet destekleri ve kamu ihalelerinde pozitif ayrımcılık yapılması bu sorunun büyük ölçüde aşılmasına yardımcı olacaktır. Eksik olan ve gelişme kaydetmesi gereken göstergelerin başında, eğitim geliyor. Son yıllarda eğitim sistemine yönelik kaynaklar önemli ölçüde artırıldı. Ancak erişim, kalite ve eşitlik gibi alanlara sorunlar devam ediyor. Kadınların işgücüne katılımı da yetersiz ve artmalı. Güçlü olduğumuz alanların başında ise altyapı kalitesi geliyor." görüşlerini savundu:

Hisarcıklıoğlu: Büyüme modelini değiştirmek zorundayız

Hisarcıklıoğlu: Büyüme modelini değiştirmek zorundayız

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim