• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Hırvatistan'a ilk kadın cumhurbaşkanı

Hırvatistan'a ilk kadın cumhurbaşkanı
Hırvatistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimini ana muhalefetteki Hırvat Demokratik Birliği'nin (HDZ) adayı Kolinda Grabar Kitaroviç kazandı. Hırvatistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı olan 46 yaşındaki Kitaroviç, mevcut cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'i kılpayı farkl

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 50.4'ünü alarak merkez sol eğilimli Yosipoviç'i geride bırakan muhafazakâr lider Kitaroviç, yaptığı zafer konuşmasında, seçimi tüm Hırvatistan için kazandığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, HDZ tarafından aday gösterildiğinde birçok kişinin kendisine seçimleri kazanamayacağını söylediğini ifade eden Kitaroviç, "Ancak ben pes etmem. Hırvatistan için de aynen böyle çalışacağım. Hiç kimsenin Hırvatistan'ın refah seviyesi yüksek bir ülke olmayacağını söylemesine izin vermem. Hırvatistan, Avrupa Birliği'nin ve dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olacak. Söz veriyorum" diye konuştu.

Hırvatistan eski Dışişleri Bakanı Kitaroviç, seçim kampanyası boyunca kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Kitaroviç, "İvo Yosipoviç'e oy veren seçmen de ekibimizin bir parçası olmalı. Bizimkiler-sizinkiler yok. Hepimizi zorlu görevler bekliyor. Bu yolda beraberiz. Birlik olarak Hırvatistan'ı krizden çıkaracağız. Hırvatistan'ın ulusal çıkarları için mücadele edeceğiz. Yardıma muhtaç olanlarla yardım edeceğiz. Birlik olarak Hırvatistan'ı krizden çıkaracağız. Kendimize güveniyoruz" diye konuştu.

Kitaroviç, yolsuzlukla mücadelede "sıfır tolerans" göstereceklerini, NATO ve AB'de hak ettikleri yere gelecekleri ve komşu ülkelerle yıllardır süren sorunları çözeceklerini söyledi.

20 BİN OYLA YENİLDİ

Yaklaşık 20 bin oy farkla Kitaroviç'e yenilen mevcut cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç de konuşmasında seçimi kazanan rakibini tebrik etti.

Yosipoviç, "Zorlu bir kampanya oldu ancak nihayetinde demokrasi kazandı. Demokratik mücadelede kazanan Kolinda Grabar Kitaroviç oldu. Kendisini tebrik ediyorum. Az bir farkla kazandı ancak demokrasinin özü bu: Daha fazla oy alan zafere erişir" ifadesini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim