• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir
Görme bozukluğu, adet düzensizliği, baş ağrısı gibi şikayetler hipofiz tümöründen kaynaklanabiliyor.

Görme bozukluğu, adet düzensizliği, baş ağrısı gibi şikayetler hipofiz tümöründen kaynaklanabiliyor. Gebe kalmayı da zorlaştıran hipofiz tümörlerinin yeni çıkan ilaçlarla ameliyatsız da tedavi edilebildiğini belirten Memorial Şişli / Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, "Cerrahinin gerektiği durumlarda kullanılan yüksek teknoloji, hipofiz tümörü ameliyatlarının eskiye oranla çok daha güvenli geçmesini sağlıyor" dedi.

GÖRME BOZUKLUKLARI ÖNEMSENMELİ

Memorial Şişli Hastanesi'nde gerçekleştirilen "Hipofiz Tümörleri: Bilinen ve Gelecek Bilimsel Toplantısı"nda hipofiz tümörleri ele alındı. Hipofiz tümörleri konusunda yaşanan son gelişmelerin tartışıldığı toplantıda konuşan Memorial Şişli / Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, hipofiz tümörlerinin yapmış oldukları baskıya ve hormonal bozukluklara göre belirti verdiğine dikkat çekti. Hipofiz tümörünün baskı yaptığı durumlarda özellikle baş ağrısı ve görme bozukluğu yaşandığının altını çizen Elmacı, "Bununla birlikte şah damarının baskı görmesiyle damarsal sorunlar ortaya çıkabilir. Hormonal bozukluklarda ortaya çıkan belirtiler ise adet düzensizliği, göğüsten sıvı gelmesi, fazla kilo alma, yağ birikimi, kişinin günlük yaşam aktivitesinde halsizlik ve yorgunluk gibi değişiklikler şeklinde görülür" dedi.

AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Hipofiz tümörlerinin teşhisinde birinci yolun MR yani Manyetik Rezonans olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İlhan Elmacı, geliştirilen yeni ilaçların ameliyat olmadan tedavi imkanı sağladığını söyledi. Beyinde baskı olduğu durumlarda cerrahi müdahalenin kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Elmacı, " Kullandığımız ileri teknoloji sayesinde ameliyatlar daha güvenli hale geldi. Hastanın yaşam kalitesini düşürmeden normal yaşamına dönmesi sağlanıyor. Tümör kalıntısının olduğu durumlarda ve tekrarlanmaya karşı Gama Knife teknolojisi bize çok yardımcı oluyor" dedi.

GEBELİĞİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Hipofiz bezinin vücuttaki tüm hormonların orkestra şefi görevini yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın Sav hipofiz tümörlerinin gebelik üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini söyledi. Bazı hipofiz tümörlerinin kadınlarda yumurtlama sorunu yarattığına dikkat çeken Sav, " Hamilelik başlamadan önce hipofiz tümörü tespit edilmişse uygun tedavisi yapılabilir ve gebelik başlatılabilir. Gebelik başlamasından sonra farkına varılan tümörlerin tedavisi de ihmal edilmemelidir. Tedaviyle hem gebeliğin tamamlanması sağlanır hem de tümörün büyümesi yavaşlatılır hatta durdurulabilir" dedi.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KANSER DEĞİL

Hipofiz tümörlerinin yüzde 90'ının kanser olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Sav," Bu tümörlerin çok küçük bir gurubu kötü davranabilir. Çabuk büyür ve tekrarlayabilir. Kanser olmayan tümörler vücuda yayılım göstermez. Hipofiz tümörünü engellemek için beslenme ya da hayat tarzındaki değişiklikler ne yazık ki bir sonuç vermemektedir. Günümüzde uygulanan cerrahi ve tıbbi tedavilerle hipofiz tümörlerini tedavi edebilecek düzeydeyiz" diye konuştu.

MÜDAHALE EDİLMEZSE CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR

Hipofiz tümörünün belirtilerinin anlaşılmasının zor olmadığını ifaden eden Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, kişinin hipofiz tümörünü öğrenmesinin tesadüfen olmadığını söyledi. Aniden ortaya çıkan adet görememe, memeden süt gelmesi, anlamsız şekilde el ve ayakların büyümesi, aşırı boy uzaması belirtileriyle doktora gidildiğinde genellikle tanının konulduğunu söyleyen Akdemir, "Hipofiz tümörlerinin geneline baktığımızda ölümcül değildir. Ama bazen bu tümörler kendi içinde kanamaya neden olurlar. Bu gibi durumlarda ani tansiyon düşüklüğü, bilinç bulanıklığı, görme kaybı gibi şok durumlarında ciddi sorunlara neden olabilir. Bu şok durumlarında gerekli müdahale yapılmazsa hormonal düzeyde yaşana kan şekeri düşüklüğü bilinç kayıplarına ve hastanın kaybına neden olabilir" dedi.

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir

Hipofiz Tümörleri Gebeliği Engelleyebilir

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim