• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Hindistan’da oy verme işlemi başladı

Hindistan’da oy verme işlemi başladı
800 milyondan fazla seçmene sahip olan Hindistan’da bugün, kurulacak yeni hükümeti belirleyecek genel seçimler için oy verme işlemi başladı.

Dünyanın en kalabalık nüfuslarından birine sahip olan Hindistan’da 9 farklı günde yapılacak seçimlerde kurulacak sandıklarla halk yeni hükümeti seçecek. İktidarda bulunan Kongre Partisi ile muhalefetteki Bharatiya Janata Partisi (BJP) arasında geçeceği düşünülen seçimde oy verme işlemi 12 Mayıs’ta sona erecek ve 16 Mayıs’ta oylar sayılacak.

Hindistan’da seçmenler ülkedeki en büyük sorun olarak yolsuzluk ve yüksek enflasyonu görüyor. Dolayısıyla rüşvete savaş açacaklarını belirten Avam Halk Partisi’nin bu seçimlerde başarı elde etmesi bekleniyor.

Son seçimlerde başta Delhi olmak üzere birçok noktada başarılı olan BJP’de parti lideri Narenda Modi, ülkenin ekonomisini daha iyi bir noktaya getireceklerine, gençler için iş istihdamı sağlayacaklarına ve yolsuzluk karşıtı bir hükümet kuracakları konusunda halka söz verdi. Halka yakınlığıyla bilinen Modi, yapılan son anketlerde önde görülüyor. 2009 yılında yapılan seçimlerden zaferle ayrılan Kongre Partisi lideri Manmohan Singh de tekrar başa gelmeleri durumunda ülkede kapsamlı bir büyüme gerçekleştireceklerini belirtti. Birçok ufak çaplı partinin de yer alacağı seçimlerde bu partiler belirli bir oranda oy kazanmaları durumunda yeni kurulacak hükümette yer alma şansı elde edecek. 543 sandalyenin bulunduğu parlamentoda herhangi bir partinin kazanması yahut koalisyon kurması için en az 272 sandalye kazanması gerekiyor. Hindistan’daki seçimlerde ayrıca ilk kez elektronik oy verme cihazları kullanılacak. Cihazlar üzerinde bulunan düğmeler ile seçmenler istedikleri partiye oy verecek.

Hindistan’ın kuzey doğusunda bulunan Assam ve Tripura eyaletlerindeki 6 noktada bugün başlayan oy verme işleminde Hintli seçmenlerin birçoğunun hükümetten yeterli hizmet görmedikleri ve artan zamlardan şikâyetçi oldukları belirtildi. Assam eyaletinin Kongre Partisi’nin en güçlü olduğu yerlerden biri olmasına rağmen bölgede BJP’nin oylarının da artacağı düşünülüyor. Hindistan’da, 2009 yılındaki seçimlere göre seçmen sayısı 100 milyon artmış durumda. Bu seçimlerde 814 milyon seçmen 930 bin noktada oy verecek.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim