• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hindistan'da öpücüğe gözaltı

Hindistan'da öpücüğe gözaltı
Hindistan'da, muhafazakâr bir grup gencin kamuya açık alanda öpüşüldüğü gerekçesiyle geçen ay bir kafeyi yağmalaması üzerine 'Aşk Öpücüğü' çağrısıyla kitlesel gösteri düzenlemek isteyen 30 kişi gözaltına alındı.

Ekim ayında Hindistan'ın Kozhikode kentinde bir çiftin kafenin dışında öpüşürken çekilen görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasıyla, Hindistan'ın milliyetçi siyasi partisi Bharatiya Janata'nın gençlik kolları, baskın düzenledikleri kafeyi 'ahlak dışı davranışlarda bulunulduğu' gerekçesiyle yağlamamıştı.

Ülkenin sol eğilimli Kerala vilayetinde de bir grup genç, Pazar günü 'Aşk Öpücüğü' çağrısıyla kamuya açık alanda 'ahlak polisliğine' tepki amaçlı protesto gösterisi düzenlemeyi planlıyordu.

BBC muhabiri Charles Haviland'ın aktardığına göre, Facebook'ta organize olan, ve aralarında eşcinsel çiftlerin de bulunduğu eylemciler, protesto amacıyla el ele tutuşup öpüşecekti. Gösteri çağrılarına muhafazakâr Hindu gruplar ve Müslümanlar karşı çıkıyordu. Hindistan'da yüksek mahkeme protestoya müdahale etmeyi reddedip yasadışı bir durum olmadığı kanaatine vardı. Fakat Hindistan emniyet birimleri protestocuları gözaltına aldı.

'Kültürle bağdaşmıyor'

BBC muhabir Haviland'ın aktardığına göre müdahaleden sonra tekrar bir araya gelen bazı çiftler ise birbirlerine sarılıp öpüşerek ellerindeki pankartlarla protestolarını sürdürdü. BBC Trending'e konuşan muhafazakar BJP partisi yetkilisi G. Liginlal, "Herkesin kendi duygusal yakınlıklarını ifade etme tercihleri vardır. Fakat bunu ahlak dışı bir yolla yapma hakları yoktur" dedi. 'Aşk Öpücüğü' eyleminin organizatörlerinden Rahul Pasupalan ise nasıl bir tepki geleceğini bilmeden Facebook'ta açtıkları sayfayla eylem çağrısı yaptıklarını söyledi. Pasupalan'ın önce arkadaşlarıyla paylaştıklarını söylediği sayfa daha sonra 5 bin kişiye ulaştı.

Eyleme karşı çıkan blog yazarı Basheer Vallikkunnu ise toplu öpüşme ve sarılma eyleminin "yaşadıkları kültürle bağdaşmadığını" ifade etti. Pasupalan ise "Aşkını kamuya açık alanda ifade etmenin neresi provokatif?" diye tepki gösterdi. Eylem tartışmalarına rağmen Pazar günü sokağa çıkanlardan 30'u polis tarafından gözaltına alındı.

Kaynak: BBC Türkçe

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim