• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Hijyen takıntısı hasta edebilir

Hijyen takıntısı hasta edebilir
Halılarınızı temizleyeceksiniz diye çocuğunuzu sağlığından etmeyin, daha iyi meyve temizlediği iddia edilen deterjanlardan uzak durun, antibakteriyel yazan sabun kullanmayın, deterjanların fazlasının vücudunuzun iç salgı sistemine zarar verebileceğini unu

Halılarınızı temizleyeceksiniz diye çocuğunuzu sağlığından etmeyin, daha iyi meyve temizlediği iddia edilen deterjanlardan ırak durun, antibakteriyel yazan sabun kullanmayın, deterjanların fazlasının vücudunuzun dahil salgı sistemine ziyan verebileceğini unutmayın. İşte fazla hijyenin yol açtığı tehlikeler...

Deterjanlar, deodorantlar, spreyler derken evlerimizi birer kimyasal havuzuna dönüştürdük. Bu durumdan en çok kadınlar ve bebekler etkileniyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, “Eğer insanlar bağışıklık sistemlerini yoksunlaştırmaya devam edecek olurlarsa gelecek kuşakların varlığı tehlikeye düşebilir” söylüyor. Halı deterjanlarının kimyasal kalıntıları (deterjanlarla beraber kullanılan böcek kıran, mantar kıran vb) bilhassa emekleme çağındaki çocuklar için tehlikeli olabiliyor. Emekleyen çocuklar ellerini ağızlarına götürdüklerinde bu kalıntılar sindirim sistemi yoluyla vücutlarına girerek muhtelif hastalıkların gelişimine yol açabiliyor.

SADECE 2 MALZEME KULLANARAK EVİNİZİ NASIL TEMİZLERSİNİZ?

MEYVE YIKAMA DETERJANLARINI KULLANMAYIN

Meyve ve sebzelerin temiz ve bol su ile yıkanmaları hijyen açısından yeterli bulunuyor. Marul gibi sebzelerin yapraklarının ayrılarak yıkanması öneriliyor. “Özel meyve ve sebze deterjanları” adıyla satılan ürünlere gerek olmadığı, bunlardan bazılarının kalıntı bırakıp bazılarının ise meyve ve sebzelerle etkileşime girdikleri belirtiliyor. Bu deterjanlar meyve ve sebzelerle beraber vücuda girdiklerinde sindirim sisteminin çok sayıda bölümünü menfi etkileyerek umumi sağlığı bozabiliyor. Antibakteriyel sabunlar, hastanelerde ilgili uzmanlar tarafından hususi amaçlar için kullanılsa da evlerde kullanılmaları mikropların direnç kazanmasına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve çocukların kolayca hastalanmalarına ne sebepten oluyor. Bu maddelerin büyük bölümünün karaciğer ve böbrekler üzerinde de menfi etkileri bulunuyor. Prof. Dr. Çağatay Güler, “Biz mikroplardan arınmış steril bir el değil temiz el istiyoruz. Bu nedenle antibakteriyel sıfatı ön plana çıkartılarak satılan bu sabunların günlük hayatta kullanılmasını önermiyoruz, eller sadece su ve sabunla yıkanmalıdır” söylüyor. Bazı temizlik malzemelerinin içinde “salgıbozar” ismi verilen ve dahil salgı sisteminin düzenini bozmaya yarayan maddeler yer alıyor. Bu ürünlerin; kısırlık, üreme sistemi kanserleri ve meme kanseri iç birçok tehlikeli sonuca yol açtığı belirtiliyor. Prof. Dr. Çağatay Güler, “Sağlıkla ilgili etkileri ön plana çıkartılan hiçbir deterjanın kullanılmaması gerekir. Deterjanlar sadece kirlilerin temizlenmesi amaçlıdır” diye konuşuyor.

''EN KİRLİ TOP 10''

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?  

*Kadınlar günümüzde kimyasallarla en çok karşılaşan grubu oluşturuyor. Kadınların ithal edilen çiçeklerdeki canlıları öldüren ve kokmaları için püskürtülen organik kimyasallardan etkilenimi maden işçisinin yaptığı işten daha riskli.

* Kadınlar ev içi kirlilikten erkeklerden daha çok etkileniyor. Buna kadının fizyolojik sıfatı yol açıyor.

*Ailenin ekonomik durumu bozuldukça su, yakıt ve yiyecek niteliklerinin düşmesi kadınları daha fazla etkiliyor. Bu kirleticiler kadında; kanser, akciğer hastalığı ve üreme sistemi gibi ağırbaşlı problemlere yol açıp önceden mevcut olan hastalıkların kötüleşmesine ne sebepten oluyor.

* Kurşun, cıva, kadmiyum, arsenik gibi ağır metaller, canlıkıranlar, salgıbozarlar, çözücüler ve evde kullanılan kimyasallar; düşük, zamanından evvel doğum ve başka gebelik sorunlarını artırıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim