• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Hidrosefali tedavisinde önemli adım

Hidrosefali tedavisinde önemli adım
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hidrosefali (bayinde su toplanması) hastaları, uygulanan yeni yöntemle çok daha kısa sürede...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hidrosefali (bayinde su toplanması) hastaları, uygulanan yeni yöntemle çok daha kısa sürede tedavi ediliyor.

Beyne yerleştirilen şant cihazı gibi çeşitli yöntemlerle tedavi edilen hidrosefali hastalığı, Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde uygulanan nöroendoskopik teknikle (3. Ventirkülostomi) hastaya şant takılmadan çok daha kısa sürede tedavi edebiliyor. Bu yöntemle tedavi edilen hastalardan biri de 16 yaşındaki Buse Ceren Cengiz. Hemşirelik üçüncü sınıf öğrencisi olan Buse Ceren Cengiz, bir hafta önce baş ağrısı ve dengesizlik şikâyeti ile Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'ne başvurdu. Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz tarafından tedavi altına alınan Cezgiz'in beyninde su toplanması olduğu tespit edildi.

Operasyona alınan Cengiz'e yaklaşık bir santimetrelik delikten nöroendoskopik operasyon yapıldı. Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Buse Ceren Cengiz, iki üç günlük bir tedavi sürecinin ardından taburcu oldu. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, artık hidrosefali hastalarının bir kısmını şant cihazı yerleştirmeden, nöroendoskopik teknikle (3. Ventirkülostomi) çok daha kısa sürede tedavi edebildiklerini, hidrosefalinin bu tedavi yönteminde, alın bölgesinin gerisinden yaklaşık 1 santimlik çok küçük bir açıklıktan girilerek işlemin sonuçlandırıldığının altını çizdi.

Hidrosefaliyi, beyin karıncıklarında beyin omurilik sıvısının birikimi olarak tanımlayabileceklerini ifade eden Yılmaz, "Bu biriken sıvı tahliye edilmez ise ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu hastaların tedavisinde genellikle biriken bu beyin omurilik sıvısını tahliye etmek için silikondan yapılmış şant cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz hastada ömür boyu kalmaktadır. Uyguladığımız endoskopik yöntem ile şant cihazının yerleştirilmesine gerek kalmadan karıncıklarda biriken sıvı, karıncığın tabanında açılan bir delikten beyin içindeki sıvının tahliye edilebileceği yere geçişi sağlanmaktadır." dedi.

Yılmaz, bu yöntemle uygun olan hastalarda beyin içindeki tümörün, beyin kanamalarının tedavisinin yapıldığına işaret ederek, yöntemin bu bölgede de nadiren yapıldığını aktardı.

Cihan

Hidrosefali tedavisinde önemli adım

Hidrosefali tedavisinde önemli adım

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim