• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Hiçyılmaz Afrika Birliği Üyesi 23 Ülkeden 25 Büyükelçi Ve Maslahatgüzarlar İle Yemekte Bir Araya Geldi

Hiçyılmaz Afrika Birliği Üyesi 23 Ülkeden 25 Büyükelçi Ve Maslahatgüzarlar İle Yemekte Bir Araya Geldi
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, bir takım temaslar için Kayseri'de bulunan Afrika Birliği üyesi 25 ülkeden 25 büyükelçi ve maslahatgüzarlar...

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, bir takım temaslar için Kayseri'de bulunan Afrika Birliği üyesi 25 ülkeden 25 büyükelçi ve maslahatgüzarlar ile verilen yemekte bir araya geldi.

Yemeğe, Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, KOSB Başkanı Tahir Nursaçan, KTO yönetimi, iş adamları ve davetliler katıldı. Yemekte konuşan KTO Başkanı Hiçyılmaz, "Afrika coğrafyası, dostluk ve kardeşlik bağları bakımından pek de uzak olmadığımız ancak karşılıklı ilişkiler açısından eksiklerimizin olduğu bir coğrafyadır. Son yıllarda yaşanan ikili ilişkilerdeki gelişmeler, ülkelerimizi ve insanlarımızı bir araya getirmeye başlamıştır. Özellikle ticaret ve bilgi paylaşımı noktasında yaşanan olumlu gelişmeler Afrika ülkelerine ve Türkiye'ye gelecek açısından önemli bir perspektif sunmaktadır. 2003 yılında Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi stratejisi oluşturulmuş ve 2005 yılı ülkemizde Afrika yılı ilan edilmiştir. Yine aynı yıl ülkemiz, Afrika Birliği'ne gözlemci üye ve Afrika için stratejik ortak olmuştur. İlişkilerimizi tüm alanlarda güçlendirmek amacıyla 2008 yılında İstanbul'da Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi düzenlenmiştir. Bu zirve sonunda; TOBB ile Afrika Ticaret, Sanayi, Tarım ve Meslek Odaları Birliği işbirliğinde yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye-Afrika Odası kurulmuştur. 2013 yılında ülkemizin Afrika Kalkınma Bankası üyelik sürecinin tamamlanması ve ardından geçtiğimiz yıl Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin gerçekleşmesiyle, ekonomik ilişkilerimiz yeni bir boyut kazanmıştır" dedi.

Hiçyılmaz, "Türkiye'nin Afrika'daki yatırımları ise 5 milyar doların üzerine çıkmıştır. Kayseri'nin Afrika ülkeleriyle olan ticari ilişkisi de giderek gelişmektedir. 2014 yılı rakamlarına baktığımızda; büyükelçilerini konuk ettiğimiz 27 ülke ile toplamda 258 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusudur. Bu rakam 2015 yılı ilk 11 aylık dönemde de 238 milyon dolar olmuştur. Aramızdaki ticari ilişkinin boyutu her geçen yıl yavaş bir performansta artmaktadır. Ancak bunu artırmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek hepimizin elindedir. Bunu sağlamak adına; şehrimizdeki yatırımcılar İnşaat, alt yapı, tekstil ve mobilya gibi alanlar başta olmak üzere birçok alanda Afrika ülkelerinde yatırım yapabilirler. Bunun yanı sıra, Afrikalı iş adamları da Kayseri'de özellikle mobilya elektrikli ev aletleri, çelik kapı, demir çelik ürünleri ve madencilik alanında ticaretlerini geliştirebilirler, diye düşünüyorum. Ekonomik ilişkilerde gelinen bu seviye, Afrika ülkelerinde yatırım ve ticaret yapanların iyi fırsatlar yakaladığını bize göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba da, "Biz maden sektöründen bahsediyoruz ama tarım ve hayvancılık var. Bu alanların hepsi bizim için önemli. Biz, buradaki bilgi birikimi ile finansal kapasite ile Türkiye'nin sahip olduğu bu birikimler ile biz bunlarla elimizdekileri birleştirebilirsek yani insan ve doğal kaynaklarımızı birleştirebilirsek o zaman bir fark yaratabiliriz. İşte bu sebepten dolayı bizim devlet başkanlarımız Türkiye'yi Afrika'nın stratejik bir ortağı olarak karar verdiler. Bunun altında yatan fikir sadece kendi geleneksel iş ortaklarımıza bağlı kalmak istemiyoruz. Belki onların Afrika'da ki yatırım kapasitesi, bize yardımcı olma geçmişleri belki artık limitlerine ulaştıklarını gösteriyor. Bu sebepten dolayı iş birliğimizi çeşitlendirmeye karar verdik. Eğer Afrika'ya gidecek olursanız çok fazla Çin şirketi görmüş olursunuz. Türk şirketleri de var ama çok sayıdadır. Sayın başkan lütfen iş adamlarını Afrika'ya yatırım yapmaları için teşvik edebilir misiniz?" diye konuştu.

Hiçyılmaz Afrika Birliği Üyesi 23 Ülkeden 25 Büyükelçi Ve Maslahatgüzarlar İle Yemekte Bir Araya Geldi

Hiçyılmaz Afrika Birliği Üyesi 23 Ülkeden 25 Büyükelçi Ve Maslahatgüzarlar İle Yemekte Bir Araya Geldi

Hiçyılmaz Afrika Birliği Üyesi 23 Ülkeden 25 Büyükelçi Ve Maslahatgüzarlar İle Yemekte Bir Araya Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim