• BIST 9642.25
  • Altın 2494.455
  • Dolar 32.5887
  • Euro 34.8378
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hiç tanımadığı birine böbreğini verdi!

Hiç tanımadığı birine böbreğini verdi!
Bursa'da yaşayan din görevlisi 46 yaşındaki K.T., hastanede tanıştığı Abdullah Karadağ'a böbreğini verdi.

Daha önce hastane ziyaretine gittiğinde böbrek yetmezliği ortaya çıkan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, Uludağ Tıp Fakültesinde böbrek yetmezliği teşhisiyle organ nakli sırasına alındı.

2 aydan beri diyalize giren Karadağ'a müjdeli haber Bursa'da din görevlisi olan 46 yaşındaki K.T.'den geldi. Amcasının torunu için bir böbreğini vermek isteyen K.T., dokular uymayınca böbreğini sistemde nakil bekleyen başka bir hastaya bağışlamak istedi. Daha sonra Başkan Yardımcısı Karadağ ile tanışan K.T., uyması halinde böbreğini ona verebileceğini söyledi.

Din görevlisi olan K.T.'nin isteği ile harekete geçen hastane çalışanları, Karadağ ile K.T.'nin nakil uyumluluğunu karşılaştırdı. Dokuları yakın akrabadan daha çok uyan K.T. ve Karadağ, Türkiye'de bir ilke imza atmak için ameliyata alındı.

Ameliyat öncesi hazırlıklarda birbirine destek olan K.T. ve Karadağ, organ naklinin ne kadar önemli olduğuna işaret etti.

“BU İYİLİĞİ KİMSE YAPMAZ”

Ailesinden kimsenin nakil için dokuları uyuşmayan Karadağ, “Yaklaşık 1 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konunca tetkiklerim yapıldı. Bir tedavi sürecine başlandı. Bir sene içinde böbreğimin fonksiyonunu kaybedeceği söylendi.

Denilen gibi oldu. 1 sene içerisinde böbreğimin fonksiyonu yüzde 5'e düştü. Daha sonra Uludağ Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 20 gün yatarak tedavi oldum. 2 aydan bu yana haftada 2 gün diyalize girmeye başladım. Burada tanıştığım hocamız bana böbreğini bağışlamak istediğini söyledi. Bence o bir kahraman. Din kardeşliğinin güzellini göstermiş oldu.

Allah için fedakârlık yapılabileceğini hem Türkiye'ye, hem de dünyaya gösterdi. Yaptığı iyilik hiçbir kelime ile anlatılamaz.”

“TANIMADIĞIN BİRİNE ORGAN BAĞIŞI DAHA ÖNEMLİ”

İzlediği televizyon programlarından etkilenen din görevlisi K.T., 1 sene önce ailesiyle birlikte hastaneye gelerek sistemde bağış bekleyen hastalar için organlarını bağışlamaya karar verdiklerini söyledi.

2 ay önce ise amcasının torunu için böbrek nakil için hastaneye geldiklerini belirten K.T., “Dokularımız uyuşmadığı için nakil gerçekleşmedi.

Daha sonra tanımadığımız bir kişiye vermek nasip oldu. Böyle bir olayın daha bir erdem olduğunu düşünüyorum. İnşallah hayırlısı olsun. Gönül ister ki hiç kimsenin rahatsızlanmasın” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DE BİR İLKE İMZA ATILACAK”

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek ameliyata girecek olan Uludağ Üniversitesi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, “Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen canlı bir nakil. Tamamen gönüllü olarak, kendi isteği ile K.T., hiç tanımadığı bir kişiye böbreğinin naklini istedi.

Yaptığımız çalışmalar sonucunda da Karadağ'a organın dokuları uygunu tespit ettik. Her hangi bir maddiyat gözetmeksizin insani duygularla bu naklin gerçekleştiğine kanaat getirilince böyle bir ameliyata karar verdik.

Bugün inşallah bir ilke imza atmış olacağız” dedi. Daha evvel birinci derecede yakınların haricine organ verilemediği, ancak son kanuni düzenlemelerle bu engelin kalktığı öğrenildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim