• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Her Üç Hastalıktan Biri ’Nadir Hastalık’

Her Üç Hastalıktan Biri ’Nadir Hastalık’
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Atıl Bişgin, her üç hastalıktan birisinin nadir hastalık olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Bişgin, yaptığı açıklamada, insan genom projesi sonrası gelişen genetik teknolojileri sayesinde artık her 3 hastalıktan birinin genetik hastalık olmasıyla birlikte bu alanın önemini daha da ortaya çıkardığını söyledi. Nadir hastalıkların bugün için sayısının 8 bini bulduğunu belirten Doç. Dr. Bişgin, bu hastalıkların toplumda görülme sıklığının ise yüzde 6-8 arasında olduğunu, hastanelerin tüm poliklinik başvurularının ise yüzde 20'sini oluşturduğuna dikkat çekti.

Tüm hastaların 5'te birinin neredeyse nadir hastalıklarla ilgili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bişgin, "Bu hastaların bu kadar sık hastane başvuru yapmasının ana nedeni ise hem tanı almalarındaki zorluklar hem de hastaların genel olarak verilen sağlık hizmetinden memnuniyetsizlikleridir. Bu hastaların maalesef ki ortalama tanı konulma süreleri 5 yıldan fazla sürmekte ve hastaların da sadece yarısı tanı alabilmektedir" dedi.

Bu kadar önemli bir grubu oluşturan nadir hastalıkların yüzde 80'inin genetik kökenli, geri kalan kısmının da alerji ve enfeksiyon hastalıklarından oluştuğuna ve bu hastalıkların çoğunun yine genetik kökenli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Bişgin, hastalıklarla ilgilenen çok sayıda uzmanlık alanı olduğunu ve çoğunluğunun genetik hastalık olması nedeniyle tanıların büyük kısmının gerek laboratuvar gerekse Tıbbi Genetik Polikliniklerinde ve Genetik Hastalıklar Tanı Merkezlerinde konduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Bişgin, Balcalı Hastanesi'nde 2013 yılında kurulan Tıbbi Genetik Anabilim Dalının, Klinik Genetik Poliklinik hizmetini 2014 yılında vermeye başladığını ve 2015 yılı içinde toplam 4 bin hastaya hizmet verildiğini, bunlardan 2 bin 700'üne genetik tetkikleri de yapılarak nadir hastalık tanısı konulduğunu belirtti.

Doç. Dr. Atıl Bişgin son olarak, hastaların poliklinikte mümkün olduğu takdirde yurt dışı bağlantıları kurularak en son ve yeni tedavi uygulamalarını almaları sağlanarak aynı zamanda ailelerinde sağlıklı çocuk sahibi olmaları için gerekli planlamalarının yapıldığını ve Adana'da bulunan çeşitli hastanelere de ayrıca hizmet verildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim