• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

"Her şeye rağmen iyi durumdayız"

"Her şeye rağmen iyi durumdayız"
İsmail Kartal, sarı-lacivertli takımın Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde yaptığı antrenmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Süper Lig'in 8. haftasında 2 Kasım Pazar günü deplasmanda karşılaşacakları Beşiktaş maçıyla ile ilgili sorular üzerine Kartal, "Beşiktaş iyi ve coşkulu oynuyor, iyi durumdalar. Her şeye rağmen biz de iyi durumdayız. Saha sonuçları da onlara yardım etti" dedi.

İsmail Kartal, siyah-beyazlı takımın Türkiye'de en iyi oynayan ekip olduğu görüşüne katılmadığını aktararak, "Kişiden kişiye göre değişir. Ben buna katılmıyorum. Türkiye'nin en iyi oynayan takımlarından biri, benim takımım" diye konuştu.

Beşiktaş'ın Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor ile yaptığı maçta kırmızı kart gören Gökhan Töre'nin yerine Kerim Frei'ın oynamasını beklediklerini anlatan sarı-lacivertli takımın teknik direktörü, "Gökhan Töre, 3. bölgede topu tutan, ters ayakla içeri girerek, rakibin dengesini bozan bir oyuncu. Bu hafta kimin oynayacağını bilmiyoruz. Kerim Frei'ın oynayacağı söyleniyor. Neyle karşılaşacağımızı göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Kartal, "Beşiktaş maçında mağlubiyet olursa ne olur" sorusu üzerine ise "Hiçbir şey olmaz. Yolumuza devam ederiz" yanıtını verdi.

Fenerbahçe'nin Atatürk Olimpiyat Stadı'nda kötü bir istatistiğe sahip olduğunun hatırlatılması üzerine de Kartal, "Sahayı kumlamışlar, özel çim getirmişler. Biz bu şartlara uyum sağlayarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bu sefer şeytanın bacağını kırarız" şeklinde konuştu.

Benim buradan ayrılmam 1 saniye

İsmail Kartal, Fenerbahçe'de boş kağıda imza attığını belirterek, ayrılması durumunda tazminat maddesinin bulunmadığını söyledi.

"Ben Fenerbahçe'nin çocuğuyum" diyen Kartal, "Benim buradan ayrılmam 1 saniye. Ne tazminat alırım ne başka bir şey. Boş sözleşmeyi imzaladım. Yardımcı antrenör ve futbolcuyken boş kağıda imza attım. Ne tazminat, ne şampiyonluk primi var. Bu sezon sonunda da mukavelem bitiyor. Bir yıllık anlaştık" şeklinde konuştu.

Hırsımdan, inancımdan, sinirimden dolayı gözlerim doldu

Fenerbahçe'nin 2-1 kazandığı Gençlerbirliği maçında ağladığı iddia edilen Kartal, o müsabakadaki hırsı ve inancından dolayı gözlerinin dolduğunu söyledi.

"Hırsımdan, inancımdan sinirimden dolayı gözlerim doldu. Ben bugün Fenerbahçeli olmadım" diyen İsmail Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Futbolculuk, antrenörlük hayatım boyunca, Fenerbahçe'nin en kötü günlerinde, 3 Temmuz sürecinde ve güzel günlerinde yer aldım. Bu takım ligin şampiyonu, ne oldu da bir grup tarafından bu oyuncular protesto edildi. Bana karşı olumsuzluklarda başka bir hocanın isminin tezahürat edilmesi, bu tarz şeyler antrenörü üzecek şeyler. Ben burayı sahiplenmişim, ben Fenerbahçeliyim. Dışarıdan gelen bir antrenör olsa bunları kafasına takmayabilir. Arada bir fark var, ben neredeyse hayatımı verdim. Yaşananlar var, 3 temmuz süreci, şampiyonluklar. Bu yaşananlarda belki arka plandaydım ama kalbinde olan bendim ve ben her zaman vardım. Ben bugün Fenerbahçeli olmadım."

Kartal, mağlubiyeti kabul etmeyen, hırslı bir yapısı olduğuna vurgu yaparak, "Burayı sahiplenmiş, başarılı olmak için kendini adamış, Fenerbahçe'nin içinden çıkan bir insan olarak Gençlerbirliği maçında gözlerim doldu. Bazen üzülürsünüz, bazen şampiyon olsanız da ağlarsınız. Hepimiz insanız. Ben rol yapan politik bir insan değilim. Öyle bir şey oldu. Politik bir şekilde engelleyebilirdim ama olmadı. Ben net bir insanım" değerlendirmesini yaptı.

Kartal, Gençlerbirliği maçında atılan gollerden sonra futbolcularının kendisini kulübeden çıkararak bir mesaj vermek istediğini aktararak, "Biz bugüne kadar hep beraber olduk. Futbolcular, üzüldüğümü ve sinirlendiğimi anladılar. Bana 'hocam orada oturma çık beraber sevinelim' dediler. Kendiliğinden olan bir şeydi. Bazı takımlarda 'gol atalım da hocaya gidelim' diye önceden hazırlıklar olur ama bu planlanan bir şey değildi" şeklinde konuştu. 

3-4 ayda ne değişti de protesto ediyorsunuz

Gençlerbirliği mücadelesinde sarı-lacivertli takımın eski teknik direktör Ersun Yanal lehine tezahürat yapan bir kısım taraftarı eleştiren İsmail Kartal, "Bu takım, bu oyuncularla şampiyon oldu. 3-4 ayda ne değişti de protesto ediyorsunuz" dedi.

Bu tarz tezahüratların takımı aşağı çekeceğini savunan Kartal, şöyle devam etti:

"Gol de yiyebiliriz, 2-0 geriye de düşebiliriz. Futbolda bunlar var. Tribünden böyle bir tezahürat geldiği zaman takımı aşağı çeker. Takımını gol yese de yemese de sürekli destekleyen bir taraftar olduğu zaman, takımı ileriye iter. Sezon başından beri hiç 2-0 öne geçemedik. Ya penaltı oluyor ya kendi kalemize gol atıyoruz ya da gol atamıyoruz. Mutlaka bir şey oluyor. O coşkuyu yakalamadık. İkinci golü atıp coşkuyu yakalarsak pozisyonlar da fazlalaşabilir, daha farklı olabilir. Bunun üstesinden en kısa zamanda geleceğimizi düşünüyorum."

Birçok konuda elim sıkışık

İsmail Kartal, Ersun Yanal yönetiminde geçen sezonun aynı haftasına oranla geride kaldıkları yönündeki eleştirileri kabul etmediğini söyledi.

Ersun Yanal'ın teknik direktör olduğu döneme göre birçok sıkıntı yaşadıklarını ve hiçbir maça tam kadro çıkmadıklarını anlatan Kartal, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen sene  ilk 7 haftalık dönemimize baktığınız zaman Sivasspor ve Elazığspor maçı haricindeki maçlarda son anda kıl payı çevirdiğimiz maçlardı. Net konuşuyorum biz 6 maç çok iyi oynadık. Ligde kötü oynadığımız bir maç var o da mağlup olduğumuz Akhisar Belediyespor müsabakası. Geçen sezon ilk 7 haftada tam kadro oynuyorduk. Bu sene Akhisar Belediyespor maçında Emre, Volkan, Meireles ve Egemen oynamadı. Birçok konuda elim sıkışık. Geçen hafta maça çıkacağız, 6 stoper 2'si cezalı 3'ü sakat. Maçı kazanmak için bir kadro belirlemem gerekiyordu. Hakan Çinemre’yi oynatmayı düşünüyoruz, milli takımda ayak bağlarından sakatlanıyor. Tam Serdar'ı oynatmayı düşünüyoruz antrenmanda dizi dönüyor. Hepsi üst üste geliyor. Bakıyorsunuz Bruno Alves ve Bekir cezalı. Altyapıdan Mehdi'yi çağırmak istiyorduk, o da zehirlenerek hastaneye yattı. Bir terslik var. Mehmet Topal'ı stopere aldık mecburen. Bir şey olsa 'Gökhan'ı mı Selçuk'u mu stoper oynatırız' diye düşünüyoruz. Allah'tan olmadı."

Başkan bir kere bile aramadı

Sarı-lacivertli takımın teknik direktörü, kulüp başkanı Aziz Yıldırım'ın kadro konusunda müdahalede bulunduğu iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Gelen sorular üzerine Yıldırım'ın kendisini maç kadrosu konusunda aramadığını dile getiren Kartal, "Başkan bir kere bile aramadı, şahidim Allah" dedi.

Hasan Ali Kaldırım'ın Aziz Yıldırım ile yaptığı görüşmenin ardından ilk 11'e girmesini değerlendiren İsmail Kartal, "Başkan her futbolcuyla konuşabilir. Morali bozuk olabilir, çocuğun aile sorunları olabilir, parasal sorunları olabilir" diye konuştu.

Kartal, Fenerbahçe teknik direktörü olmanın verdiği baskıyı, sezon öncesinde Olympiakos ve Roma ile oynanan özel maçlarda ve Galatasaray ile yapılan TFF Süper Kupa müsabakasından sonra üzerinden attığını söyledi. Kartal, şu anda kendisini çok iyi hissettiğini vurgulayarak, Spor Toto Süper Lig'de yaptıkları Galatasaray derbisinde yenilmelerine rağmen bir kişi eksik ortaya koydukları futbolun kendini daha da iyi hissettirdiğini belirtti.

Oyuncularla yaşayan benim

Fenerbahçe'nin 24 kişilik geniş bir kadroya sahip olduğunu belirten Kartal, rakiplerinin durumuna göre kadro belirlediğini kaydetti.  

Kendine göre bir sistemi olduğunu kaydeden İsmail Kartal, şunları aktardı:

"24 kişilik kadroya sahibiz. Kendime göre bir sistemim var. Kadro 20 kişiyse her an herkesi oynatabilmek için tüm oyuncuların aynı seviyede olmasını istiyoruz. 11-12 kişi üzerinde yoğunlaşırsanız diğeri aynı derecede olmazsa bir sıkıntı olur. Takımdaş olamazsınız. Uzun süre oynamayan Hasan Ali çok iyi oynadı, Webo oynuyor, Alper çok iyi durumda. Bunlarla yaşayan, bilen benim. Her şeyine bakıyoruz, koşma mesafelerine, sprintlerine, maç performanslarına buna göre değerlendirme yapıyoruz. Değerlendirmeleri rakiplerin tarzına, fizik ve taktik gücüne göre yaparak, bir strateji belirliyoruz. Forma giyemediği için üzülen, hatta tepki koyan oyuncular da olacak. Onlarla yaşayan benim, onlara takıntılı değilim. 'Hoca 11 çıkartıyorsa adaletlidir' diye düşünüyor. Oyuncularım en iyi şekilde çalışıyor."

Kartal, sarı-lacivertli takımda bazı şeyleri oturtmak için çok fazla mesai harcadığını dile getirerek, "Takımın içinin dolması lazım. Gelinen noktada pas, topla oynama yüzdesi teknik verilerde birçok takımdan üstünüz. Skor olarak bunu kendi üstünlüğümüze çevirmekte sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

Diego'da yıldız kaprisi yok

İsmail Kartal, sezon öncesinde transfer edilen Diego Ribas'ın iyi ve kariyerli bir oyuncu olduğunu belirterek, Brezilyalı oyuncunun istek ve çalışmasında bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Yıldız futbolcunun, Türkiye Ligi'ne adapte olmasının zaman alabileceğini bildiren Kartal, şöyle devam etti:

"Diego, iyi ve kariyerli bir oyuncu. Türkiye ligi, hakikaten çok sert. O da buraya yeni yeni adapte oluyor. 5 maç oynattık. Baktığımızda biz de eşikteyiz, o da tam eşikte. Diego, 19 yaşında değil ki oynatıp, futbolcuyu kazanalım. Diego oynadığı zaman bize maç alması lazım. Daha tam o kıvama gelmedi. Bu lige adapte olması lazım. Yoksa Diego'yu oynatmak için oynatıp, hem futbolcuyu hem de maçı kaybetmek olmaz. Diego çalışmalarına devam ediyor. Zaman zaman bazı antrenmanlarda zorlanıyor ama istek ve çalışma konusunda sıkıntısı yok. Hiçbir kaprisi yok."

İsmail Kartal, ligin ilk 7 haftasına göre şampiyonluk barajının geçen sezonlara oranla aşağıda kalacağını tahmin ettiğini söyleyerek, "Herkesin herkesten puan alabileceği bir lig oldu. Böyle de devam edecek. Şampiyonluk barajının aşağılarda olacağını düşünüyorum. Bu hafta sonu oynayacağımız Beşiktaş maçı önemli. Yenersek lider olabiliriz. Ondan sonra 8 lig maçının 5'ini evimizde oynayacağız. Hafta sonu derbiyi kazanırsak, diğer maçları da göz önünde bulundurduğumuzda normal şartlarda önümüz açılıyor. Ancak futbol bu, her zaman her şey olabilir" ifadelerini kullandı.

Kuyt da yedek oturabilir

İsmail Kartal, Fenerbahçe'nin Hollandalı oyuncusu Dirk Kuyt'ı övdü.

Deneyimli oyuncunun her mevkide oynayabildiğini dile getiren Kartal, "Kuyt da yedek oturabilir. Kuyt her antrenmanda her maçta olağanüstü çalışan, takımdaki istikrar açısından yapabileceğinin en iyisini yapan bir oyuncu. Bazı oyuncular sakatlandığı zaman bir düşüş yaşayabiliyor. Kuyt her zaman her yerde her şeyini verebilen oyuncu. Kuyt oynadığı zaman her mevkide oynayabilen bir oyuncu. Bu tip oyuncular çok azdır" şeklinde konuştu.

 

- "Şampiyonluğa inanıyorum"

Gençlerbirliği maçından sonra ilk kez "şampiyon olacağız" dediğini hatırlatan Kartal, şampiyon olacaklarına inandığını söyledi.

Gençlerbirliği galibiyetiyle moral bulduklarını belirten İsmail Kartal, "Ben o günkü maçtan sonra bazı şeylerin rayına gireceğini, bir şeyleri toparlayarak gideceğimizi düşünerek söyledim. Bu haftaki maçtan sonra sezon sonunda şampiyon olacağımıza inancım arttı. Oyuncuların inancını ve hırsını gördükten sonra şampiyonluğa daha fazla inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Sarı-lacivertli takımın teknik direktörü, şampiyonluk yarışının Galatasaray, Beşiktaş ve kendileri arasında geçeğini vurgulayarak, "Şampiyonluk yarışı, 3 büyükler arasında geçecek gibi gözüküyor. Anadolu takımlarının bir sürpriz yapacağını düşünmüyorum" dedi.

İsmail Kartal, Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor-Beşiktaş maçında Gökhan Töre'nin gördüğü kırmızı kartta teknik direktör Bülent Korkmaz'ın uyardığının hatırlatılması üzerine, "4. hakemin gözü önünde olan bir şeyde antrenör devreye giriyorsa herkesin bazı şeyleri gözden geçirmesi lazım. Antrenör müdahale etmeden 4. hakem görecek ve hakemi uyaracak. Rakibi, Kadlec'in dizine 4. hakemin önünde basıyor, hakem pozisyonu görüyor ama uyarmıyor bile. 'Görmedim' diyor, onu görmüyorsan neyi göreceksin. Kadlec rol yapan bir oyuncu değil. Gözünün önünde oluyor" şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim