• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Her 3 ölümlü kazadan 1’i inşaatlarda meydana geliyor

Her 3 ölümlü kazadan 1’i inşaatlarda meydana geliyor
İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, inşaat sektörünün iş güvenliği ve sağlığı konusunda diğer sektörlerden geride kaldığını belirterek, “Her 3 ölümlü kazadan 1 tanesi inşaatlarda meydana gelmektedir.” dedi.

Türkiye’nin kanayan yarası olan iş kazalarının önüne geçmek isteyen Bursa Nilüfer Belediyesi, İnşaat Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği konulu panel düzenledi. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları Derneği’nin (İMSİAD) de destek verdiği panele iş güvenliği uzmanları, firma yetkilileri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata katıldı.

Panelde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “İş sağlığı ve güvenliğin maliyetleri olduğunu biliyoruz ancak insanın maliyetinin olmadığını da bilmemiz gerekiyor” diye konuştu. İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının mercek altına alındığı panelde konuşan Başkan Bozbey, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına 2005 yılında başladıklarını belirterek, “Bizler yıllardır bu konuda çaba gösteriyoruz, hatta meclisimizden geçen kararları da uygulamak istiyoruz. Örneğin binaların çevresinin iskeleyle çevrilmesini talep ettik muvaffak olamadık. Her şantiyede üçüncü kattan, ya da beşinci kattan aşağıya malzeme dökülüyor, atılıyor, her taraf toz oluyor. Bu tozu önce çalışanlar soluyor. Boru sistemi getirelim istedik ama olmadı. Bazı şeylerde bir adım ilerliyoruz ama sektörden gelen direnç biraz farklı oluyor. Tabi ki maliyetler olduğunu biliyoruz ama insanın maliyetinin olmadığını da bilmemiz gerekiyor. Meydana gelecek bir kazada yaşanacak bir can kaybı oradaki maliyeti hesaplatamaz bize.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi olduğuna dikkat çeken Bozbey, ‘Bize bir şey olmaz’ mantığından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Bozbey, “insanların çalıştıkları ortamdan dolayı rahatsız olmamasını, ya da hayatını kaybetmemesini sağlamak istiyoruz. ‘Bize bir şey olmaz’ denildiği andan itibaren yüzde 99 tehlikedesiniz demektir. Onun için ‘bir şey olmaz’ demek yerine ‘Bir şey yapalım hiç bir şey olmasın’ diye düşünerek bilinçli olmamız gerekiyor. Bunun için de sektörün destek olması gerekiyor.” dedi. 

HER 3 ÖLÜMLÜ İŞ KAZASINDAN 1’İ İNŞAATLARDA

İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata da inşaat sektörünün iş güvenliği ve sağlığı konusunda diğer sektörlerden geri kaldığını belirterek şunları söyledi: “İnşaat sektöründe tüm iş kollarında ölümlü iş kazaları dikkate alındığında yaklaşık yüzde otuzunu oluşturmaktadır. Yani 3 ölümlü kazadan 1 tanesi inşaatlarda meydana gelmektedir. Bu da sektörün ne kadar dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim