• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı’na 2 Bin Fidan Dikildi

Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı’na 2 Bin Fidan Dikildi
Adana'da. Dünya Hemofili Günü kapsamında "Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı"na 2 bin fidan dikildi.

Adana'da. Dünya Hemofili Günü kapsamında "Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı"na 2 bin fidan dikildi.

Çukurova Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Bülent Antmen ve Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan'ın katılımıyla Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü içinde düzenlenen törende hemofilik hasta ve hasta yakınlarının da katılımıyla 2 bin dikimi gerçekleştirildi.

Türkiye'de yaklaşık 5 bin kayıtlı hemofili hastası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Bülent Antmen, hemofili hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, erken teşhis ve ömür boyu sürecek tedavi konusunda hastaları ve toplumu bilinçlendirmek ve hemofiliyi unutmamak adına, hatıra ormanı oluşturduklarını ve 2 bin fidan diktiklerini söyledi.

Hemofili hastalığının vücutta ortaya çıkan her türlü kanamanın, pıhtılaşma sistemindeki bir bozukluk nedeniyle zamanında durdurulamaması olarak bilinen ve insanlık tarihinde de rol oynamış olan önemli bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Dr. Antmen, şunları kaydetti:

"Hemofili hastalığı coğrafi ve etnik bir farklılık göstermeksizin 10 bin doğumdan 1'inde görülmektedir. Bu hastalık sadece erkek çocuklarında görülür, kız çocukları ise taşıyıcı olurlar. Hemofili hastalarının yaklaşık yüzde 65-70 kadarında ailenin önceki nesillerinde de hastalık bulunmakta ve bunlara "familyal tip hemofili" denmektedir. Kalan yüzde 30 kadar olgu ise annede gelişen mutasyonların sonucunda ortaya çıkan "sporadik tip hemofili" olgularıdır. Nadir de olsa gende ortaya çıkan değişikliğe (mutasyon) bağlı olarak kızlarda da hemofili hastalığı görülebilir. Ömür boyu sürecek doğru tedaviler ile sakat kalmadan önce düzenli faktör profilaksisi yapmak, sakatlığın önlenmesi ve sosyal hayattan kopmamak adına önemli bir önlem. Gen tedavisi ise hemofili hastalarının bir süredir bekledikleri bir tedavi seçeneği. Gelecekteki 5 yıl içinde gen tedavisi konusunda umut ışığı var. Bu tarihin yakın bir gelecek olması çocuklarımız adına sevindirici."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim