• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Hem enerji üreten hem de tarım yapılabilen konut projesi

Hem enerji üreten hem de tarım yapılabilen konut projesi
Son yıllarda dünya ülkelerinin gündeminde yer alan enerji tasarrufu ve yenilenebilir kaynakların kullanımı konularında Türkiye'de büyük bir adım atılması...

Son yıllarda dünya ülkelerinin gündeminde yer alan enerji tasarrufu ve yenilenebilir kaynakların kullanımı konularında Türkiye'de büyük bir adım atılması planlanıyor. Projeyle konutların enerji üssüne çevrilmesi hedefleniyor.

Enerji tasarrufu, yenilenebilir kaynakların kullanımı son yıllarda dünya ülkelerinin gündeminde ve bu konuda bir çok Ar-Ge çalışması yapılıyor. Bu çerçevede planlanan Gökyüzü Bahçeleri Projesi, konutları enerji üssüne çevirmeyi hedefliyor. Projeyle 100 haneli 5 köyün elektriğini karşılayacak enerji üretiminin gerçekleştirilmesi böylece de ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 7,5 milyon kilovat destek olunması amaçlanıyor.

Proje sahibi Arena Mimarlık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Evren Sarıçiçek amaçlarının ticari değil taklit edilebilirlik olduğunu vurgulayarak, "İnsanlar burada kendi enerjisini üreten bir binada oturunca farkındalık oluşacak; elektrik, su parası ödemeyecek. Bu proje taklit edilebilirse bizim enerjide dışa olan bağımlılığımız büyük oranda azalacak" dedi.

"Proje kendi enerjisinin üstüne 1,5 milyon kilovat ülkeye katkı sağlayacak"

Evren Sarıçiçek şöyle konuştu: "Türkiye'de kendi kendine yeten konut projeleri olursa ve her konut projesi kendi ihtiyacını karşılarsa, bizim dışa olan bağımlılığımız büyük oranda azalacaktır. Bunu basit bir sayısal hesapla söyleyecek olursak, Gökyüzü Bahçelerinde yıllık tüketim ortalama hesaplamalarla 6 milyon kilovat civarında ve biz bu alternatif üretim yöntemleri ile 7,5 milyon kilovatlık bir enerji üretiyoruz. Gökyüzü Bahçeleri projesi kendi enerjisinin üstüne 1,5 milyon kilovat ülkeye katkı sağlayarak, kendi kendine elektrik üretece bilecek. "

"Gri su sistemiyle yıllık 10 milyon litre su tasarruf sağlanıyor"

Projedeki gri su sistemi hakkında bilgi veren Sarıçiçek, "Gri su sistemi ile yeniden kullanılması amacı ile arıtma sistemlerinden geçerek geri kazanılan su, klozet rezervuarlarında; yağmur suları da peyzaj sulamasında tekrar kullanılabiliyor. Bu hesaplamayla dünya ortalaması tüketimine baktığımızda yıllık 10 milyon litre su tasarrufu sağlanıyor" dedi.

"Kendi binası içinde kendi sebzesini yetiştiriyor"

Projede kapalı sera uygulamasının da yer aldığını belirten Evren Sarıçiçek, "Dünya tarım anlamında sulu tarım, kapalı tarım gibi kontrol edilebilir üretim tekniklerine gidiyor. Proje sakinleri bodrum katta iklim koşullarının ve gün ışığının taklit edildiği topraksız raflarda kendi yeşilliğini üretebilecektir" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyetine vakıfız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehirlerdeki yeşil alanların daha fazla olması konusundaki hassasiyetini anımsatan Evren Sarıçiçek şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyetine vakıfız. Bu çok önemli bir detay. Bu proje hayat geçtiği anda insanlarımızın da talep edeceği noktasında inancımız çok yüksek. Cumhurbaşkanımızın değindiği noktada enerji verimliliği zaten en önemli husustur. Tüm binalar kendi enerjisini karşılarsa, ekonomimize katkısı tartışılmaz derece de çok olur."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim