• BIST 9530.47
  • Altın 2477.956
  • Dolar 32.4838
  • Euro 34.8308
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Hekimler Doğal Ürünlere Yönelişi Anlattı

Hekimler Doğal Ürünlere Yönelişi Anlattı
Yakın Doğu Üniversitesi, 1. Uluslararası Regülasyon Tıbbı ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresinde temsil edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi, 1. Uluslararası Regülasyon Tıbbı ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresinde temsil edildi.

Türkiye ve Almanya ortaklığında düzenlenen 1. Uluslararası Regülasyon Tıbbi ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresinde Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi temsil edildi. Antalya'da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Regülasyon Tıbbi ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresine, Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Filiz Meriçli ve Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli davetli konuşmacı olarak katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Türkiye ve Almanya ortaklığında düzenlenen, hekim, eczacı ve fizyoterapistlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen 1. Uluslararası Regülasyon Tıbbi ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresinde Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Filiz Meriçli'nin "Fitoterapi ve Fitoterapötiklerin Sağlıktaki Yeri ve Önemi" konulu, Prof. Dr. Ali H. Meriçli'nin "Nutrasötiklerin İnsan Sağlığına Katkıları" konulu konuşma yaptı.

Prof. Dr. Filiz Meriçli ve Prof. Dr. Ali Meriçli, kongrede Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesindeki Fitoterapi (Fitofarmasi) Yüksek Lisans ve Doktora programlarıyla ilgili bilgi verdi.

KONGREDE ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Kongrede konuşma yapan Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli ve Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli, günümüzde giderek önem kazanan bitkilerle doğru tedavi uygulamalarına yönelik Fitoterapi ve Aromaterapi çalıştayları düzenledi.

"Bitkisel ilaçların halk sağlığına fayda sağlayacak şekilde doğru üretilmesi ve kullanılması konusunda hekimlerin ve eczacıların ortak çalışması gerekmektedir" diyen Prof. Dr. Filiz Meriçli, "Tüm dünyada giderek yaygınlaşan doğal yaşama, doğal ürünlere yöneliş; yeşil-doğal eczane eğiliminin artışı, fitoterapötiklerin üretimini ve satışını da çığ gibi büyüttüğünü söyledi.

Özellikle medyada, yazılı ve görsel basında yer alan "doğaldır, zararsızdır, kimyasal içermez" söylemlerinin çoğu kez istismara yol açtığını ve halk sağlığını tehlikeye soktuğunu anlatan Fliz Meriçli, şöyle konuştu:

"Bu nedenledir ki halk sağlığını koruyup geliştirmek sorumluluğu taşıyan tüm sağlık meslek gruplarının fitoterapötikler ile ilgili kullanım bilgilerine sahip olmaları sağlanmalı ve bilgi kirliliği, yanlış kullanım, yanlış üretimler ile insanların zarar görmesi engellenmelidir. Sevindiricidir ki bitkisel sağlık ürünlerinin eczacılık fakültelerinde meslek bilimi olarak geliştirildiğinden haberdar olan hekimlerin sayısı giderek artmaktadır. Bu sayının artması ve ortak toplantıların, ortak klinik araştırma ve uygulamaların yapılması hem bitkisel ilaçların doğru kullanımı, hem de doğru üretimi konusunda çok yararlı ve gereklidir" İyi üretim koşullarında ve eczane kalitesindeki bitkisel ürünlerin hastaların yaşam kalitesini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Filiz Meriçli, "Günümüzde artan yaşlı nüfusla birlikte geriatrik sorunlarda menopoz ve prostat, demans, uykusuzluk ve benzerleri ile kalp ve damar koruyucu, hareket güçlüğü oluşturan, kas-iskelet hastalıklarında destekleyici, karaciğer hastalıklarında koruyucu, cilt yaşlanma gibi sorunlar için bitkisel ürün geliştirilmektedir. İyi üretim koşullarında üretilmiş, eczane kalitesinde bitkisel ürün, koruyucu ve destekleyici olarak doğru doz ve doğru şekilde kullanılması halinde hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini artırmaktadır" şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli ise, "Hastanın yaşam kalitesini artırmak ve hastalıklardan korunmak için beslenme maddelerinin yoğunlaştırılmış formları, doğal sağlık ürünleri olarak kullanılmaktadır. Nutrasötik tanımı, bilimsel olarak; beslenme (nutrition) maddelerinin yoğunlaştırılmış halde ilaç formunda (kapsül, tablet gibi farmasötik şekillerde) üretilmiş doğal sağlık ürünleri olarak yapılmıştır" dedi. Konuşmasının devamında başta kalp-damar sağlığı, eklem ve kas rahatsızlıkları, geriatrik rahatsızlıklarda korunma ya da hastanın yaşam kalitesini artırmak için kullanılan güncel nutrasötik örneklerini anlatarak, doğal sağlık ürünleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Hekimler Doğal Ürünlere Yönelişi Anlattı

Hekimler Doğal Ürünlere Yönelişi Anlattı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim