• BIST 9530.47
  • Altın 2470.868
  • Dolar 32.4789
  • Euro 34.7883
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

HDP’li Kerestecioğlu: Mülteciler pazarlık konusu edilmemeli

HDP’li Kerestecioğlu: Mülteciler pazarlık konusu edilmemeli
Türkiye'deki mültecilerin sorunlarının ele alındığı toplantı düzenlendi.

Türkiye'deki mültecilerin sorunlarının ele alındığı toplantı düzenlendi. Suriyeli sığınmacıların daha uzun bir süre Türkiye'de yaşamlarını sürdüreceğini söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Her şeyden önce mülteciler insan haklarıyla ve maddi çıkarlarla takas olunacak bir pazarlık konusu olmaktan çıkarılmalıdır." dedi.

İstanbul Taksim Point Otel'de Türkiye'deki mültecilerin sorunlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi. İki oturum halinde gerçekleşen toplantıya Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan konuşmacı olarak katıldı.

Mültecilerin insan haklarıyla ve maddi çıkarlarla takas olunacak bir pazarlık konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade eden Kerestecioğlu şöyle konuştu: "Suriyeli sığınmacıların daha uzun bir süre Türkiye'de yaşamlarını sürdüreceği gerçeğini biran önce iç politik algı düzeyinde kabul edilmesi gerekiyor. Bu gerçeğin gereği olarak uygulanacak politikalar da net bir zemine taşınmalı, acil güvenlik ve sağlık sorunları ancak böyle giderilebilir. Başta AFAD olmak üzere sığınmacılarla ilgili olan genel ve yerel tüm yönetim birimlerin, resmi kurum ve kuruluşların sığınmacılarla çalışan STK'larla etkin bir işbirliği içine girmesi, onlardan danışmalık hizmeti alması ve STK'larla arası koordinasyonu sağlayacak bir sistem oluşturması gerekiyor. Mülteciler için yapılan uluslararası yardımların ve ülke bütçesinden ayrılan harcamaların nasıl kullanılması gerektiği konusunda katkı sunan ve harcamaları denetleyen, bu bütçenin toplumsal cinsiyete duyarlı biçimde kullanılmasını temin edecek kadınlardan oluşan denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Her şeyden önce mülteciler insan haklarıyla ve maddi çıkarlarla takas olunacak bir pazarlık konusu olmaktan çıkarılmalıdır."

CHP Ankara Milletvekili Bilgehan, Suriye'den bir yıl zarfında Avrupa'ya yönelen 4 milyon dolayında mülteci olduğunu söyledi. Bilgehan, Türkiye'de şuan da 3 milyona yakın mülteci olduğunu ve bunların yaklaşık 300 bininin kamplarda yer aldığını kaydetti.

AP Türkiye Raportörü Piri konuşmasında, Türkiye'de aralarında kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu 2 buçuk milyon Suriyeli mülteci bulunduğuna dikkat çekti. Mültecileri karşı karşıya olduğu sorunların giderilmesini dile getiren Piri, Avrupa'nın vereceği 3 milyar Euroluk yardımın ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak şekilde pay edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Toplantıda karşı karışa kalınan mülteci sorununda öncelikli olarak bakıma muhtaç kadın, çocuk ve LGBT'lere korunma desteğinin sağlanması, Suriyeli çocukların eğitimine öncelik verilmesi ve yardım dağıtımında cinsiyet ayrımı yapılmaması önerildi.

HDP’li Kerestecioğlu: Mülteciler pazarlık konusu edilmemeli

HDP’li Kerestecioğlu: Mülteciler pazarlık konusu edilmemeli

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim