• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

HDP’li Bilgen: Camilere saldıranı bulmak için Araştırma Komisyonu kurulsun

HDP’li Bilgen: Camilere saldıranı bulmak için Araştırma Komisyonu kurulsun
HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Güneydoğu'daki olaylarda tahrip olan camilere kimin zarar verdiğinin ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu...

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Güneydoğu'daki olaylarda tahrip olan camilere kimin zarar verdiğinin ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması çağrısında bulundu. Bilgen, AK Parti grubuna seslenerek, "Eğer örgüt yapmışsa çıkarız burada hep birlikte kınarız camiye kim zarar veriyorsa. Ama, başka bir şey çıkarsa siz de yan çizmeyeceksiniz. Neden içeriye koşturup ellerinizi kaldırıp bu komisyonların kurulmasını engelliyorsunuz?" diye sordu.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ile Sayıştay, Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi bütçelerinin görüşülmesine başlandı. 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin birinci turunda; Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ile Sayıştay, Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesinin yanı sıra, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Türkiye İnsan Hakları Kurumunun bütçeleri görüşülüyor.

'NEDEN KOMİSYONLARIN KURULMASINI ENGELLİYORSUNUZ?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski olayın üzerinden 50 ay geçmesine rağmen tek kişinin yargılanmadığını, Sur ve Cizre'de camilerin de bombalandığını söyledi. Bilgen, "Çözüm bellidir. Medeni ülkelerde komisyon kurarsınız, gider, araştırır. O komisyon araştırma önergesiyle kurulmuşsa burada zaten çoğunluk sizde, İnsan Hakları alt komisyonuyla kurulmuşsa yine çoğunluk sizde; gider, inceler, araştırır bir rapor sunar, kamuoyuyla paylaşır. Eğer örgüt yapmışsa çıkarız burada hep birlikte kınarız camiye kim zarar veriyorsa. Ama, başka bir şey çıkarsa siz de yan çizmeyeceksiniz. Var mısınız böyle bir komisyonun kurulmasına? Neden içeriye koşturup ellerinizi kaldırıp bu komisyonların kurulmasını engelliyorsunuz?" diye sordu.

'(BÜTÇE) PARASI HANGİ İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMAK İÇİN KULLANILIYOR?'

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise "Bütçe hükûmete kamu harcamaları için yetki veren, Meclisin yetki verdiği bir kanundur. Bu yetkiyi niçin kullandığını denetlemek de Parlamentonun varlık nedenidir. Bu yetkiyi çıkardığınız anda Parlamento diye bir şey kalmaz. Şunu sormak gerekiyor: Bu para bizim hangi ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanılıyor? Verilen bu yetki demokrasimizi, insan haklarını, özgürlüklerimizi, hukukun üstünlüğünü daha da ilerletmek için kullanılmıyorsa bu paranın hakkı, halktan alınan vergilerin hakkı verilmemiş olur. Bu paranın başka işlere harcanması, silaha, TOMA'ya, hapishaneye, daha fazla baskı araçlarına harcanması bu hakkın istismarıdır." dedi.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim