• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

HDP ile görüşen Ahmet Davutoğlu'ndan ilk açıklama

HDP ile görüşen Ahmet Davutoğlu'ndan ilk açıklama
Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu HDP ile tamamladı. 1 saat 58 dakika süren görüşme sonrası Davutoğlu AKP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

HDP ziyaretinin ardından bir açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "HDP'nin TBMM'ye 80 vekille girmiş olması fırsattır. Çevredeki çatışmaların Türkiye'ye gelmesini istemiyorsak bütün bu baskılara şiddete karşı ortak tavır belirleme sorumluluğumuz var" dedi. Davutoğlu, görüşmede "daha önce çözüm süreci kapsamında verilen tüm taahhütlerin yerine getirilmesi ve Türkiye'deki tüm silahlı grupların ülke dışına çıkması" konusunun da gündeme geldiğini söyledi.

HDP'ye misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür eden Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

Halkın verdiği oya duyduğumuz saygı gereği herkesin herkesle konuşabileceği ortam olmalı.  Vatandaşlarımızın tercihinin dışlanmasını doğru görmem. Bu demokratik bir tavırdır. HDP ile yaptığımız görüşmede özellikle üzerinde durduğumuz konu şu oldu: 7 Haziran’da ortaya çıkan tablo ile herkesi kendi yerini doğru konumlandırmak zorundadır.
Demirtaş’ın açıkladığı 3 ilke üzerinde duruldu. Barış, demokrasi, adalet ilkeleri kapsamında görüşlerimizi kendilerine aktardık. Barış söz konusu ise kimse silahla barışı tehdit edecek şekilde ülke topraklarında yer alamaz. Gelin HDP olarak bu tavrı sergileyin.
Biz tek parti iktidarı olma şansı bulamadık. Ama demokrasiyi bağlılığımızı gösteriyorum ve kaç oy almış olursa olsun kimseyi dışlamadan siyasetimizi TBMM çatısı altında alıyorum. HDP’nin TBMM’ye 80 vekille girmiş olması fırsattır. Silahlı grupların Türkiye içindeki varlığı çelişki teşkil eder. Demirtaş7ın dünkü açıklamalarını da dinledim ve görüşlerimi ifade ettim. Çevredeki çatışmaların Türkiye’ye gelmesini istemiyorsak bütün bu baskılara şiddete karşı ortak tavır belirleme sorumluluğumuz var.

Hangi terör grubu olursa olsun Türkiye’nin duruşunun bilindiğini istişare ettik. Türkiye’nin ve çevre bölgelerdeki sorunları istişare ettik. İletişimi her an açık olmamız gerektiğini ifade ettik. Koalisyonla ilgili görüşlerimizi paylaştık. Gelecekteki gelişmeler bağlamında bizim ilkesel tutumumuzu anlatma imkanı bulduk. Türkiye’deki tüm silahlı unsurların Türkiye dışına çıkma hususundaki sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini konuştuk. Kamu düzeninin tartışma konusu olmadığını açık yüreklilikle konuşma imkanı bulduk. Misafirperverlikleri nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum.

'LÜTFEN HDP'YE BU SORUYU SORUN'

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Demirtaş dün PKK silah bırakmalıdır, bunun muhatabı Öcalan’dır, dedi Nasıl değerlendirdiniz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
Biz çözüm sürecini çok iyi niyetle başlattık. Neydi ekonomik geri kalmışlık var, halka hizmet edilmiyor, Kürtçe şarkı dinlemiyoruz gibi şikayetler vardı. Sıralamıyorum ama çok geniş bir demokratikleşme süreci hayata geçirildi. Bu gerçeklik üzerine bugün HDP güçlü bir grup olarak TBMM’de bulunuyor. Bütün bu argümanlar birer birer yok olmuşken hala silahlı grup bulundurmanın anlamı nedir? Bu soruyu HDP’ye soruyoruz. HDP oy verenlere de söylüyoruz lütfen bunu sorun. Biz size silahlı mücadele için oy vermedik.
Bu soru daha çok sorulmalı. HDP’ye destek veren aydınların bu soruyu gündeme getirmesi lazım. Barış ve demokrasi derken silaha ihtiyaç duyuluyor. Acık ve net tavır almanın tam vaktidir. Kendisine ifade etti. Demokratik bir zafer kazandınız. Zafer derken kendisini iki katı oy aldık ifadesini kastettim.

BÜTÜN SİLAHLAR TESLİM EDİLSİN

Bu silahsızlaşma öyle ya da böyle gerçekleşecek. Siz çağrıda bulunun Türkiye’de bütün silahlar teslim edilsin. Demokrasi arttıkça silahların azalması sonra da sıfıra inmesi lazım. 12 yıl içinde Türkiye’de demokrasi arttı silahların sayısı azaldı mı. Bu soruları sormanın vakti.
Kimseye tepeden bir dil kullanmadım. Dün MHP ile görüşürken de bugün de. Biz söyleriz ama onlar dinlemezler. Birinci onlar dinleyene kadar söylemeye devam etmeniz gerekiyor. Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne. Etkiniz yoksa sürece hangi yolla katkıda bulunacaksınız. Biz dörtlü parti olarak hep birlikte çağrı yapacaksak. Buradan da çağrıda bulunayım. Bizler demokratik standartın en üstü çıkması için hazır olduğumuz ama terör ve şiddet içeren müdahaleye karşı ortak tavır alacağımızı bildirir diye bir deklarasyon imzalayalım.

1 AY İÇİNDE HDP'NİN DURUŞU DEĞİŞTİ

Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok sayamam. Aldığım görev gereği görüşmem gerekir.  7 Haziran’ın ertesi günün Demirtaş asla Ak Parti’nin içinde olduğu hükümete içerinden ve dışarıdan destek vermeyeceğiz. Bu ifade açık ve net. AK Parti’nin dışındaki ihtimaller çalışıldı. Bu ifadeye cevap vermedim. Yüzde 470 oy almış bir partiyi dışlayacak formüller yürümez. 1 aylık süreçte HDP’nin duruşunun değiştiğini gördük. Doğrusu da budur. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim