• BIST 9791.27
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

HDP heyeti Taksim'de 1977 için anma töreni düzenledi

HDP heyeti Taksim'de 1977 için anma töreni düzenledi
Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler, Kazancı Yokuşu'nda düzenlenen törenle anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Kazancı Yokuşu'nun başındaki 1 Mayıs Anıtı önünde bir araya gelen grup, "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız" sloganları attı.
Anma törenine, HDP eş genel başkanları Ertuğrul Kürkcü ve Sebahat Tuncel ile İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve partililer katıldı.
Kürkcü, burada yaptığı basın açıklamasında, 1 Mayıs 1977 olaylarında hayatını kaybedenleri anmak için toplandıklarını belirtti.
Olayın ardından halkın, işçi sınıfının, işsizlerin, kadınların ve Türkiye'nin bütün ezilenlerinin davayı sürdürdüklerini dosta düşmana duyurmak için bir araya geleceklerini anlatan Kürkcü, olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına 34 karanfili öldükleri yere bırakacaklarını dile getirdi.
Kürkcü, 1 Mayıs'ın Türkiye'nin her yerinde, bütün görkemiyle kutlanacağını ifade ederek, "Bu yıl, ne yazık ki hükümet önceki yıllardaki meydan okuyuşundan kendisi de korkarak ve Taksim'i 1 Mayıs'a açmış olmasından pişman olarak, Taksim'i yasakladığını, valisi aracılığıyla ilan etti. Biz hükümete bu vesileyle söylemek istiyoruz ki; ne 1 Mayıs ne 1 Mayıs alanı ne 1 Mayıs 1977, bu tür idari yasaklarla halklarımızın hafızasından silinebilmiştir" diye konuştu.
1 Mayıs kutlaması yasaklarının hükümetin siciline yazıldığını savunan Kürkcü, bu konuda hükümeti uyarmak istediklerini söyledi.
Kürkcü, geçen yıl Taksim Meydanı'nın inşaat olduğu gerekçesinin ileri sürüldüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:
"Ancak gördüğünüz gibi inşaat bitti. Alanda hiçbir tehlike yok. Taksim'i kapatıp bize Yenikapı'yı gösterdi. Bunlar bütünüyle idarenin kendi tasarruflarıdır. Ve asıl istenilen şey, emekçilerin ve uluslararası dayanışma gününün halkla paylaşılmasının önüne geçmektir. 1 Mayıs balıklarla dayanışma günü olsaydı, Yenikapı'da balıklara bir gösteri yapardık. Biz halklarımızla bugünü kutlamak istiyoruz. Türkiye'nin her yerinde bu gün kutlanacak. Ezilenler ve emekçiler, her yerde bir araya gelecek. Kürtler, Aleviler, kadınlar, gençler, emekçilerin etrafında toplanacaklar. Taksim'in bu gösterilere kapatılmış olmasının sonucu şu olmayacak: İstanbul halkı, İstanbul işçileri 'başüstüne' demeyecekler, kendi tarihleri ve gelecekleri için 1 Mayıs alanında bugünü kutlamak adına ellerinden geleni yapacaklar."
Olayda hayatını kaybedenler anısına sayg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim