• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bir müzakere masası vardı AKP tarafından devrildi, o masa düzeltilirse sürece...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bir müzakere masası vardı AKP tarafından devrildi, o masa düzeltilirse sürece dönülmüş olur. Biz müzakere sürecine dönmeye karar verdik, düzelttik. "Haydi buyurun masada olması gereken herkes gelin masada oturalım konuşalım" dedikleri gün sürece dönülmüş olur" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Yönetim Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Demirtaş, çözüm sürecine dönüşün mümkün olup olmadığına ilişkin soruya, "Bir müzakere masası vardı AKP tarafından devrildi, o masa düzeltilirse sürece dönülmüş olur. Biz müzakere sürecine dönmeye karar verdik, düzelttik. "Haydi buyurun masada olması gereken herkes gelin masada oturalım konuşalım" dedikleri gün sürece dönülmüş olur. Başka bir şartımız yok bizim. O zaman kamu güvenliğini sağlamak mümkün olur. Çok kısa sürede ülkede barış arayışı, huzur ortamına doğru hep birlikte gideriz" karşılığını verdi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun tekrardan canlandırılmasına ilişkin soru üzerine Demirtaş şunları söyledi:

"Bizimle bu konu görüşülmüş değil. Bize ayrımcı bir edayla yaklaşıp, cüzzamlı muamelesi yaparak Anayasa yapamazlar. HDP parlamentonun üçüncü büyük grubudur. Bizi dışlayarak, bize parlamentonun kötü çocuğu muamelesi yaparak, kimse HHP ile uzlaşma sağlayamaz. Bize teklif gelirse tartışacağız. Nasıl bir teklif gelecek, nasıl bir öneriyle gelecekler görmek istiyoruz. Bugün ciddiler mi, değiller mi bunu görmek istiyoruz. Meclis Başkanlığı iki satır yazıyla usulen masaya davet etmek istiyorsa, kusura bakmasınlar. Nasıl bir Anayasa, nasıl bir anlayış, bunları bilmedin AKP'nin dümen suyuna girecek değiliz. MHP-AKP birlikte Anayasa yapabilirler. Başkanlıkta da hayli hayli uzlaşabilirler. HDP'yi alet etmenin bir alemi yok. Bizim tekliflerimiz ortadadır, tartışmaya açığız. Gelin Başkanlığı tartışalım, özerkliği savcılara havale eden bir anlayışla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda neyi konuşacağız."

Bir gazetecinin Rusya'dan füze istedikleri iddialarını sorması üzerine Demirtaş, "Evet sipariş verdik, daha gelmedi. İftira atıyorsanız, biraz araştırması gazeteci olun. Rusya'da öyle bir gazete yok, Rusya'da öyle bir haber çıkmış değil. Rus haber kaynaklarına, gazetelerine dayanarak, burada yalan yanlış haber yapıyorlar" diye konuştu.

İsveç modelini örnek veren Demirtaş, "İsveç bir demokrasidir, orada özerklik vardır. Avrupa'mın neredeyse tümünde özerklik var. Almanya'da da, Fransa'da da, Belçika'da da, İngiltere'de de, hiç biri katı merkezli yönetilmiyor. Başkanlık sisteminin olduğu ülkelerin tamamında yerel yönetimlerin uygulaması var. Sadece demokrasi olmayan ülkelerde katı yönetim var" diye konuştu.

Çözüm yollarına ilişkin soruya Demirtaş, parlamentoda bir komisyon önerdiklerini, bunun çözüm sürecinden sorumlu olacağını kaydederek, "Sorumluluk komisyonda olsun, hükümette değil. HDP ve AKP arasında şeklinde işlemesin. Kiminle görüşecek, Kandil'de, Ankara'da kimlerle görüşülecek, komisyon karar versin. Komisyon halkı bilgilendirsin, aleni, şeffaf çalışsın. Komisyon hendekleri de, barikatları da kaldırsın. Yapabilir bunu" ifadesini kullandı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu konusunda Demirtaş, "Nasıl bir komisyona davet edildiğimizi bilmeden, biz cevap veremeyiz. Hiçbir şeyi bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik bir soru üzerine ise Demirtaş şunları söyledi:

"Hükümet Sözcüsünün bu konularda vicdanlı olduğunu biliyorum. Barış, diyalog kurma konusunda vicdanına güveniyorum. Çağrılarını da yürekten anlıyorum. Fakat hükümetin resmi politikasına dönüşmediği sürece sonuç alamıyoruz. Bu çağrıların, çözüm arayışının, çözüm dilinin resmi hükümet politikasına dönüşmesi gerekir. Yoksa Numan beye katılıyorum. HDP de kendi yetmezliklerini, eksikliklerini gözden geçiriyor."

Başbakan Cuma genelgesine ilişkin olarak Demirtaş, "Cuma günü insanların ibadetini rahat yapabilmesi için zaman ayırması makul, mantıklıdır. Mantıksız olan aynı anlayışın cemevine düşmanca yaklaşmasıdır. Cuma'ya gitmek isteyenler ibadetini eyerine getirsinler, buna itirazımız yok, destekleriz" ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim