• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor
Türkiye'de bir dönemler her çeyizde bulunan el emeği yorganlar, hazır yorganların ucuzluğu nedeniyle yok olmaya yüz tuttu.

Türkiye'de bir dönemler her çeyizde bulunan el emeği yorganlar, hazır yorganların ucuzluğu nedeniyle yok olmaya yüz tuttu. Baba mesleğini devam ettiren ve Elazığ'ın 5 yorgancısından biri olan 27 yaşındaki Mehmet Bal, hazır yorganlara karşı direniyor.

Bir zamanlar çeyizlerin olmazsa olmazı el emeği yorganlar, günümüzde yerini fabrika üretimine bıraktı. Geçmişte evlenen çiftlerin çeyizlerini süsleyen yorganları üreten ve sayıları her geçen gün azalan yorgancılar, mesleği devam ettirebilecek çırak bulamıyor. Elazığ'da babasının mesleğini devam ettiren 27 yaşındaki yorgancı Mehmet Bal, "Yün ve pamuktan yapılan yorganlar sağlıklı oluyor. Ancak hazır elyaf ve silikondan yapılan yorganların ucuz olmasından dolayı insanlar onları tercih ediyor" dedi.

Mesleğin son kuşağın son temsilcisi olduğunu anlatan Bal, "Ben 27 yaşındayım ve babam bu işi 45 sene yaptı bende ondan devraldım ve benim 10'uncu senem. İşlerimiz el emeği göz nuru ve yorganlarım kesinlikle organik yün ve pamuktan oluşuyor. Bu yorganın insan vücuduna her hangi bir zararı yok. Yani hazır yorganlar gibi değil" diye konuştu.

"UNUTULMAYA YÜZ TUTTU"

Şuanda Elazığ'da bir elin parmakları kadar kaldıklarını aktaran Bal, herhangi bir şekilde çırak yetişmediğini de kaydetti. Bal, "Benden sonra gelecek ne bir çırak nede yetişen bir kalfa var. Bu son 5 kişide giderse bu mesleğin devam etmesi çok zor. Artık gerçekten unutulmaya yüz tuttu" ifadelerinde bulundu.

"YAŞATILMASI GEREKEN BİR MESLEK"

Hazır yorganlardaki sağlıksızlık yüzünden el yapımı yorganlara talebin artabileceğini ifade eden Bal, şunları kaydetti:

"İnşallah yenide dönüş olacak. Çünkü bu meslek ölmeyecek bir meslek. Mümkün mertebe insan vücuduna yararlı olduğu için yeniden yapılan testlerde organik yorgana dönüşümün bir temsilcisi oldu. Silikon yorganlar da yapılan ve son çıkan testlerde vücutta kabarma, terleme ve hatta cilt kanserine kadar giden durumlar oldu. Ama işte hazır yorganların bir avantajı da uygun maliyetli olması. O yüzden o yorganlara bir talep var. El emeği göz nuru olan yorganların kesinlikle vücuda bir zararı yok."

"1 YORGAN 120 LİRAYA MAL OLUYOR"

Yorgan alıcısının eskiye göre bayağı bir düşük olduğunu aktaran Bal, "Organik olan bir yorgan 120 liraya mal olmaktadır. Yünü, bezi ve el emeği hepsi 120 liradır. Ama şuanda silikon ve elyaf olan hazır yorganların maliyet bayağı bir düşük 35 liraya mal oluyor. Zaten fark oradan geliyor. Yani bunların maliyetinin bu kadar düşük olması ve hazır yorganların bu kadar peynir ekmek gibi satmasının birazda nedeni odur. Hazır yorganların maliyetinin bu kadar düşük olması insanlarda hiçbir şey çağrıştırmıyor. Ama hazır yorganlara nazaran el emeği, organik yorganlar biraz daha maliyeti yüksek" dedi.

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor

Hazır Yorganlar Yorgancılığı Yok Ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim