• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hazerfen’den Önce İlk Uçan İnsan Bilim Merkezi’nde

Hazerfen’den Önce İlk Uçan İnsan Bilim Merkezi’nde
Çocuklar Hezarfen Ahmet Çelebi'den 8 yüzyıl önce uçmayı ilk deneyen bilim insanının Abbas Kasım olduğunu Eğitim ve Eğlence Fuarı'nda öğreniyor.

Çocuklar Hezarfen Ahmet Çelebi'den 8 yüzyıl önce uçmayı ilk deneyen bilim insanının Abbas Kasım olduğunu Eğitim ve Eğlence Fuarı'nda öğreniyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali için Kocaeli'ye gelen dünya çocukları, uçmayı ilk kez başaran bilim adamının Abbas Kasım İbn-i Firnas olduğunu Eğitim ve Eğlence Festivali'nde öğreniyor. Hazerfan Ahmet Çelebi'nin örnek aldığı ve Wright Kardeşler'den 1023 yıl önce uçmayı başaran Abbas Kasım'ın başarı öyküsü Bilim Merkezi'nde alanında çocuklara görüntülü olarak aktarılıyor.

TARİHE YÖN VERMİŞ BİLİM ADAMLARI

"Bilim ve Çocuk" temalı Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Eğlence Festivali'nde dünya çocukları bilimle iç içe birçok etkinliğe katılırken tarihe yön vermiş bilim adamlarını da tanıma fırsatı buluyor. İbni Sina'dan, Elcezer-i'ye Mimar Sinan'dan Harezmi'ye kadar bir çok bilim insanı Bilimin Sultanları Sergisi'nde çocuklarla buluşuyor. Bilime yön veren bilim adamlarından Abbas Kasım İbn-i Firnas ismi ise az bilinen bir tarihi bilgiyi gözler önüne seriyor.

WRİGHT KARDEŞLERDEN BİN YIL ÖNCE

Abbas Kasım İbn-i Firnas'ın hayatı Led ekrandan dört dil seçeneği ile çocuklara aktarılıyor. Müslüman bir bilim adamı olan 810-820 yıllarında yaşayan İbn-i Firnas'ın uçmayı ilk kez başaran bilim adamı olduğunun verildiği hayat hikayesinde, batıda uçak yapıp uçmayı başaran Wright Kardeşlerin bu olayı 1023 yıl sonra yapabildiği bilgisi de sunuluyor. Verilerde Firnas'ın uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları taktığını ve bu âleti çalıştırarak havalanıp uçtuğu da dile getiriliyor.

Abbas Kasım İbn-i Firnas, birçok alanda çalıştı, kimya, fizik, astronomi okudu. Astronomi tabloları hazırladı, şiir yazdı, el-Makata adlı bir su saati tasarladı. İbn-i Firnas, kendisine has metotlarla bir kısım kum ve taşlardan mükemmel renksiz cam yapma usûlünü buldu. Ayrıca düzeltme kabiliyeti olan camı keşfederek gözlüğün mucidi olduğu kabul edilir. Sülfirik nitrik, nitro hidroklorik asitleri keşfetmiş, ayrıca birçok kimyevî maddeyi de ortaya çıkarmıştır. Ayrıca kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirdi. O zamana kadar sadece Mısırlılar kristal kesmeyi biliyordu. Bundan sonra, İspanya Mısır'dan kuartz ihracını bıraktı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim