• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Hayvansever Belediye

Hayvansever Belediye
Sokak hayvanlarına yönelik gerçekleştirdikleri birçok önemli çalışmayla dikkat çeken ve "hayvansever belediye" olarak adlandırılan Eskişehir'in Tepebaşı...

Sokak hayvanlarına yönelik gerçekleştirdikleri birçok önemli çalışmayla dikkat çeken ve "hayvansever belediye" olarak adlandırılan Eskişehir'in Tepebaşı Belediyesi, geçtiğimiz 2015 yılına da çalışmalarıyla damga vurdu.

Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek, geçtiğimiz 2015 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmaları İHA'ya anlattı. Kısırlaştırdıkları, sahiplendirdikleri, tedavi ettikleri ve aşı yaptıkları hayvan sayılarından bahseden Selek, bunların yanı sıra birçok öğrenciye de çeşitli etkinliklerle hayvan sevgisini aşılamaya çalıştıklarını söyledi. Bir hayli yoğun çalışma yapmalarına rağmen, sokak hayvanlarının sayısının gün geçtikçe arttığına değinen Selek, bunun sebebinin ise çevre il ve ilçelerden bölgeye kedi ve köpeklerin bırakılmasının olduğunu savundu. Çevredeki tüm belediyelere bu konuda seslenen Selek, herkesi görevini yapmaya davet etti.

BİNLERCE HAYVANA YARDIM ELİ

Gerçekleştirdikleri çalışmaları rakamsal değerler ile anlatan Selek, "Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak 2015 yılı için çalışma rakamlarımız sonuçlandı. 2015 yılında gerçekten bütün hedeflediğimiz rakamlara ulaştık. Bu rakamlardan bazılarını vermek istiyorum. 2015 yılı sonu itibariyle bin 399 sokak hayvanını kısırlaştırdık. Bin 20 kedi ve köpeğe sahiplendirme yapmışız. 837 adet yaralı hayvanı tedavi etmişiz. Bin 817 hayvana da kuduz aşısı yapmışız. Yine hasta, yaralı, kuş, yılan ve arı gibi ilaçlama gibi şikayetlerde toplam 4 bin 499 tane şikayeti değerlendirerek geri dönüş yaptık" dedi.

"3 BİN 624 ÖĞRENCİYE SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILDI"

Selek, sadece sokaklarda değil, okullara yönelik de çalışmalarının olduğuna dikkat çekerek, "hayvan sevgisi konulu resim yarışması', "yılın hayvanseveri yarışması" gibi etkinlikler düzenlediklerini aktardı. 2015 yılı içerisinde 3 bin 624 öğrenciye sokak hayvanları konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Selek, "Ayriyeten piknik ve su kabı ile mama kabı dağıtımı etkinliği yaptık. Tekrardan yine okullardan buraya şimdiye kadar 2015 yılı itibariyle 7 bin 399 öğrenciye doğal yaşam merkezini ziyaret etti. Ziyaret eden öğrencilere sokak hayvanlarıyla ilgili bilgilendirme çalışması yapıldı. Bu öğrencilerin her birisi buradan doğa ve hayvan sever olarak geri gönderilmeye çalışıldı. Ayrıca arkadaşlarımız 65 okula toplam 3 bin 624 öğrenciye sokak hayvanlarıyla ilgili bilgilendirme eğitimi yapmıştır. Yine bu doğal yaşam merkezine 2015 yılı itibariyle yaklaşık 18 bine yakın vatandaşımız ziyarette bulunmuştur" şeklinde konuştu.

"HER GEÇEN GÜN SOKAK HAYVANLARI SAYISI ARTIYOR"

Çalışmalarını aralıksız sürdürmelerine rağmen sokak hayvanları sayısının gün geçtikçe arttığına değinen Selek, bunun sebebinin ise çevre il ve ilçelerden, kente hayvan salınmasından kaynaklandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hem hayvan nüfusu çoğalıyor, hem de bu sokak hayvanları problemi gittikçe artıyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de çevre il ve ilçelerden, özellikle kırsal alanlardan yoğun bir şekilde köpek ve kedi akışı olduğundan, buna ilaveten de terk edilmeler çok olduğundan bu olay şu anda aşmaktadır. Örneğin bize gelen küpesiz hayvan şikayeti veya ekiplerimiz tarama yaptığı sırada aldığımız küpesiz hayvanları barınağa getirdiğimizde ciddi işlemlerden geçirdikten sonra sahiplendirme yapmak için belirli bir zaman geçiyor. Bu zaman zarfından sonra yine köpekler veya kedileri kanun gereği aldığımız yere geri bırakmak istiyoruz ama orada da yine bir sürü küpesiz hayvanla karşılaşıyoruz."

"SORUMLULUK SADECE BARINAĞI OLAN BELEDİYELERE DEĞİL, TÜM BELEDİYELERE VERİLMİŞTİR"

Müdür Selek, sokak hayvanlarıyla ilgili sorumlulukların tüm belediyelere ait olduğunu ve bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini de savunarak, şöyle konuştu:

"Ben buradan şunu söylemek istiyorum; özellikle tüm çevre belediyelerin bu konuda görevlerini yapmalarını rica ediyoruz, Konfüçyüs'ün dediği gibi "herkes kendi evinin önünü süpürürse, bütün şehir temiz olur." Bu sadece barınağı olan belediyelerin göreviymiş gibi algılanıyor. Halbuki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre sokak hayvanlarıyla ilgili sorumluk, tüm belediyelere verilmiştir. Biz bunu yapıyoruz ama yinede Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak amacımız büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmek. Burada yine kısırlaştırma, sahiplendirme ve sahiplendirme çalışmalarına devam edeceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız da geçmişten de ders alarak büyük bir titizlikle yürüteceğiz."

Selek, ayrıca çalışmalar kapsamında başta Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, çalışma arkadaşları ve sorumluluk sahibi bütün bölge halkına da teşekkür etti.

Hayvansever Belediye

Hayvansever Belediye

Hayvansever Belediye

Hayvansever Belediye

Hayvansever Belediye

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim