• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hayvanlardan Bulaşan Hidatik Kist Yaşamı Tehdit Edebilir

Hayvanlardan Bulaşan Hidatik Kist Yaşamı Tehdit Edebilir
Op. Dr. Orhan Kazan, evde, kedi köpek gibi evcil hayvan besleyenler ya da hayvancılıkla uğraşanlarda görülen, halk arasında "kedi, köpek kisti" olarak da...

Op. Dr. Orhan Kazan, evde, kedi köpek gibi evcil hayvan besleyenler ya da hayvancılıkla uğraşanlarda görülen, halk arasında "kedi, köpek kisti" olarak da bilinen "karaciğer kist hidatiği" hastalığının, hayvanlardan insanlara bulaşarak yaşamı tehdit edebildiğine dikkat çekti.

Memorial Dicle Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Orhan Kazan "karaciğer kist hidatiği" ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Halk arasında kedi köpek kisti olarak da bilinen kist hidatik hastalığına "Echinococcus granulosus" adı verilen bir tür parazit sebep olduğunu anlatan Kazan, "Bu parazit kedi, köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanların bağırsaklarında yaşar. Ancak köpekler ve kediler artık modern yaşamda insanlara çok daha yakın olduğu için bu hayvanlar en önemli risk faktörüdür. Hayvanların dışkılarıyla doğaya karışan parazit yumurtaları oldukça dayanıklıdır. Yaklaşık bir yıl kadar soğukta canlı kalabilir. Yumurtalar rüzgarla, yağmurla, açıkta kalan sebze ve meyvelerle, kirli içme sularıyla, doğada beslenen inek, sığır manda, keçi gibi hayvanların etleriyle bir şekilde insana bulaşır. İnsana bulaşan yumurtalar bağırsakları aşarak kan ve lenf yoluyla özellikle karaciğer, akciğer ve diğer organlarda kist oluşturarak yaşamlarını sürdürür" dedi.

"BELİRTİLERİ BİRÇOK HASTALIK İLE AYNI OLABİLİR"

Kistin oluştuğu ilk dönemde boyutu küçük olduğu için uzun yıllar hiçbir belirti vermeyebildiğini anlatan Kazan, şunları kaydetti:

"Ancak zamanla büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu baskıya göre bazı şikayetlere yol açar. Vücutta en sık karaciğerde görülen bu kistler akciğerde de ortaya çıkabilir. Nadiren olsa da karın zarında, dalakta, böbreklerde, kemiklerde, göz yuvasında, beyinde ve kalpte de ortaya çıkabilir. En sık; kusma, karın ağrısı, bazen kaşıntı, sarılık, solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı gibi belirtiler kendini gösterebilir. Ancak bu belirtilerin nedeninin farklı hastalıklar da olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle şikayetler önemsenmeli ve doktora danışılmalıdır."

"ELLER BOL SU VE SABUNLA YIKANMALI"

Hastalıktan korunmak için önerilerde bulunan. Op. Dr. Kazan, şu ifadelerde bulundu:

"Köpek ve kedilere çiğ et yedirilmemeli. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı gerekirse kaynatılmalı veya arıtılmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek yok edilmeli, özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmeli. Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalı.

Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları poşetlenip ağzı sıkıca bağlandıktan sonra çöpe atılmalı. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpek veya kedilerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır."

"TEDAVİDE KESİN ÇÖZÜM AMELİYAT"

Hidatik kistin tedavisinde direkt etkili herhangi bir ilacın olmadığına ancak parazitlere etkili olduğu bilinen ilaç bulunduğuna dikkat çeken Kazan, "Ancak doktor uygun gördüğü takdirde kullanılabilir. Hastalığın tedavisinde kesin ve en etkili yöntem ameliyattır. Kistin büyüklüğüne, durumuna göre de cerrahi yöntem değişmektedir. Uygun hastalarda iğne ile aspirasyon ve laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemleri uygulanabilir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim