• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hayvancılığın Geleceği Alternatif Yem Bitkilerinde

Hayvancılığın Geleceği Alternatif Yem Bitkilerinde
Dünyaca ünlü Çinli botanikçi Prof. Zhu Zhaohua'ın katıldığı, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda,...

Dünyaca ünlü Çinli botanikçi Prof. Zhu Zhaohua'ın katıldığı, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin hayvansal ve tarımsal kalkınması için yapması gerekenler tartışıldı.

Türkiye'deki endemik bitki çeşitliliğine vurgu yapan Zhaohua, hayvancılık için alternatif kaba yem üretme yöntemlerine, verimlilik için çok amaçlı bitki üretmeye, insanlar için gıda, hayvanlar için yem, artıklarıyla da enerji olabilecek katma değeri yüksek bitkilerin yetiştirilebilmesi için Ar-Ge'ye, bilimsel ve ekonomik bitki yetiştiriciliğine dikkat çekti.

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusünde yapılan "Hayvancılıkta ve enerjide yem bitkileri" konularının ele alındığı toplantıya, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Uluslararası Bambu ve Rattan Ağı kurucusu Prof. Zhu Zhaohua, Eğitim Koordinatörü Jin Wei, İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Alçiçek ve Prof. Dr. Hakan Gerel, Dr. Ethem Aznavur, holding yöneticileri, akademisyenler ve konunun uzmanları katıldı.

"YENİ YEM BİTKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, hayvancılıkta yapısal problemlere çözüm bulmak ve alternatif üretmek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, "Hedef Çiftliğinde bir Ar-Ge merkezi kurduk. Yem bitkileri üzerinde çalışıyoruz. Özellikle protein, kuru madde açısından zengin ve iklime uygun bitkileri araştırıyoruz. Ülkemiz yazın kurak geçiyor, rekabet edebilmek ve maliyeti düşürebilmek için yeni yem bitki türleri geliştirmemiz gerekiyor. Dünyadaki örneklerle, bizdeki örnekleri karşılaştırıyoruz. Kendimize özgü, endemik bitkilerden nasıl yararlanırız onlara bakıyoruz. Prof. Dr. Zhu Zhaohua'nın ağaç altı ziraat, enerji ve yem bitkileriyle ilgili çalışmalarından faydalanıyoruz. Hem enerji bitkisi hem de yem bitkileri konusunda, ülkemizde neler yapabiliriz bunları değerlendiriyoruz" dedi.

"ENERJİ İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT"

İklim ve toprak yapısına uygun yeni tip bitkiler ve ağaçlardan insanlar ve hayvanların faydalanabilmesi konusunda çalışmalarının devam edeceğini belirten Selim Yaşar, "Enerji ihtiyacını biyokütle veya biyogazdan nasıl karşılayabiliriz, ağaç altında kullanılmayan alanları nasıl değerlendirebiliriz? Sorularını sorup atıl değerleri harekete geçirip ülkemize nasıl katkıda bulunabiliriz diye çalışıyoruz. Hazırladığımız rapora göre, ülkemizin ithal ettiği gazın dörtte birini kendi organik atıklarımızı ve enerji bitkilerini değerlendirerek ortaya koyabileceği sonucu çıkıyor. Almanya'da 9 bin, Türkiye'de yalnızca 13 biyogaz tesisi var. Bu bir uyuyan potansiyeldir" diye konuştu.

"EN FAZLA 20 YILIMIZ VAR"

Türkiye'nin hayvancılıktaki temel sorunlarını anlatan Selim Yaşar, şunları söyledi: "Temel konu, verimliliği artırmak için ırk ıslahı yapmak ve yem bitkileri maliyetlerini aşağı çekmek. Yoksa Türkiye, ömür boyu ithalata yapılan korumalarla yaşamak zorunda kalır. Ömür boyu bu koruma altında kalmamız mümkün değil. Dünya, Avrupa bastırıyor, "gümrükleri indireceksiniz" diyor. Rekabet edebilir hale gelmek, daha ucuza alternatif yem bitkileri yetiştirip et ve süt fiyatlarını düşürmek için en fazla 15-20 yıl zamanımız var."

ÇİN'DEN ÖRNEK VERDİ

Uluslararası Bambu ve Rattan Ağı kurucusu, dünyaca ünlü botanikçi Prof. Zhu Zhaohua, çalışmalarını anlattı. Çin'de ekilebilir alanların azlığı nedeniyle, ihtiyacı olan ağacın, yiyeceğin, yem bitkilerini aynı alanda üretilmek zorunluluğu bulunduğunu belirten Zhaohua, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarımsal ormancılık denilen uygulama ortaya çıkıyor. Kurak olan bölgelerde, buharlaşmayı önlemek ve nemi tarlanın içinde tutmayı hedefliyoruz. Sıcak rüzgarı engellemek için tarlaların etrafına ağaçlar dikiliyor. Bunun sayesinde yüzde 10 nemlilik artıyor. Örneğin, yaprakları ışığı geçirebilen, gerektiğinde kereste olabilen paulownia ağacı ile birlikte uygun ürün ekildiğinde, yüzde 10 ile 30 arasında ürün artışı oluyor. Amorfa bitkisi, yem bitkisi olarak gölgede, ağacın altında yetişebiliyor. Çok özellikli bir ürün. Ancak, bitkilerle kök rekabetine girmeyecek uygun ağaçlar ve gölgede yetişebilecek ürün seçilmeli"

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye'nin su zengini olmadığını hatırlatarak, "Belirtilen örneklerle iklimsel farklılıklarımız var. Oradaki şartlarla, Türkiye'deki şartları karşılaştırdığımızda, nerede ve hangi ürünler ona karar vermemiz lazım" dedi.

Prof. Dr. Hakan Gerel de hayvansal üretimde maliyetin yüzde 70'inin yem olduğunu belirterek, "Ucuz elde etmenin yolu, tekrar tekrar tohum ekmemek, bir bitkiden olduğu yerde uzun yıllar faydalanmak. Kaba yem üretmek için çok yıllık bitki üretmemiz lazım. Ancak Çin'de uygulaması yapılan örneklerin bizim iklim ve toprak koşullarımıza uyup uymayacağının çok iyi incelenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Alçiçek ise Türkiye'nin kaba yem açığına dikkat çekerek, bu sorunun halledilmeden ne et, ne de süt fiyatlarının aşağı çekilme şansının olmadığını sözlerine ekledi.

Hayvancılığın Geleceği Alternatif Yem Bitkilerinde

Hayvancılığın Geleceği Alternatif Yem Bitkilerinde

Hayvancılığın Geleceği Alternatif Yem Bitkilerinde

Hayvancılığın Geleceği Alternatif Yem Bitkilerinde

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim