• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Hayvan Yetiştiricilerine ’Şap’ Uyarısı

Hayvan Yetiştiricilerine ’Şap’ Uyarısı
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Yıldırım, şap hastalığı sürecinde hayvan hareketlerinin durdurulmasının yanı sıra, hayvan yetiştiricilerinin de aynı kıyafetleri giymemeleri ve dışarıdan gelen misafirlerin içeri alınmaması uyarısında bulundu.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Yıldırım, şap hastalığı sebebiyle yetiştiricilere uyarılarda bulundu. Şap hastalığıyla karşı karşıya kalındığı zaman hayvan hareketliliğinin mutlaka durdurulduğunu hatırlatan Yıldırım, yetiştiricilere de büyük görevin düştüğünü söyledi.

"HAYVAN BAKARKEN, AYNI KIYAFETLERİ GİYMEYİN"

İşletmelere mutlaka dezenfekte edilmiş olarak girilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yakup Yıldırım, özellikle hayvan bakıcılarının bu konuda büyük titizlik göstermesini istedi. Prof. Dr. Yakup Yıldırım, 2 ya da daha fazla işletmedeki hayvanlara bakan bakıcıların, aynı kıyafeti giymemesini, her işletme için farklı kıyafetlerin olmasını, böylece virüsün diğer işletmelere taşınmasının engelleneceğini ifade etti. Prof. Dr. Yakup Yıldırım, şap hastalığı sönmeden, işletmelere hayvan bakmak için gelen misafirlerin kabul edilmemesini, onların da farklı işletmeler ya da ahırlardaki virüsleri taşıyabileceğini dile getirdi.

ŞAP ENSTİTÜSÜ ANINDA MÜDAHALE ETTİ

Yaşanan şap hastalığında yeni bir virüs tespit edilmesine rağmen, Şap Enstitüsü'nün önemli bir çalışma sergileyerek, aşıyı üretip, anında müdahale ettiğini de kaydeden Yıldırım, "Şap Enstitüsü tarafından üretilen yeni aşı salgına neden olan A genotip 7 ve A İran 5 suçlarına karşı hemen hazırlandı. Hazırlanan aşı İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine gönderildi. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri de tetravalan ve bivalan aşıları mevcut durumda. Bu aşıların uygulanmasından sonra eğer imkanı varsa üç, dört hafta sonra aşının yeniden yapılmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

"ŞAP SÜRECİNDE HAYVAN ALMAYIN"

Şap hastalığının önüne geçmek için yeni alınacak hayvanların aşılı olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini ve aşılı hayvanların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, "Şap salgını süresince yeni hayvan alımını uygun görmüyorum. Yok, bölgemizde görülmüyor ama yine de hayvan alacam diyorsa hayvan sahibi, çiftlik sahibi, aldığı hayvanları kendi sürüsüne katmadan önce belli bir süre ortalama 20 gün ayrı bir bölümde tuttuktan sonra kendi sürüsüne katmasını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

SAĞIMDA MEME TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Ayrıca memede oluşan lezyonlara bağlı olarak sağımda hijyenin çok önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, sağım yapılırken dikkat edilecek hususlardan birinin de meme temizliği, sağım makineleri ve ellerin temizliği olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim