• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

"Hayırlı iş" diye girdim ama...

"Hayırlı iş" diye girdim ama...
TAŞYAPI’nın patronu Emrullah Turanlı, 2 yıl önce ‘batık bir sanayiciyi kurtarmak’ için girdiği yolda 13 milyon TL harcadı ancak işi kurtaramadı.

Turanlı, aspir ve atık yağdan biyodizel üretecek yeni bir fabrika için 50 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Turanlı, “Bunda kıraç toprak sahibi çiftçiler de kârlı çıkacak” dedi.

ENERJİDE dışa bağımlı Türkiye’de son yılların en ilginç yatırımını inşaat sektörünün renkli siması Emrullah Turanlı’dan geldi. Kendisi de Rizeli olan Turanlı’nın, Gaziantepli Mustafa Ezici ile başlayan bu konudaki yatırım öyküsü biraz da Karadeniz fıkraları gibi gelişti. Kartepe’de yakında büyük bir biyodizel üretim tesisi açmaya hazırlanan Turanlı, bu tesiste evsel atık yağları ve şu anda 5 vilayette ekimine öncülük ettiği aspir yağını hammadde olarak kullanacak. Turanlı şöyle konuşuyor:

‘HAYIRLI İŞ’ DİYE GİRDİM

“2 yıl önce Mustafa Ezici ile tanıştık. Dilovası’nda evsel atık yağ işleyen bir imalathanesi vardı ama zor durumdaydı. Bana işi anlattı. Çevreyi mahveden atık yağları toplayıp işliyormuş, sanayiye hammadde olarak satıyormuş. İşi çok beğendim. Bana cami yaptırmaktan bile daha hayırlı bir iş gibi göründü. ‘Ne kadar lazım’ diye sordum. ‘2 milyon TL yeter abi’ dedi. ‘Tamam’ dedik, başladık. 2 senede işe 13 milyon TL  aktarmış durumdayım. Bu kadar para harcadıktan sonra bu işi daha büyük ölçekli yapmak ve sanayileştirmek gerektiğini anladım.  50 milyon dolarlık yeni yatırım yapıyoruz.   

5 İLDE ASPİR EKTİRİYORUZ

Bizim yeni tesis için toplanan atık yağ yetmeyecek. Bize yılda 50 bin ton atık yağ lazım. Kapasitemiz 75 bin ton. Toplayabildiğimiz atık yağ yıllık 15-20 bin ton. Çözüm olarak aspir ve kanola gibi yağlı tohumların ekimini planladık. Bu konu Türkiye’de daha önce denenmiş ama yürümemiş. Biz, aspir için harekete geçtik. Çiftçi ile sözleşmelerimizi yaptık ve Sivas, Tokat, Ankara, Kayseri, Kırşehir’de ekim başlattık. Aspir için kıraç arazi (susuz tarım) yeterli olduğu için bu bölgeleri tercih ettik. Geçen yıl mahsul alacaktık ki çiftçi hasat zamanı ürünü bize vermedi. Biz tonunu 750 TL’ye almak için anlaşmıştık. Ürün piyasada 800 TL’ye yükselmişti. Biz buna da sevindik. Çünkü çiftçi bu işten para kazanacağını anladı. Geçen yıl ekim 3’e katlandı. 2015’te de katlanacak. Bize göre sulama sorunlu arazilerde Türkiye genelinde 150 bin hektarda ekilebilir ve 1 milyon tonluk üretim olsa yine alıcı bulur. Çünkü aspir ilaç ve kozmetik sanayicilerinin de kullandığı önemli bir ürün. Biz şu anda ikinci bir cins aspir tohumu getiriyoruz ki onun yağ oranı iki kat daha yüksek. Avrupa ve Kanada bu işi çok iyi biliyor.

EMRULLAH Turanlı, KKTC’de yürüttüğü bazı inşaat projeleri nedeniyle adaya da sık sık gittiğini ve onlara da aspir ekimi önerdiğini belirterek şöyle konuşuyor: “Kimseden destek istemiyoruz. Çiftçimiz üretsin, getirsin, parasını alsın. Kıbrıs’ta da bu olabilir. Oraya gittiğimde gördüm ki araziler ekilmiyor. Çünkü su yok. Onlara da alım garantisi, gübre ve tohum veriyorum. Kıbrıs’ta yılda 60 bin ton üretim yapılabilir. Bu ürün Türkiye’nin nadasa bırakılan, sulama yapılamayan topraklarına ve Kıbrısın arazilerine ilaçtır.”

10 numara yağ sorunu da biter..

EMRULLAH Turanlı, Yılda 70 bin ton atık yağ ve aspir yağı karışımını işleyecek yeni tesiste biyodizel üreteceklerini belirtiyor ve tüm lisansların alındığını anlatıyor. Turanlı, “Enerjide dışa bağımlı ülkemiz için ayrıca önemli bir üretim olacağını düşünüyoruz. Bu ülkede atık yağ toplayanlar bunlardan genellikle 10 numara yağ yapıyorlar ve onun da ne kadar büyük felaket olduğunu hepimiz gördük. Bu soruna da bizim ki gibi tesisler çare olacak. Bakanlık yağ toplayanları çok iyi izlemeli” diyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim