• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"
AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı; "2007 "de yaptığımız Anayasa değişikliğinde o değişikliği 10 Ağustos 2014'te...

AK Parti Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı; "2007 "de yaptığımız Anayasa değişikliğinde o değişikliği 10 Ağustos 2014'te ilk uygulamasını gerçekleştirmekle Türkiye başkanlık hükümet modeline doğru hızlı bir yol almıştır. Başkanlık modeline geçişi 2007'de başlattık. Dolayısıyla 2007'de başkanlık modeline geçiş amacıyla gerçekleştirdiğimiz o değişikliği bugün getirdiğimiz Anayasa değişikliği ile tamamlıyoruz. Anayasa değişikliğinin özü budur" dedi.

Ak Parti Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Üniversite Ak Gençlik tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Tartışılım" programına katıldı. Hayati Yazıcı'ya İl Başkanı Kemal Atmaca, Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe ve öğrenciler katıldı. Programa şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başlandı.

Hayati Yazıcı, Ak Parti iktidarının oransal olarak en fazla en fazla ödeneğin ayrıldığı sağlık ve Eğitim Alacalarının olduğunu belirterek, Türkiye'yi bu alanlarda önemli bir yere getirdiklerini söyledi. Yazıcı; "Bunları gerçekleştirmek terleyen adamların işidir. Terlemiyorsanız sevdalı değilseniz, milletin verdiği sorumluluğun idrakinde yoksunsanız gidemezseniz. Seçimden seçime milletin önüne gelirsiniz mahbup olursunuz ve Türkiye'de bulunduğu yerde sendeler. Milletimiz kim iş yapar kimin vizyonu var, bunu gayet iyi takdir eder, tespit eder ve demokratik hakları konumunda kullanır. Ama bunu zaman zaman saptırmak için çıralanmış yapılar vatan millet düşmanları baskı ve tehditle milletin iradesine başka şekilde sandıktan çıkmasına sebep olabilirler, bunları görüyoruz. Devletin en önemli görevi bu tür sapma ve saptırmalara karşı vatandaşın güvenliğini sağlamak özgür bir ortam oluşturmaktır. Devletin çok görevi var ama bir numaralı görevi vatandaşın hayat güvenliğini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

'Anayasa değişikliği bugün ortaya çıkan bir durum değil'

Anayasa yapmanın milletin hakkı olduğunu ama milletin bu hakkı hiçbir zaman kullanamadığını dile getiren Yazıcı;" Anayasa değişikliği bugün ortaya çıkan bir durum değil. Yılların gündem konusudur. Partili bir anayasa yapama sakta 1982 anayasasında 19. Değişikliği milletin huzuruna getirdik. Bundan önce 18 değişiklik yapılmış onlarda bizim getirdiğimiz değişikliği kıyasladığınızda getirdiğimiz değişiklik en genişi ve etkisi fazla olan ve derinliği en fazla olan değişikliktir. Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 Türkiye'si için için hedeflerimiz var. Hedefimiz Dünya'nın en büyük 10 ekonomisini arasına Türkiye'yi getirmek" şeklinde konuştu.

Türkiye'ye ye darbe Anayasasıyla uygun görülen Hükümet modeli ve bu modelden kaynaklanan sorunlar en temel faktörlerden birisi olduğunu vurgulayan Yazıcı; "Demokratik yönetimlerin 3 tür yönetim sistemi vardır. Bunlar Parlamenter hükümet modeli, başkanlık ve yarı başkanlık. 1982 Anayasa'sının tanımadığı ve demokratik yönetimlerin ön gördüğü modele uygun bir model tasarımı yok" diye konuştu.

'Kenan Evren kendisine uygun bir Anayasa tasarladı'

Parlamenter hükmet modelinin Cumhurbaşkanını farklı bir konuma yerleştirdiğini aktaran Yazıcı Cumhurbaşkanlığının parlamenter sistemde sembolik olduğunu ve sorumsuz olduğunu ifade etti. Yazıcı; " Anayasa'yı yapan darbe eğitimin başında Kenan Evren vardı. 1982" de ilk Cumhurbaşkanı" da Kenan Evren. Evren kendisine uygun bir Anayasa tasarladı. Cumhurbaşkanının konumunu düşündüğü gibi Anayasa yapmıştır. Her şeye ben karışabileyim, müdahale edebileyim. Ama sorumlu olmayayım. Bize deniliyor ki aynı Anayasa ile sizde 3 dönemdir ülkeyi yönetiyorsunuz. Eksik olan nedir. Ne istiyorsunuz diye bakmıyorsunuz. Biz sadece Türkiye'nin bugününü düşünen siyasi bir yaklaşım içerisinde değiliz. 2023 yılı ile ilgili hayallerimiz var. İstanbul'un Fethi'nin 500. Yıl'ı ile ilgili hayallerimiz var. Bu topraklara gelişimizin 1000. Yılına girişi bir bakışımız var" değerlendirmesinde bulundu.

'Parlamenter hükümet modellerinde Cumhurbaşkanını meclis seçer'

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı 10 Ağustos 2014'te tarihimizde ilk defa doğrudan doğruya milletin seçimiyle Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğunu aktararak bunun siyasi bir okunuşunun olduğunu kaydetti. Yazıcı; " Bunun siyasi bir okunuşu var. Millet dedi ki biz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin entrikalı bir şekilde cereyan etmesini istemiyorum. Bu büyük bir sorundur. Ben bu durumu ne yaptım, tasfiye ettim duruma el koydum, ben seçeceğim, bundan geriye dönüş olabilir mi? Cumhurbaşkanlığının doğrudan doğruya millet tarafından seçilmesi başkanlık modeline uygun bir seçimdir. Parlamenter hükümet modellerinde böyle bir seçim olmaz. Parlamenter hükümet modellerinde Cumhurbaşkanını meclis seçer. Doğrudan doğruya halkın seçmesi seçilene sorumluluğu çok büyük bir ölçüde artırır. 2007 "de yaptığımız Anayasa değişikliğinde o değişikliği 10 Ağustos 2014'te ilk uygulamasını gerçekleştirmekle Türkiye başkanlık hükümet modeline doğru hızlı bir yol almıştır. Başkanlık modeline geçişi 2007'de başlattık. Dolayısıyla 2007'de başkanlık modeline geçiş amacıyla gerçekleştirdiğimiz o değişikliği bugün getirdiğimiz Anayasa değişikliği ile tamamlıyoruz. Anayasa değişikliğinin özü budur" diye ekledi.

'Bundan sonra hükümet olabilmek için en az yüzde 51" ihtiyaç vardır'

Yeni bir hükümet modeli inşa ettiklerini anlatan Yazıcı; " Bunun ismi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bu modelde hem hükümetin hem de yasal organını doğrudan doğruya seçimde ve sandıkta millet belirliyor. Yürütme organı çok nitelikli bir oranla seçiliyor. Yürütme organı Cumhurbaşkanı hem hükümetin başı hem devletin başında olacak. Cumhurbaşkanının yürütme yetki ve görevini kullanabilmek Cumhurbaşkanı sıfatını kazanabilmek için en az yüzde 51 oy alması lazım. Bundan sonra hükümet olabilmek için en az yüzde 51" ihtiyaç vardır. Güçlü bir hükümet kurulur, hükümet güçlü olacak, millete yaslanacak. Anayasa'nın 105, maddesini açın bakın Cumhurbaşkanı sorumsuzdur diyor. Tek zorunluluğu vatana ihanet. Biz bu maddeyi yeniden yazdık. 18 maddeden birisi bu. Sorumsuzluktan cezai sorumluluğa getirdik" dedi.

Ak Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı Programdan sonra Belediye'ye kayyum olarak atanan Belediye Başkanvekili Musa Işın'ı Belediyeye giderek ziyaret etti. Musa Işın Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek Hayati Yazıcı'ya Teşekkür etti.

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"

Hayati Yazıcı: "Başkanlık modeline geçiş 2007’de başlattık"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim