• BIST 9681.57
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 27 °C

“Hayat Dijitalleşirken”

“Hayat Dijitalleşirken”
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ocak ayı seminerleri kapsamında...

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ocak ayı seminerleri kapsamında "Hayat Dijitalleşirken" başlıklı bir seminer verildi.

Açıköğretim Fakültesi Konferans Salonu'ndaki Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı tarafından verilen seminere, Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Recep Okur ve Açıköğretim Fakültesi Ar-Ge ve Uluslararası İlişkiler Grup Koordinatörü Prof. Dr. Gülsün Eby'in yanı sıra pek çok öğretim elemanı katıldı.

1990'lı yıllarda ortaya çıkan "dijital vatandaşlık" kavramından bahseden Prof. Dr. Odabaşı, dönemlere göre insanların uğraşı alanlarının değiştiğini, şu anda da dijital ortamın hayatımızda yaygın bir şekilde yer aldığını belirterek, bu nedenle de günümüz insanının dijital vatandaşlık becerilerini geliştirmesinin gerekliliğine dikkat çekti. İnternetin, günümüzde insanların refah seviyesini belirleyen faktörlerden biri olduğunu söyleyen Odabaşı, ayrıca internetin ve dijital hayatın günlük hayattaki pek çok düzen ve alışkanlığı değiştirdiğinden söz etti. Dijital görünmezlik ilkesine değinen Prof. Dr. Odabaşı, "Dijital görünmezlik ilkesinde internetin karşında kimse sizi görmüyor. Başka yerlerde gösterdiğimiz özen ve tutumları dijital ortamlarda göstermemeye çalışıyoruz. Bu da bize bir görünmezlik kazandırıyor ve bu sayede insanlar daha rahat hareket edebiliyorlar" dedi.

İnternette farklı ve renkli bir dünya olduğunu da aktaran Prof. Dr. Odabaşı, bunun zamanla bir bağımlılık oluşturarak adabımızın bozulmasına neden olduğunu dile getirdi.

"EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİSİ YANLIŞ BİLGİNİN AKTARILMASI"

Dijital ortamların, psikolojik sorunları da arttırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Odabaşı, şöyle devam etti:

"İnternet bağımlılığı, aşırı ve eksik bilgilerden doğan sorunlarla karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Ayrıca en büyük sorunlardan birisi de yanlış bilginin aktarılması. Bu yüzden artık internet ve dijital dünyada bilinçli olmamız ve kullanım alışkanlıklarımızı doğru bir şekilde oluşturmamız gerekiyor."

Dijital ortamlarda güvenliğin artık olmadığını ve herkesin her istediğini yapabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı, bunlara karşı internet ortamlarında güvenli kimlik oluşturulması ve bilinmeyen sistemlerden uzak durulması gerektiğini anlattı.

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim