• BIST 9548.09
  • Altın 2501.187
  • Dolar 32.4892
  • Euro 34.547
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Havzalı çiftçilere kinoa bitkisi tohumu dağıtıldı

Havzalı çiftçilere kinoa bitkisi tohumu dağıtıldı
Samsun'un Havza Ziraat Odası çiftçilere, ilçede alternatif bir ürün olarak yetiştirilebilecek kinoa bitkisi tohumu dağıttı.

Samsun'un Havza Ziraat Odası çiftçilere, ilçede alternatif bir ürün olarak yetiştirilebilecek kinoa bitkisi tohumu dağıttı. Pancarla aynı familyadan gelen kinoa bir tahıl gibidir. Protein açısından çok güçlü, lif oranı çok olup yüksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum ve çinko içerir.

Havza Ziraat Odası'nın daveti üzerine ilçeye gelen Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanlığı yetkilileri, çiftçilere kinoa bitkisini tanıttı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen programda konuşan Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, "Zaman ile birlikte çiftçilik de hızlı bir biçimde gelişiyor. Çiftçilerimizin de değişen şartlara uyum sağlaması ve kendisini geliştirmesi şart. Havza Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin kendilerini geliştirmeleri için bu tür bilgilendirme toplantılarına devam edeceğiz. Artık klasik tarım metotları ve ürünleri yerine daha çok kazandıracak metot ve ürünlere yönelmeliyiz." dedi.

Konuşmanın ardından Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel tarafından "kinoa bitkisi nedir, dünya tarımındaki yeri, faydaları, dikim alanları dikim teknikleri'ni anlattı. Temizel, kinoa bitkisinin İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen ürün olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Kinoanın bir tahıl olduğuna inanılır, gerçekte pancarla aynı familyadan gelir, yani bir bitkidir ama mutfaklarda bir tahıl gibidir. Protein açısından çok güçlü. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Kinoa taneleri yüksek oranda demir, kalsiyum, protein, magnezyum, çinko içerir. Kinoanın gübre ve su problemi yok. En iyi verimi rakımı 1000 ile 4000 metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde veriyor. Dağ yamaçlarında ve ovalarda verim değişmiyor."

Tanıtım programına çevre ilçelerin ziraat odası başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.Cihan

Havzalı çiftçilere kinoa bitkisi tohumu dağıtıldı

Havzalı çiftçilere kinoa bitkisi tohumu dağıtıldı

Havzalı çiftçilere kinoa bitkisi tohumu dağıtıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim