• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Havuzda karides ürettiler

Havuzda karides ürettiler
Denizden alınan jumbo karides, Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) teknik ve bilimsel çalışma sonunda havuzda üretildi.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kumlu, karides yetiştiriciliği konusunda yaklaşık 25 yıldır Ar-Ge çalışması yaptıklarını, geliştirdikleri üretim modelleriyle bunun ticari boyuta taşınabileceğini ortaya koyduklarını belirtti.

Türkiye'de denizden yılda yaklaşık 5 bin ton karides yakalandığını anlatan Kumlu, denize belirli mesafede kurulacak kapalı sera sistemli havuzlarda da binlerce ton karides üretilebileceğini vurguladı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) destekli ''Akdeniz Koşullarında Karides Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi'' kapsamında, denizden aldıkları karidesi havuzda ürettiklerini anlatan Kumlu, şöyle konuştu:

''Bir kaç yıl önce bazı girişimciler tarafından bu denenmişti fakat sürdürülebilirliğini koruyamamıştı veya başarılı olamamıştı. Biz ilk aşamada İskenderun Körfezi'nden yakaladığımız anaç karidesleri tesislerimizde olgunlaştırıp yumurtlattık ve ardından larvalarını yetiştirdikten sonra büyütme havuzlarına alıp, pazar boyuna ulaştırdık. İlk etapta havuzda yaklaşık 500 bin jumbo karides yavrusu ürettik ancak bizim için milyonlarca yavru üretmek hiç sorun değil."

Yakın zamanda Pasifik beyaz karidesin de üretimine başlayacaklarını aktaran Kumlu, bölge iklim şartlarına uygun yetiştiricilik modellerini ortaya koymayı, yatırımcılara havuzda ekonomik karides üretilebileceğini  göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

''İhracat potansiyeli çok yüksek''

Karidesin ekonomik değerinin yüksek olduğunu belirten Kumlu, yaz döneminde kilogramının 60-70 liradan satıldığını kaydetti.

Türkiye'de karides yetiştiriciliğini sektör haline getirmek istediklerini ifade eden Kumlu, ''İhracat potansiyeli yüksek bir ürün. Karidesin özellikle Avrupa'ya canlı veya taze gönderilmesiyle yüksek kazanç elde edilebilir'' dedi.

Su Ürünleri Yüksek Mühendisi ve girişimci Asuman Beksarı da karides yetiştiriciliğini hem açık toprak havuzda hem de sera örtülü beton havuzda başarıyla yapabildiklerini belirtti.

Kırsal kesimlerde atıl durumdaki arazilerde de karides yetiştiriciliği yapılabileceğine dikkati çeken Beksarı, girişimci kadınların da bu konuda söz sahibi olabileceğini, en büyük hayalinin kırsal kalkınmada kadınlara istihdam yaratmak olduğunu söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim