• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Havucu kalın doğramaya dikkat

Havucu kalın doğramaya dikkat
Kış ayları başlayınca hastalıklarında kapıyı çaldığını ve vazgeçilmez ilaçların sebze ve meyveler olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural...

Kış ayları başlayınca hastalıklarında kapıyı çaldığını ve vazgeçilmez ilaçların sebze ve meyveler olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, sebzelerden havucun kalın doğrandığı zaman vitamininin kaybolmadığını söyledi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Sebzeler, kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur. Bu besinler güneş ışığını daha fazla depoladığı için; enerji, canlılık, dayanıklılık ve ihtiyacımız olan vitamin ile minareleri daha fazla içerirler. Sağlıklı beslenmek için mevsiminde ve dengeli beslenilmesi; sebze ve meyvenin her rengini içeren besinlerin tüketilmesi çok önemli. Kış mevsiminde özellikle sebze ve meyvelerin bol miktarda ve taze olarak, çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmesi çok sağlıklıdır. Yapraklı sebzeler çiğ ya da az su ile buharlı tencere veya toprak güveçlerde zeytinyağı ile birlikte kısa süreli pişirilerek tüketilmelidir. Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulabilir. Köklü sebzeler ise yapraklı sebzelerin aksine çok iyi pişirilmelidir; yoksa hazımsızlık yapabilir" dedi.

Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır. Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir. Sarı renkliler grubuna giren portakal, limon, mandalina C vitamini kaynağıdır. Ancak kuşburnu, kırmızı ve yeşilbiber, kivi, maydanoz verokada bulunan C vitamini daha fazladır. C vitamini viral enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğe sahiptir" ifadelerini kullandı.

Enç, "Beyaz kan hücresi aktivitesini artırarak kansere karşı güçlü bir koruma sağlayan havuç, ıspanak, brokoli, pırasa gibi sebzeler ihtiyacınız olan A vitaminini karşılamada önemli bir rol üstlenir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzümden demiri; tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerinden magnezyumu; balık ve diğer deniz ürünlerinden selenyumu; yumurta, et, süt, tahıl ve deniz ürünlerinden çinkoyu temin edebilirsiniz. Ancak bu besinlerin hepsinin gün içine dağıtılarak ve hasta olmayı beklemeden tüketilmesi gerekir.Kırmızı renkli meyve ve sebzelerde en kıymetli antioksidan yani kansere karşı koruyucumuzdur. Çünkü yapılan çalışmalar koruyucu olanın düzenli beslenme olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

Havucu kalın doğramaya dikkat

Havucu kalın doğramaya dikkat

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim