• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Havalimanının finansmanı eylülde

Havalimanının finansmanı eylülde
İstanbul'da yapılacak olan 3. havalimanı'nın finansmanı'nın en geç eylülde tamamlanacağı açıklandı.

İstanbul'a yapılacak olan üçüncü havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumun üyesi Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, finansman paketini Ağustos veya en geç Eylül ayında tamamlamayı planladıklarını söyledi. Kosova'nın elektrik dağıtım şirketi KEDS'in kurduğu KEDS Akademi'den mezun olan 50 öğrencinin mezuniyet töreni sonrasında dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdemir, 'Havalimanı inşaatında şu anda özkaynaklarla devam ediyoruz. 2017 yılında ilk etabı tamamlayacak ve havalimanını hizmete açacak şekilde tüm planlamalarımızı yapıyoruz. Sanıyorum gelecek yıl havalimanındaki bina inşaatlarına başlamış oluruz' dedi.

BEKLEYECEK ZAMAN YOK

İnşaat sahasındaki dolgu malzemesinin nereden geleceği ve burada Kanal İstanbul projesinden gelecek hafriyatın kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Özdemir, 'Bizim çok acele olarak bu inşaatı yapmamız lazım o projeleri bekleyecek zamanımız yok. Bu dolguyu kendi içinde yapacağız' diye konuştu. Reuters'ın şirket yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ilk etapta yaklaşık 6.6 milyar euroluk yatırım planlanırken bunun 2.3 milyar euroluk kısmı konsorsiyum üyesi beş şirketin koyacağı özkaynak ile 4.3 milyar euroluk kısmı ise proje finansmanı şeklinde sağlanacak.

YILLIK 150 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

Cengiz-Limak-Kolin-Kalyoncu-Mapa konsorsiyumu geçtiğimiz yıl Mayıs ayında toplam 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Üçüncü Havalimanı'nın 25 yıllık işletme hakkı için yapılan yap-işlet-devret ihalesinde kira bedeli olarak 22.152 milyar euro+KDV teklif ederek ihaleyi kazanmıştı. Toplam dört etap olarak planlanan projede, toplam yolcu kapasitesinin 150 milyona çıkması öngörülüyor.

50 MİLYON EURO MAKİNE YATIRIMI

Havaliman için ilk etapta iki terminal binası, üç pist, sekiz paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron olacak.İsmi henüz belli olmayan havalimanının temeli 7 Haziran'da atılmıştı. Bir şirket yetkilisinin verdiği bilgiye göre, konsorsiyum üyeleri, havalimanı için bugüne kadar 50 milyon euroluk makine ve ekipman alımı yaptı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim