• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü
Türkiye'nin doğusunda soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkilerken, batısında hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyrediyor.

Türkiye'nin doğusunda soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkilerken, batısında hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyrediyor. Batıda kar ve yağmur yağmaması ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü.

Bursa Gençosman ayakkabıcı esnaflarından Hamit Kaygusuz, iki senedir işlerinde yavaşlama olduğunu belirterek, "Bu sene özellikle Rusya'nın savaş tedirginliği ve havaların da sıcak gitmesi ile işlerimiz olumsuz etkilendi. Karın çok etkisi var. Kar yağsa satışlar artar. Doların yükselmesi de bize yansıyor. Yüzde 50'lere varan düşüşler var. Kış aylarında genellikle bot ayakkabı çizme, mest gibi ürünler satarız ama şuanda daha botu müşteriye zorla ite kaka veriyoruz. Müşteri kar yağdı mı kendisi gelip malı alır, ama şimdi korkarak zorla az bir ürün alıp gidiyor." dedi.

Bu sene fiyatların biraz yükseldiğini anlatan Kaygusuz, "Geçen sene ile bu yıl doların yükselmesi fiyatlara yansıdı. Geçen sene dolar bu zamanlarda 2,5 lira civarındaydı şimdi 3'e dayandı. Şimdi bizde çiftinde 10 lira yansıdı, bu da büyük para. Şu anda toptan 25 liradan başlayıp 80 liraya kadar çıkıyor. Bunun yanında piyasa botlarından 150 lira ile 200 lira arasında da botlar var." şeklinde konuştu.

Serkan Yaman da, çarşının eski ve müşteri potansiyeli olmasına rağmen yine de piyasalarda durgunluk yaşandığını belirterek şunları söyledi. "Tabi havalardan kaynaklı işlerde düşüş var. Ayakkabı sektörü mevsimsel olduğu için kışın yağış yağarsa olur. Yağmur kar olursa biraz daha hareketli olur. Ama şimdi insanlar son ana kadar bekliyor ve ayakkabısında yırtık olduğu zaman ve ayakları ıslandığı zaman alıyor. Bir kaç senedir zaten satışlar azalmıştı, çünkü eski kışlar yok. Soğuk var ama yağmur kar yok. Alım gücü de azaldığı için fazla tüketim olmuyor. Her sene biraz ayağı iniyor, en az yüzde 10'luk bir oynama yapmıştır."

ARZ TALEP DENGESİ BOZUK

Ayakkabıcılar Oda Başkanı İbrahim Aytekin ise, şuanda sektörde mevsimler olarak durgunluk olduğunu anlatırken, "Mevsimler olarak sanki biraz kışımız geç kaldı. Doğuda bazı illerin dışında ülke genelinde yağış ve kar yok. Dolayısıyla kışlık ayakkabılarda perakendeci esnafımız satışlarda zorluk çekiyor. Perakende satış olmayınca imalatta da yoğun olan esnaf grubu için bu kış biraz üzüntülü geçiyor." dedi.

Kışlık ayakkabılara deri ağırlıklı bot ve çizmelerin fiyat olarak biraz yükseldiğini anlatan İbrahim Aytekin, "Ayakkabılarımızı ihraç edemediğimizden biraz sıkındı var. İç piyasada da arz talep dengesi bozulmuş oluyor. Dış pazarlarda estetik ve kalitede dünyada sayılı ülkelerden biriyiz ama dışarıya ihracatta ilk 30 ülkenin içinde değiliz." diye konuştu.

Enflasyon sepetinde ayakkabı fiyatlarının biraz yüksek çıktığını anlatan İbrahim Aytekin fiyatlarda yüzde 20 civarında bir artış yaşandığını sözlerine ekledi.

Bu arada Meteorolojiden alınan bilgiye göre; bu sene hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyrediyor. Ancak yağış oranında ise büyük düşüş yaşanıyor. Geçen sene aralık ayında 216 kilogram metrekareye yağış düşerken, bu yıl aynı ayda yağış yok. Geçen yıl kasım ayında 77 kilo yağış düşerken, bu sene 28 kilo yağış kaydedildi.

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü

Havaların sıcak gitmesi ayakkabı satışlarını büyük oranda düşürdü

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim