• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Havalar Isınıyor, Spor Yapanlar Dikkat

Havalar Isınıyor, Spor Yapanlar Dikkat
Trabzon Medicalpark Karadeniz Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Uğur Kıran, havaların ısındığı bugünlerde spor aktivitelerinin artığına...

Trabzon Medicalpark Karadeniz Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Uğur Kıran, havaların ısındığı bugünlerde spor aktivitelerinin artığına dikkat çekerek, "Kış mevsiminden çıkan bünye ve kaslar, spor aktivitelerine hazırlıksız yakalandığından yaralanmalara neden olmaktadır" uyarısında bulundu.

Kaslara kontrolsüz güç uygulanmasının yaralanma nedeni olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Uğur Kıran, "Havaların ısındığı bugünlerde spor aktiviteleri arttığından dolayısıyla kış mevsiminden çıkan bünye ve kaslar, spor aktivitelerine hazırlıksız yakalandığından yaralanmalara neden olmaktadır. Kas yapısı ve gücü yapacağı spora hazır değil ise özellikle kas tendon yaralanmaları ve stres kırıkları oluşmaktadır. Kış mevsimi döneminde artrofiye uğrayan kaslar yeterince kuvvetlendirilmeden yapılan sporlarda kas tendon yaralanmaları ve stres kırıkları oluşmaktadır. Özellikle kaslar yeterince kuvvetlendirilmeden kasılma, gerilme, yeterince yapılmayan ısınma hareketleri istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Basketbol, voleybol gibi koşularda uyluk, baldır, kasık kası yırtıkları, osteotis pubis kasık kasının yapıştığı kemikteki ödemler, yine ayak bileği ve dizde şişlikler, ayak tarak kemiklerinde stres kırıkları, özellikle sert zeminde yapılan sporlarda (halı saha, taş, beton, asfalt zemin gibi) oluşabilmektedir. Bütün yaralanmaları önlemek için spor öncesi mutlaka kasları açma germe şeklinde esnetilmesi ve ısıtılması yapılmalı. Kış sezonu çıkışı yüzme sporu hafif tempoda yürüyüşler ile başlanır her gün tempo düzenli olarak artırılmalıdır. Mücadelede sporlarında kas gücüne erişilmeden agresif hareket edilmemelidir. Yeterli kas ve tendon gücüne sahip olmadan uzun koşu hareketli sporlardan kaçınılmalıdır. Kaslarda ve ten donlarda ağrı şişlik olunca acil doktora müracaat edip yaralanmanın büyümesi engellenir. Spor yaralanmalarında ilk müdahale olarak mutlaka buz ve istirahat tespit uygulanmalı asla sıcak uygulama masaj yapılmamalı. Sıcak uygulama ve masaj kanama ve yaralanmayı artırır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim