• BIST 9717.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

"Hava sahası ihlalleriyle ilgili delil sunulmadı"

"Hava sahası ihlalleriyle ilgili delil sunulmadı"
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rus uçakların Türkiye hava sahası ihlali ettiği ile ilgili kendilerine delil sunulmadığını iddia etti.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rus uçakların Türkiye hava sahası ihlali ettiği ile ilgili kendilerine delil sunulmadığını iddia etti.

Büyükelçi Karlov uçak krizi ile bozulan Rusya - Türkiye ilişkilerini Ria Novosti'ye değerlendirdi. Rus uçakların Türkiye hava sahası ihlali ile ilgili objektif kontrol verilerin önemli olduğunu belirten Karlov, bu durumda tartışma olmayacağını söyledi. Karlov, "Falanca tarihte, şu noktada ihlal var şeklide sadece açıklamalar var. Bunlar sadece açıklama. Türkiye genelde delil sunmadan böyle açıklamalarda bulunuyor. Biz Türk meslektaşlarımıza her zaman diyoruz ki, geçen sene Ekim ayı başında ihlal oldu ve özür diledik. Diğer ihlaller ise düşürülen uçak dahil böyle gerçeği yansıtmıyor. Tüm bu zamanlarda bizim uçaklar Suriye hava sahasında bulunuyordu." diye konuştu.

Her seferinde Türkiye'den objektif kontrol verilerini istediklerini belirten Karlov, "Tüm sorumluluğumla söyleyebilirim ki düşürülen uçak dahil bize bir veri verilmedi. Bize böyle bir bilgi sunulmadığı için Rus uçakların Türkiye hava sahasını ihlal ettiği yönündeki açıklamalar ciddi değildir. Basına nasıl ulaştığı belli olmayan harita verileri kaynak olamaz. Eğer elinizde ciddi veriler varsa bunlar diplomatik yollarla Rusya Elçiliği'ne ulaştırılmalı." şeklinde konuştu.

"DELİLLER KİMDEN GİZLENİYOR?"

29 Ocak'ta olduğu belirtilen hava ihlali hakkında konuşan Karlov, "Bu sefer Türkiye, sözde NATO'nun tespit ettiği verileri kaynak gösterdi. Aynı şekilde NATO'nun objektif kontrol verilerini talep etti ve hiçbir şey alamadık. İddia edildiği gibi bu deliller gizlilik taşıyorsa, bunlar kimden gizleniyor?" şeklinde soru yönetti. Karlov, "Bizi açıkça sınır ihlaliyle suçluyorlar ama delillerin gizli olduğunu söylüyorlar. Biz bunu anlamıyoruz." dedi.

"GÖZLEM UÇUŞUNA İZİN VERİLMEMESİ, ŞÜPHE UYANDIRIYOR"

Son olarak Türkiye'nin Rusya'ya gözlem uçuşu için vermemesini de yorumlayan Karlov, bu durumun şüphe uyandırdığını ifade etti. Karlov, "Dışişlerimizin tepkisini biliyorsunuz. Böyle bir durumlar, şüphe uyandırıyor. Eğer askeriye, Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine gözlem uçuşuna izin vermiyorsa bu durum daha da çok şüphe uyandırıyor. Demek ki siyasi nedenler var." ifadelerini kullandı.

"GÖRÜŞMELERİMİZ PROFESYONELCE GEÇİYOR"

İki ülke arasındaki krize rağmen görüşmelerin profesyonelce yapıldığını ifade eden Karlov, "Türk diplomatlar profesyoneldir. Bir araya geldiğimizde görüşmelerimiz profesyonelce yapılıyor. İyi ilişkilerimiz var düşmanlık yapılıyor gibi bir şey hissetmiyorum. Dışişleri Bakanlığı ile ilgili ne sıklıkta görüşeceğimiz Türkiye'ye bağlı. En zor meseleleri bile sakin ve profesyonelce çözmeye çalışıyoruz." diye sözlerini tamamladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim