• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Hatip Dicle: Bu savaşta hayatını kaybedenlerin sorumlusu AKP’dir

Hatip Dicle: Bu savaşta hayatını kaybedenlerin sorumlusu AKP’dir
Demokratik Toplum Kongersi (DTK) Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, son aylarda bölgede yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin tek sorumlusunun AK Parti...

Demokratik Toplum Kongersi (DTK) Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, son aylarda bölgede yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin tek sorumlusunun AK Parti hükümeti olduğunu söyledi. 2014 Ağustos ayında Lice-Bingöl arasında hendeklerin kazıldığını anlatan Dicle, "O zaman Sayın Öcalan belli arkadaşlarımızı göndererek bunun nedenlerini öğrenme ve gelip heyeti bilgilendirme konusunda bir çalışma istemişti. Halk inisiyatifleriyle görüşülmüştü. Nedenini söylüyorlardı. Mademki görüşme masası var, görüşmeler devam ediyor o zaman Lice ve Bingöl çevresindeki karekol ve kalekol yapımlarına niye ediyorlar. Bu masaya geldi, görüşüldü. Sonuçta bir mütabakata varıldı. Bu çerçevede hem o karekol yapımları durdu, müteahhitler malzemelerini oradan çekti hem de o hendekler kapatıldı." dedi.

DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen, bölgede yaşanan olaylar sebebiyle DTK il binasında ortak bir basın toplantısı düzenledi. Savaşta hayatını kaybeden, zarar gören herkesin ve savaşın bizzat sorumlusunun AK Parti olduğunu söyleyen Dicle, "Efendim ateşkes koşullarına bazı kesimler uymadı. Bazı silahlı birimler şehirlere girdi, hendekler kazdı. Biz böylece devlet egemenliği savunma adına buna göz yumamazdık. Diyalogu kestik ve egemenliğimize saldırıyı durdurmak üzere savaşmak zorunda kaldık diyorlar. Peki gerçek öyle mi? Bizzat bizim tanık olduğumuz görüşmeler aşamasında bile o zaman da belli yerlerde hendek sorunu ortaya çıktı." şeklinde konuştu.

Dicle, 2014 Ağustos ayında Lice-Bingöl arasında bir hendek olayı geliştiğini vurgulayarek, devlet heyetinin bunu masaya getirdiğini kaydetti. Bu süreçte bazı arkadaşlarının Abdullah Öcalan ile görüşmeler yaptığını anlatan Dicle, "Arkadaşlarımızı göndererek bunun nedenlerini öğrenme ve gelip heyeti bilgilendirme konusunda bir çalışma istemişti. Halk inisiyatifleriyle görüşülmüştü. Nedenini söylüyorlar. Mademki görüşme masası var, görüşmeler devam ediyor, o zaman Lice ve Bingöl çevresindeki karekol ve kalekol yapımlarına niye devam ediyorlar. Bu masaya geldi, görüşüldü. Sonuçta bir mutabakata varıldı. Bu çerçevede hem o karekol yapımları durdu, müteahhitler malzemelerini oradan çekti hem de o hendekler kapatıldı." ifadelerini kullandı.

Ekim ayında 2014 yılında Öcalan'ın kendisini görevlendirdiğini söyleyen Dicle, "Cizre ve Silopi'de bazı gençlerin kazdığı hendekler dolayısıyla gidip o gençlerle muhatap olmuştum. Gençler açıkça şunu söylüyorlardı. Yoğun KCK operasyonları sırasında 4-5 yıl cezaevinde kaldık. Şimdi cezaevinden çıkmışız. Şimdi tekrar bizi zindanlara tıkmak istiyorlar. Biz artık karar verdik. Öleceğiz ama bir daha tutuklanmaya izin vermeyeceğiz. Bu amaçla hendekler kazılıyordu. Bu durum masaya geldi, tartışıldı, konuşuldu ve şu kararlar alındı. Evet Silopi'de ve Cizre'de hendekler kazan gençler ikna edilecek onlara yönelik operasyonlar durdurulacak, gençler de kazdıkları hendekleri kapatacaklar. Bu iki örnek somuttur. Demek ki diyalog masası olduğu o zaman bu tür sorunlar rahatlıkla çözülebiliyor. Ama ne zamanki Cumhurbaşkanı masayı devirdikten sonra adım adım savaş tırmandı." diye konuştu.

Cihan

Hatip Dicle: Bu savaşta hayatını kaybedenlerin sorumlusu AKP’dir

Hatip Dicle: Bu savaşta hayatını kaybedenlerin sorumlusu AKP’dir

Hatip Dicle: Bu savaşta hayatını kaybedenlerin sorumlusu AKP’dir

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim