• BIST 9524.59
  • Altın 2506.507
  • Dolar 32.5875
  • Euro 34.5111
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Hastalıklara doğal çözüm

Hastalıklara doğal çözüm
İnsanların sıkça yakalandığıı astım, öksürük, nefes darlığı ve böbrek rahatsızlıkları gibi temel sağlık sorunlarının dermanı adaçayı.


Dr. Muammer Yıldız adaçayı için tırmandığı Hakkari dağlarının eteklerinde karların beslediği yamaçlarda bu faydalı bitkiyi ve yaşam alanını Hekimzade okurları için inceledi. Adaçayı boğmaca aşısı çıkana kadar uzun yıllar boğmaca tedavisinde kullanıldı. İlk görüşte çiftçiler tarafından ekilmiş izlenimi veren bitki bölgede doğal olarak yetişmekte. Adaçayının etkileri; Yapılan deneylerde bitkinin sulu ve alkollü ekstresinin antibakteriyel (bakterilerin üremesini engelleyen), antifungal (mantarların üremesini engelleyen) ve antiviral (virüslerin üremesini engelleyen) etkisinin bulunduğu, topraküstü kısımlarının metanollü ekstresinin antioksidan etkili ve insektisid (böceklere karşı savaşan) içerdiği rosmarinik asitten dolayı antiemflamatuvar (iltihapla savaşan) etkisinin olduğu saptanmış.
 
Adaçayının başlıca faydaları;
Halk hekimliğinde gaz söktürücü, antiseptik, kuvvet verici, öksürüğü giderici ve uyarıcı etkilerinden dolayı sıkça tercih edilmekte.
Adaçayı, nezle ve gripten kaynaklanan boğaz rahatsızlıklarında, böbrek hastalıklarında çay olarak tüketilmekte. Göğüs açıcı etkisi ile astım hastalarını rahatlatıyor.
Bu faydalı bitkinin yatıştırıcı, midevi, idrar söktürücü, ter kesici ve dezenfektan etkileri de bulunmakta.
Adaçayının içinde bulunan thujon zengini uçucu yağlar boğaz enfeksiyonları, diş iltihaplanmaları ve ağız yaraları için yapılan ilaçların katkı maddesi. Bu nedenle gargara olarak ağız ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılıyor.
Adaçayının bu kadar faydasına karşın Thujon (salvion) toksik v kansero
ejen olduğundan fazla dozda alınmaması önerilmekte.

Uzmanlar bu bitkiyi gebelikte ve emziren annelere de tavsiye etmiyor.
 
2 çay kaşığı adaçayının üzerine kaynamış suyu dökün ve 5-10 dakika kadar beklettikten sonra için. Adaçayını çok kullanırsanız acı bir tadı olabilir. Tatlandırmak için bir iki damla limon sıkabilir ve bal ekleyebilirsiniz. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim