• BIST 8718.11
  • Altın 2246.886
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1765
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

'Hasta pati'lere kaplıca tedavisi

'Hasta pati'lere kaplıca tedavisi
Trafik kazası sonucu felç olan, çeşitli hastalıklar dolayısıyla yürüyemeyen ya da cilt problemi bulunan sokak köpeklerine, Esenyurt Belediyesi Hayvan Barınağı'nda oluşturulan bölümde kaplıca suyuyla tedavi uygulanıyor.

Trafik kazası sonucu felç olan, çeşitli hastalıklar dolayısıyla yürüyemeyen ya da cilt problemi bulunan sokak köpeklerine, Esenyurt Belediyesi Hayvan Barınağı'nda kaplıca tedavisi uygulanıyor.

Esenyurt ilçesinde, belediye ekiplerince tespit edilen ya da vatandaşların ihbarları sonucunda bulunan hasta sokak hayvanları kaderine terk edilmiyor.

Ekipler tarafından barınağa getirilen hasta hayvanlar, Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki hayvan barınağında tedavi edilerek sahiplendiriliyor ya da doğal alanlarına bırakılıyor.

Barınakta ayrıca trafik kazası sonucu ya da çeşitli sebeplerle yürüyemeyen, uyuz gibi cilt problemleri olan sokak köpeklerine de kaplıca suyu destekli tedavi yapılıyor.

Esenyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hasan Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'de belediye bünyesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulduğunu, barınaklarının da aynı yıl tamamlandığını söyledi.

Barınağın tamamlanmasının ardından sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarının başladığını belirten Güneş, şöyle konuştu:

"Beş yıldızlı otel şeklinde bir barınağımızı var ve Türkiye'de biz kendimizi tek olarak görüyoruz. Buraya gelen hayvan hakları dernekleri de Türkiye'de tek olduğumuzu söylüyorlar. Aylık 250-300 hayvanımıza yönelik tedavi uyguluyoruz. Ortalama kapasitemiz 600 civarında. Onun dışında sokaktan aldığımız hayvanları 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre tedavisini yapıyoruz. Bazılarını sahiplendiriyoruz, bir kısmını ise doğal ortama bırakıyoruz."

Uzman fizyoterapistlerle kaplıca tedavisi

Güneş, Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak sokak köpeklerine yönelik kaplıca uygulaması başlattıklarını da ifade etti.

Kaplıca suyuyla tedavinin, kaza geçirmiş, yaralı, felçli sokak köpeklerine yönelik olduğunu aktaran Güneş, şöyle devam etti:

"Sokak hayvanları için neler yapabileceğimiz, yaşam sürelerini nasıl daha fazla uzatabileceğimiz konusunda çalışma yaptık. Kaza geçirmiş, yaralı, felçli sokak köpeklerine yönelik çalışma başlattık. Türkiye'de ilk defa yapılan bir çalışma. Sokak köpekleri genellikle burada fizyoterapi görüyor. Esenyurt olarak, doğal kaplıcalardan gelen sularla Avrupa'nın ve Türkiye'nin en yüksek kaliteli ve mineralli suyuna sahibiz. Bu sularla hayvanlarımız tedavi oluyor."

Hasan Güneş, kaplıca suyuyla tedaviye ilişkin barınaklarında özel bir bölüm ve havuz oluşturduklarını, felçli ve yürüyemeyen hayvanlara burada uzmanlarca fizyoterapi uygulandığını aktardı.

Uyuz gibi cilt problemleri olan köpeklerin de bu su içinde özel şampuanlarla yıkandığını ve daha çabuk iyileşmelerinin sağlandığını dile getiren Güneş, "Günde 3 tane köpeğimizin fizik tedavisi yapılıyor. Bu uygulamanın faydasını da gördük." diye konuştu.

Veteriner İşleri Müdürü Güneş, ayrıca sokaktan aldıkları küpesiz hayvanların barınakta tedavilerinin yapıldığını ve kısırlaştırıldığını anlattı.

Çocuklara hayvan sevgisini aşılama çalışmalarının da olduğunu dile getiren Güneş, "Bahara doğru barınağımıza yönelik geziler ve organizasyonlar düzenliyoruz. Buraya gelen öğrenciler, kedileri ve köpekleri daha yakından görme ve sevme imkanı buluyor." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim