• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Hasta-hekim İlişkisinin Temeli Empati

Hasta-hekim İlişkisinin Temeli Empati
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlıkta Pozitif Düşünce Topluluğu tarafından hazırlanan GAÜN Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlıkta Pozitif Düşünce Topluluğu tarafından hazırlanan GAÜN Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cesur'un konuşmacı olarak katıldığı "Bir Hekimin Empati Sorumluluğu" konferansı GAÜN Tıp Fakültesi Amfisi'nde gerçekleşti.

Konuşmasında, tıbbın bilim ve sanat yönüne vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Cesur, bilim yönünün ön plana çıkıp sanat yönünün azaldığını belirtti. Prof. Dr. Cesur, "Bilimsel yönü arttıkça hastanın kendisi unutuluyor sadece hastalığıyla uğraşılıyor. Doktor hastalığı değil hastayı tedavi etmek durumunda. Hasta da sadece hastadan ibaret değil bir kalbi, duyguları var. Hastayı bir insan bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Bilim vurgusunun çok daha ağırlıklı yapılmasıyla bilim duygusunu ve kalbini yitirmiş gibi oluyor. Empatinin ne kadar önemli olduğu, empatinin sonuçlarının hem hastayı hem de hekimi mutlu edeceği üzerine vurgu yapmak istedim" dedi.

Hekimlik hayatı boyunca insanların öğrenmesi gereken en önemli şeylerden birinin empati olduğunu ifade eden Cesur, "Empati olmazsa bir başkasını düşünme söz konusu olmuyor. Yardım düşüncesi, şefkat, merhamet hissi gelişmiyor. Empatinin temeli kendisini karşıdaki insanın gözüyle görmeye, onun kulağıyla duymaya, kalbiyle hissetmeye çalışması gerekiyor ki iyi bir iletişim kurulabilsin. Hasta-hekim ilişkisinin en temeli empati duygusuna bağlı. Empati duygusunu geliştirmek için insanların bir çaba içerisinde olması gerekiyor" diye konuştu.

Konferansın açılışında konuşan Sağlıkta Pozitif Düşünce Topluluğu Temsilcisi Burhan Tekin, topluluğun yaklaşık bir yıl içerisinde 14 ayrı üniversitede kurulduğunu, 6 bini aşkın hastanın ziyaret edildiğini belirtti. Bu ziyaretlerin hem hastalar hem de öğrenciler açısından büyük memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Hasta-hekim İlişkisinin Temeli Empati

Hasta-hekim İlişkisinin Temeli Empati

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim