• BIST 9548.09
  • Altın 2492.474
  • Dolar 32.4886
  • Euro 34.4751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Haşim Kılıç'ın sözleri bir kaosun habercisi mi?

Haşim Kılıç'ın sözleri bir kaosun habercisi mi?
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın dün yaptığı açıklama, bir kaosun habercisi mi? Kılıç, kararlarına itiraz yolu kapalı YSK için de başvuru alabileceklerini söyledi. Kılıç'ın açıklamasına hukukçulardan tepki var.

Yerel seçimlerden sonra il ve ilçe seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itirazlar yapıldığının, buralardan sonuç alınamaması durumunda AYM'ye başvuruda bulunulacağına dair açıklamalar olduğunun belirtilmesi üzerine Kılıç, başvuru olması durumunda gerekli çalışmanın yapılacağını dile getirdi. Kılıç, "Benim o kurumun başkanı olarak bugünden ‘şöyle bir karar verilir, böyle bir karar verilir' şeklinde bir değerlendirme yapmam doğru da değil, mümkün de değil. Arkadaşlarımız bu konuda gereği neyse yerine getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"(YSK)kararının üzerine karar yetkimiz yok) diyor musunuz" sorusuna da Kılıç, "Başvuru olduğunda bunu mahkememiz ve heyetimiz değerlendirecektir" yanıtını verdi.

YSK'nın kararını görüşmek Anayasa ihlali olur

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın YSK için başvuruları değerlendirebilecekleri açıklamasına hukukçulardan tepki geldi. Hukukçular YSK kararlarını değerlendirmenin Anayasa ihlali olduğuna dikkat çekiyor.

Kanun uygulayıcı da yasa dışına çıkamaz

AK Parti MKYK üyesi AYM eski Raportörü Prof. Dr. Osman Can: "Anayasa'nın 149 maddesinde YSK'nın kararları aleyhinde bir mercie başvurulamaz yazdığı halde ‘Önümüze gelir bakarız' demek çok mümkün değil. AYM yasal olarak kritik konularda karar veriyor. Bu da AYM'nin saygınlığı, temel hak ve özgürlüğü konusunda tartışma yaratıyor. Tehlikeli kapıdan geçmeye ısrar ediyor. Kanun uygulayıcılar yasal sınırların dışına çıkmamalı. Yargıçların yargısal atkivistlikten uzak durması lazım."

AYM 'dava seçme' içtihadı oluşturdu

KTÜ Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez: "YSK ile ilgili konuyu nasıl ele alacak AYM? Anayasada açık hüküm var YSK kararlarına karşı yargıya gidilemez diye hukuk fakültesinde öğretiyoruz. Twitter ya da Youtube, ifade hürriyeti tamam da yıllarca süren tutukluluklar, bitmeyen davalar var. AYM bunlara ne yapacak. AYM şimdi seçici davranıp istediği başvuruyu kabul etme içtihadını oluşturdu. AYM bu kadar işin içine girerse, diğer mahkemeler çok fazla anlam ifade etmez. AYM bir süper mahkeme haline gelir."

Yanlış AYM kararının yeri yüce divan olur

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Anayasa Bölümü Başkanı Prof. Dr. Servet Armağan: "AYM, Twitter başvurusunda yanlış karar verdi. İç hukuk yollarının tüketilmesi önemli bir tabirdir. AİHM'de de önemli aşamadır. Anayasa düzenlemesini şahsi yorumlarla yok saymak anayasaya aykırıdır. AYM ve üyeleri anayasayı ihlal edebilir. O zaman görev suçundan Yüce Divan'da yargılanırlar. YSK kararlarına ilişkin anayasa düzenlemesine göre bir yere başvurulamaz. Ümit ederim AYM bir başvuru olsa bile YSK kararı vermez."

YSK da seçim dönemi yüksek mahkemesidir

İstanbul Aydın Üniv. Hukuk Fak. Dekanı Anayasa Prof. Enver Bozkurt: "Anayasa'nın 148'inci maddesi AYM'nin görev ve yetkilerini açıkça belirtir. Bu hükümler belirtilen yetkilerin dışında yetki kullanması, AYM'nin yetki gaspıdır. YSK bizde üst seçim yargısı yolu olarak kabul edilir. Seçimler yargı organlarının genel denetimi altında yapılır. Bunun için Hakimlerden oluşan bir yapı öngörülmüştür. Bu da üst mahkemedir. YSK üst mahkeme ise AYM tarafından denetleme anayasada yoktur."

Kaynak: Star Gazetesi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim