• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Hasankeyf Yolunda Heyelan Tehlikesi

Hasankeyf Yolunda Heyelan Tehlikesi
Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'in yeni yolunda heyelan tehlikesinin olduğu ifade edildi.

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'in yeni yolunda heyelan tehlikesinin olduğu ifade edildi.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık yeni Hasankeyf yolunda heyelan tespit ettiklerini söyledi. Ilısu Barajı nedeniyle yeni Hasankeyf'i Mardin'e bağlayan yolda heyelan tehlikesinin olduğunu belirten Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, bu tehlikenin Yeni Hasankeyf Köprüsü'ne 800 metre uzaklıkta olduğunu kaydetti. Sebebi tam olarak belli olmayan heyelanın tespit edilmesi ile ilgili konuşan Işık, "Burada bir heyelan tespit ettik. Bunun birçok sebebi vardır. Arazinin uydu fotoğraflarını incelediğimde heyelan öncesinde taraçalandırma yapıldığını tespit ettik. Bu taraçalandırma heyelanı önleyemediği şuan aşikardır. Heyelan olan Şev'in zeminin yamaç molozu tabir edilen killi, siltli, kumlu, çakıllı ve yer yer kireçtaşı blokları karışımından oluşan gevşek malzemeli bir yapıda olduğu gözlemlenmiştir. Başta Şev topuğunun alınması, yağışlarla birlikte yeraltı su seviyesinin artması yani zeminin suya doygun hale gelmesi ve bununla birlikte boşluk suyu basıncının artması; buna benzer birçok sebep heyelana neden olmaktadır. Buranın gevşek zemin malzemesine sahip olması heyelana kapı açmıştır" dedi.

"50 METRE YÜKSEKLİKTEN YAMAÇ KOPMUŞ"

Yaklaşık 8-9 dönümlük bir alanda oluşan ve kaba olarak 500 bin metreküpe yakın malzemenin heyelanla birlikte yola aktığına dikkat çeken Işık şöyle konuştu:

"8-9 dönümlük bir arazi. Heyelanın açtığı yarıklar dikkat çekici ve ürkütücü. Yaklaşık 50 metre yüksekliğe sahip bir yamaçtan kopan malzeme yola saçılmış durumda. Açılmayan yol heyelanla kaplanmış. Bu durumun oluşmasında gördüğümüz kadarıyla yeterli teknik inceleme yapılmamıştır. Ortada bir eksiklik ya da gözden kaçmış bir durum söz konusudur. Detaylı etütlerin yapılmaması da en önemli etkenlerden bir tanesidir. Jeoteknik etüt olmazsa olmazdır. Özellikle bu tür devasa yapıların mühendislik çalışmalarında tam manasıyla yapılmayan jeoteknik etütler sonradan büyük sorunlar doğurabilir. Yeniden tüm yolun kaya-zemin şev stabilite analizinin yapılıp, eğer varsa bir sıkıntı uygun iyileştirme yöntemlerle yamaçların veya şevlerin duraklılığı sağlanmalıdır".

Hasankeyf Yolunda Heyelan Tehlikesi

Hasankeyf Yolunda Heyelan Tehlikesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim