• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”
Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, merhum 8'inci Cumhurbaşkanı Özal'ın, şehit olduğunu belirterek, "Sıhhati iyi değildi ama vefat edecek hastalığı...

Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, merhum 8'inci Cumhurbaşkanı Özal'ın, şehit olduğunu belirterek, "Sıhhati iyi değildi ama vefat edecek hastalığı yoktu. Memleketine bu kadar hizmet eden bir insana şehadet yakışır. Kalp krizinden sonra müdahalede geç kalındı. Dönemin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın da aynı düşünüyor" dedi.

Merhum 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 23.yılında Bağcılar'da düzenlenen panel ile anıldı. Gazeteci-Yazar Ekrem Kızıltaş'ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, yaşadıkları anıları paylaşarak düşüncelerini anlattı.

Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi "ndeki programın açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Özal gibi merhum Başbakanlardan Adnan Menderes ile BBP'nin kurucusu Muhsin Yazıcıoğlu'nun da iyi anlaşılamadığını kaydetti. Çağırıcı, Onlar hakka hizmet şiarıyla halka hizmet sundular" diye konuştu.

"KARABORSAYI VE İTHAL İKAMECİLİĞİNİ KALDIRDIK"

Çocukluğunda, Malatya'daki evlerinin Özal'ın evi ile yakın olduğunu belirten Güzel, "Gazi İlkokulu'nda okurken öğretmenim Özal'ın annesi Hafıza Hocaydı" dedi.

Politikadan uzak kaldığı yıllar baklava dükkanı açmak için dükkan kiraladığını da anlatan Güzel, Özal ile görüşmeye gittiğinde kendisini Müsteşar Yardımcılığına atadığını öğrendiğini söyledi. Güzel, "Bana, "Devlete hizmet etmek dururken, şimdi baklavanın sırası mı? Git koltuğun hazır" dedi. Yıldırım Aktürk, Hüsnü Doğan ve Adnan Kahveci'nin de aralarında bulunduğu isimlerle ekip kurdu" ifadelerini kullandı.

ANAP Hükümetinde büyük bir başarı olan 24 Ocak kararlarını çıkardıklarını da hatırlatan Güzel, "Karaborsayı ve ithal ikameciliğini kaldırdık. Çünkü Koç grubuna yarıyordu. Bize 30 yıl tenekeyi araba diye sattılar. Ülkemiz adeta bir fanus içindeydi. Turgut Özal sayesinde fanus çatladı. Genç işadamları dünyaya açıldı. İhracat gelirleri arttı" şeklinde konuştu.

"MESUT YILMAZ ALKOL ALMAYI VE OYUN OYNAMAYI SEVİYORDU"

Güzel, Özal'ın masonları hiç sevmediğini de kaydetti. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ile ilgili iddialarda bulunan Güzel, sürekli alkol aldığını ve oyun oynamayı çok sevdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Hükümet olarak yaptığımız her çalışmayı ona anlatmak zorunda kalıyorduk. Özal, birkaç kez, "Mesut, yapılan çalışmaları Hasan'dan öğren" derdi. Yine bir gün bana, "Mesut'a çabuk, sana da yavaş demekten usandım" dedi.

Özal'ın, çağ atlama ve dönüşüm kelimelerini sevdiğini de kaydeden Güzel, Osmanlı Arşivi'nin onun sayesinde ihya edildiğini anlattı. Özal'ın, beş vakit namaz kıldığını kaydeden Güzel, ancak merhum 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in asıl yüzünün masonik şeklen ise Müslüman olduğunu savundu. Menderes, Özal ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletin adamı olduklarını belirtti. Özal'ın, yerine kendisini hazırladığını da belirten Güzel, bunu kendisine ve ameliyata girmeden önce doktora anlattığını kaydetti. Güzel, ancak bazı işadamlarının Özal'ı etkileyerek bunun önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Güzel, "Demek ki, milletin kaderinde Mesut Yılmaz'ı çekmek varmış" dedi.

"SİMAVİ'YE ULAŞTIM ANCAK ÖZAL "BU İŞE KARIŞMA" DEDİ"

İçişleri Bakanlığında Müşavirlik yaptığını anlatan Güzel, Demirel ve Özal'ın isteğiyle MİT'i 3 yıl yönettiğini kaydetti. 1988'de Özal'a düzenlenen suikastin iyi araştırılması gerektiğinin altını çizen Güzel, şöyle konuştu:

"Hürriyet gazetesinin eski sahibi Erol Simavi ile bazı paşaların ismine ulaştım. Menfaatleri bozulmuştu. Ancak, Özal bana, "bu işe karışma. Bu olayın ardındakileri iki günde çıkarırım. Ancak dengeler bozulur" dedi.

"ÖZAL ŞEHİT OLDU"

Özal'ın, kendisine Cumhurbaşkanlığından ayrılacağını ve parti kuracağını söylediğini de davetlilerle paylaşan Güzel, kendisine, "Yanımda var mısın" diye sorduğunu anlattı. Güzel, kurduğu Yeniden Doğuş Partisi'ne rağmen "varım" dediğini de belirtti. Güzel ancak rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun, Özal'ın tekliğini arkadaşlarını bırakmak istemediği için reddettiğini kaydetti. Özal'ın, ABD ve Orta Asya ziyareti sonrası vefat ettiğine dikkat çeken Güzel, "Sıhhati iyi değildi ama vefat edecek hastalığı yoktu. Memleketine bu kadar hizmet eden bir insana şehadet yakışır. Kalp krizinden sonra müdahalede geç kalındı. Dönemin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın da aynı düşünüyor" şeklinde konuştu.

"UĞUR DÜNDAR BANA "ÇERKEZ MİSİN?" DİYE SORDU"

1987 seçimleri sonrası devlet bakanları ile hükümetin belli olduğu günlerde Hürriyet gazetesinin kendisinin, Vehbi Dinçerler ve Mehmet Keçeciler'in fotoğrafını kullanıp, "ANAP'ın gericileri diye başlık attığını kaydeden Güzel, ertesi gün Uğur Dündar'ın telefonla arayarak, "sen Çerkez prensi misin? " diye sorduğunu belirtti. Güzel, "Ben de " niçin soruyorsun sen Irkçı mısın? Hem ben Çerkez değil, Türk'üm. Çerkez olsam ne olacak ki?" diye kızdım. Bana, "yanlış söylemişler" dedi. Ertesi gün yine Ç Grubu kadrolaşıyor, diye başlık atmışlar. Aramızda Çerkez Veysel Atasoy'du. Sonradan öğrendim. Dündar, "bunu bana Bedrettin Dalan yazdırdı, dedi. Dalan'ı arayıp ona da kızdım. Bana, Turgut Bey'in kendisinden sonra beni getireceğini düşündüğü için yıpratmak amacıyla yaptığını söyledi. Sonra benden özür diledi."

"ALLAH, ERDOĞAN'I SAKLASIN"

Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, reformist, dönüşümcü harekete ayak uydurduğunu anlatan Güzel, kendi döneminde yapılamayan birçok işin yapıldığını kaydetti. Güzel, sözlerini şöyle tamamladı: "

"Cumhurbaşkanı, güzel hizmetler veriyor. Allah onu saklasın. Türk milleti Özal'ı koruyamadı. İnşallah Erdoğan'ı korur. Son zamanlarda Terör konusunda güzel işler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu konuda kararlı. Paralel konusunu 40 yıldır tanırım. Devleti ele geçirmeye çalışıyorlar."

"ÖZAL BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTİYORDU"

Son 14 yılda güzel reformlar yapıldığını, paradan 6 sıfırın atıldığını, İhracat rakamının bile çok şeyi anlattığını belirten Güzel, yolu aydınlık gördüğünü anlattı. Özal'ın başkanlık sisteminden yana olduğunu da savunan Güzel, onun totaliter eğilim gösterilmesine karşın kontrol ve denge sisteminin önemine dikkat çektiğini anlattı. Güzel, Özal'ın, başkanlık sistemine yargı ve parlamento bakımından baktığını kaydederek, "Parlamentonun ağırlığının ortaya çıkacağına inanırdı. Ancak militarizmden arındırılmış bir devlet sistemi kuramadı. MGK'ya kızardı. Başkan Çağırıcı, programa katılımından dolayı Güzel'e teşekkür ederek Bağcılar Belediyesi tarafından yayımlanan Sırat-ı Müstakim Dergisi'ni hediye etti. Başkan Çağırıcı ayrıca Güzel'e, Mehmet Akif Ersoy Müzesi "ni gezdirdi.

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”

Hasan Celal Güzel: “Turgut Özal Şehit Oldu”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim