• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Harekatın gölgesinde dağ ceylanlarının yaşam mücadelesi

Harekatın gölgesinde dağ ceylanlarının yaşam mücadelesi
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde koruma altına alınan dağ ceylanları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nın gölgesinde...

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde koruma altına alınan dağ ceylanları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nın gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor.

Kırıkhan ilçesinde bulunan Perişan Mahallesi'nde 2008 yılında koruma altına alınan Hatay dağ ceylanları, Türkiye-Suriye sınır hattında dağlarda yaşıyor. Dağ ceylanları, sınırdan gelen bomba ve silah seslerinden ürkerek köylere inmeye başladı. Milli Parklar ve Tabiat Koruma Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan ceylanlar etrafı tellerle çevrili alanda yaşatılmaya çalışılıyor. Nesli yaşatılmaya çalışılan tür için köyde yaşayan vatandaşlar da seferber oluyor.

Hatay dağ ceylanlarının çiftçilerin ekinlerine zarar vermesine rağmen vatandaşlar tarafından sevildiğini ifade eden eski İncirli Mahallesi Muhtarı Osman Dal, "Bunları buranın halkı koruma altına alıyordu. Bir ara burada muhtarlık yaptım. Ankara'dan geldiler. Bunun bir yavrusunu yakalayıp Urfa'daki ceylan çiftliğine götürelim dediler. Yakaladık. Bunu Urfa'ya götürdüler. Urfa'da nesiller birbirini tutmadı. Ceylanların Türkiye'de nesli olduğu bilinmiyor, bunlar ceylandır dediler. Bunların bir nesli İsrail çölünde var. Bunlara değer verdiler. Perişan Mahallesi'nde yer verdik. Bunları korumak için oraya istasyon yaptılar. Halk kendisi de koruyor. Bunlar çoğaldığı için avcılar sınır bölgesine giremiyor. Geldiğinde de biz jandarmaya haber veriyoruz. Bunlar burada çoğaldı, gitti. Belki de 700-800 taneyi geçti. Bizim buradaki çiftçilerimize zarar veriyor. Yine de tatlı bir hayvan olduğu için korumaya aldık. Mecburen tahammül ediyoruz" dedi.

Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'ndan dolayı sınırdan gelen mühimmat seslerinin ceylanları ürküttüğünü dile getiren Dal, "Buralarda çok görüyoruz. Yalnız bu savaştan beri hayvanlar dağıldı. Aşağı köylere de indi. Demirkonak, Camızkışlası tarafına indi. Her gün top sesi geliyor. Hayvanlar tam menzilde durmuyor. Daha bu tarafa doğru geliyor. Ses gelmeyen yere iniyor. Geçen gün zeytin toplarken yavruyu yakaladık. Baktım annesi bağırıyor. Annesinin yanına geri bıraktım. Bomba ve silah seslerinden ürküyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim