• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Hanefi Bostan: “Memur, Öğretmen Ve Akademisyenlerin Ek Gösterge Sorunu Çözülsün”

Hanefi Bostan: “Memur, Öğretmen Ve Akademisyenlerin Ek Gösterge Sorunu Çözülsün”
Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, memurlar arasındaki ek gösterge uygulamasından kaynaklanan adaletsizliklerin olduğunu...

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, memurlar arasındaki ek gösterge uygulamasından kaynaklanan adaletsizliklerin olduğunu savunarak, "Memur, öğretmen ve akademisyenlerin ek gösterge sorunu çözülsün" dedi.

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, yazılı bir açıklama yaptı. Bostan, kamuda çalışan işçi ve memurlar arasında ücret açısından ciddi farklılıklar olduğunu savunarak, "Bu farklılıkların en önemlisi emekli ikramiyesi ve emekli maaşlarında açıkça göze çarpmaktadır. 5510 sayılı Kanun, işçiler ile memurlar arasında sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı bakımından eşitlik getirmek amacıyla çıkarılmış olmakla birlikte Kanun, memurların haklarını budayarak işçilerle eşitledi. Ancak emeklilikte memurlar aleyhine ortaya çıkan çarpıklık düzeltilmedi" dedi.

"MEMURLAR ARASINDAKİ EK GÖSTERGE UYGULAMASINDAN KAYNAKLANAN ADALETSİZLİKLER VAR"

Hanefi Bostan, "Sayıları 3 milyona yakın kamu görevlileri emekli olduklarında ve 1 milyon 900 bin dolayındaki memur emeklisi işçilerden daha az emekli maaşı ve hem de daha az emekli ikramiyesi almaktadır. Nitekim brüt maaşı ve çalışma süreleri aynı olan bir işçi, bir öğretmenden yüzde 31.7 TL daha fazla emekli maaşı ve yüzde 89.7 oranında daha fazla emekli ikramiyesi alıyor. Yine brüt maaşı ve çalışma süreleri aynı olan bir memur işçiden yüzde 21.9 daha az emekli maaşı ve yüzde 73.6 nispetinde daha az emekli ikramiyesi almaktadır. Memurlara yapılan haksızlıklar bunlarla sınırlı değildir. Memurlar arasındaki ek gösterge uygulamasından kaynaklanan ciddi adaletsizlikler bulunmaktadır. Nitekim yardımcı hizmetler sınıfı personeli hangi eğitim düzeyinde ve hangi kazanılmış hak aylık derecesine sahip olursa olsun, ek göstergeden yararlanamamaktadır. Yine üniversitelerde daire başkanlarının amiri olan genel sekreter yardımcılarının ek göstergesi bunlardan daha düşük seviyededir" diye konuştu.

"MEMURLARIMIZ, MUTLU BİR EMEKLİLİK HAYALİ KURAMAMAKTA"

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer başka bir çarpıklık da yardımcı doçentler emekli olduğunda üniversite daire başkanlarından bin TL'ye yakın daha az emekli maaşı almaktadırlar. Yine öğretim üyelerinden doçentlerin ve profesörlerin makam tazminatı bulunduğu halde yardımcı doçentlerin bulunmamaktadır. Memurun emekli olmasıyla birlikte gelirinde yaşanan bu düşüş, memurlar için emekliliği bir kabusa dönüştürmektedir. Memurlarımız, mutlu bir emeklilik hayali kuramamakta, emekli olanların çoğu, geçimini sağlamak için ikinci bir iş aramaktadır. Geçim sıkıntısı, memurun emekli olmasının önündeki en büyük engellerden biridir. Daha çocuğunun üniversite masrafları bitmeden, oğlunu veya kızını evlendirmeden emekli olmak istemeyen kamu çalışanını bu tablo karşısında kim haksız bulabilir?"

"YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA BULUNAN MEMURLARA EK GÖSTERGE VERİLMESİ ADALETİN GEREĞİDİR"

"Bu yıl emniyet görevlilerinin ek gösterge rakamları 2 bin 200'den 3 bine çıkarıldı" diyen Bostan, "Bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak öğretmenlere söz verilmesine rağmen bugüne kadar bir işlem yapılmaması büyük bir talihsizliktir. Ek göstergeden hiç faydalanamayan yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin, ek göstergelerinde artış bekleyen şube müdürlerinin, müdür yardımcılarının, öğretmenlerin, teknik eğitim fakültesi ve 4 yıllık teknik okul mezunlarının, şeflerin, genel sekreter yardımcılarının, yüksek okul ve enstitü sekreterlerinin, araştırma görevlilerinin, öğretim görevlilerinin ve yardımcı doçentlerin ve ek göstergelerinde artış bekleyen tüm kamu görevlilerinin unutulması doğru bir yaklaşım değildir. Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3 bin 600, yardımcı doçentlerin de 4 bin 800 olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Yine bütün memurlara, araştırma görevlilerine, okutman, öğretim görevlisi, doçent ve profesörlere de 800 puan ek gösterge artışı yapılmalıdır. Yardımcı hizmetler sınıfında bulunan memurlara ek gösterge verilmesi adaletin gereğidir" ifadesini kullandı.

Bostan, "Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3 bin 600'e çıkarılması, memurların ek göstergelerinin 800 puan artırılması ve yardımcı hizmetler sınıfındaki memurlara ek gösterge verilmesi emekliliği teşvik edecektir. Bu da atama bekleyen öğretmenlere ve işsiz olarak ömür tüketen üniversite mezunu gençlerimize yeni istihdam kapıları açmak demektir. Bugün gençlerimizi kazanmanın ve ülkeye katkı sağlamalarını temin etmenin yolu budur" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim