• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C

Hamzaçebi: Sağduyulu hareket edeceklerine inanıyorum

Hamzaçebi: Sağduyulu hareket edeceklerine inanıyorum
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, fezlekelere ilişkin yarın Meclis'te yapılacak toplantıyı değerlendirirken, "İktidar partisinin, sağduyulu hareket edeceğine inanıyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4 eski Bakanla ilgili fezlekelere ilişkin yarın Meclis'te yapılacak toplantıyı değerlendirirken, "Kimse çoğunluk gücüne güvenerek bunları Meclis'ten kaçırmaya kalkışmasın. (Bu yolsuzluklar incelenmesin) diyecek milletvekili sayısının iktidar grubunda çok az olduğunu düşünüyorum. İktidar partisinin, aynen 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi sağduyulu hareket edeceğine inanıyorum" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu'nun, yarın 4 eski bakan ile ilgili fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplanacağını anımsattı.

Önerdikleri gündemin, fezlekelerin okunması ve ekteki dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılması olduğunu belirten Hamzaçebi, bunun dışında, fezlekelerin Meclis'e ulaşmasındaki gecikme ve ulaştıktan sonra milletvekillerinin bilgisine sunulmaması konularının da tartışılacağını ifade etti.

Fezlekelerin okunması, dosyaların milletvekillerinin bilgisine sunulmasının bir anayasa hükmü olduğunu, kimsenin bundan kaçınamayacağını kaydeden Hamzaçebi, şunları söyledi: 

"Adalet Bakanı, bu fezlekelerin, 'soruşturmanın gizliliği' gerekçesiyle Meclis'te okunamayacağını söylüyor. Meclis Başkanı da soruşturmanın gizliliği konusunu çok sık kamuoyu gündemine getiriyor. Meclis Başkanlığı, bunların Meclis'te okunmaması, eklerin milletvekillerinin bilgisine sunulmaması gibi bir tutumu benimsemeye niyetli. Umarım yarına kadar doğru yolu bulurlar.

Meclis Soruşturması denetim ve bilgi edinme yollarından biridir. Yarı yargısal bir niteliğe de sahiptir. TBMM, diğer bütün dünya parlamentolarında olduğu gibi yasama yanında denetim görevine de sahiptir. Meclis'in sınırsız şekilde yasa yapma yetkisi varken sıra denetime gelince 'Meclis'in buna yetkili olmadığını' söylemek mümkün değildir. 

'Soruşturmanın gizliliği' gerekçesi yanlış yorumlanmaktadır. İşlendiği iddia edilen suçun asıl failleri TBMM'dedir. Meclis, Meclis Soruşturması yapılmasına karar verir, komisyonu oluşturur, sanıkların Yüce Divan'da yargılanmasına karar verir ve bu karar TBMM Genel Kurulu'nda onaylanırsa, suçun failleri Yüce Divan'da yargılanır. Yüce Divan'a sevk kararı alabilecek olan TBMM'nin dosyaları incelememesi düşünülemez.

Faillerin, yargı önünde hesap vermesinin önünün açılması gerekiyor. Bunun gerçekleşebilmesi için, komisyonun bu kararı verebilmesi için milletvekillerinin bu dosyayı incelemesi gerekir. Bunları bilmeden 'Soruşturma komisyonu kurulması için önerge verilsin, konuyu da soruşturma komisyonu incelesin' demek, TBMM'nin yetkisini elinden almaktır. 

Sayın Meclis Başkanı'nın, Meclis'i anayasa ve içtüzük kuralları ile ve geleneklerine göre yönetmesini bekliyoruz. Meclis'i, Adalet Bakanı ya da iktidar partisinin grup başkanvekilleri yönetmiyor. Şu andaki görüntü o. Adalet Bakanı, iktidar grup başkanvekilleri açıklama yapıyor, sonra Meclis Başkanlığı da o paralelde konum alıyor."

"Meclis Soruşturma Komisyonu mutlaka kurulacak"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, dosyaların milletvekillerinin bilgisine açılmaması halinde Anayasa Mahkemesi ya da Danıştay'a başvuru olup olmayacağı sorusuna, "Danıştay'a, idari yargıya başvurmak topu taca atmaktır. Öyle bir niyetimiz yok. Danıştay'a gidelim aylar, yıllar sürsün, oradan bir karar çıksın, çıkmasın... Bugün, bu süreçte lazım bunlar. Bu hesap TBMM'de görülecektir. Kimse çoğunluk gücüne güvenerek bunları Meclis'ten kaçırmaya kalkışmasın. 'Bu yolsuzluklar incelenmesin' diyecek milletvekili sayısının iktidar grubunda çok az olduğunu düşünüyorum. Meclis Soruşturma Komisyonu mutlaka kurulacak. Bundan hiç tereddüt etmiyorum" yanıtını verdi.

Akif Hamzaçebi, başka bir soruyu yanıtlarken, "(Fezlekeler okunmasın) diyebilirler ama parlamento sadece yarınki oturumdan ibaret değil. Parlamento sürekli olarak bu konuyla meşgul olur. Bu soruşturma mutlaka yapılacak. Sorumlular, yargı önünde hesap verecekler" dedi. 

Hamzaçebi, fezlekelerle ilgili konuyu hukukçularıyla takip ettiklerini, her türlü hazırlığı yaptıklarını ifade ederek, "Sadece çoğunluk gücüne dayanarak konuyu örtbas edeyim niyeti varsa, ona feda etmeyeceğiz. İktidar partisinin, aynen 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi sağduyulu hareket edeceğine inanıyorum. 'Yolsuzluk iddiaları soruşturulmasın' diye iktidar partisi grubunun blok halinde hareket edeceği kanaatinde değilim. 1 Mart tezkeresinde nasıl sağduyu çıkmışsa bugün de o sağduyu çok daha güçlü bir şekilde iktidar grubunda çıkacaktır" diye konuştu.

Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda yarın yapılacak toplantıda bir gerginlik beklemediğini, bunu arzu etmediklerini söyledi. Gerginlik üzerine bir politikalarının da olmadığını kaydeden Hamzaçebi, görüşlerini medeni bir şekilde tartışacaklarını, ancak iktidar partisinin tutumunun burada önemli olacağını söyledi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim