• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Hamilelikte Bu Ayakkabılara Dikkat !

Hamilelikte Bu Ayakkabılara Dikkat !
Fizyoterapist Gökhan Aygül, hamilelikte özellikle dümdüz babetlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Fizyoterapist Gökhan Aygül, hamilelikte özellikle dümdüz babetlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

"Özellikle gebeliğin 6. ayında sonra ayak bileklerinde ve ayak sırtında şişlikler olabilir ki bu durum gebelerin yüzde 80'inde görülmektedir." diyen Fizyoterapist Gökhan Aygül, şu bilgileri verdi:

" Gebelikte vücutta tutulan su artar, damar içerisindeki kan miktarı da neredeyse %50 oranında artar. Bu nedenle damar dışındaki dokularda ödem oluşabilir. Vücudun su toplamasına bağlı olarak relaxin adı verilen hamilelik hormonu ayakların şişmesine neden olur. Ayrıca büyüyen uterus (özellikle hamileliğin son aylarında) bacaklara giden damarlara daha fazla baskı yapar. Bu da kanın kalbe dönmesini zorlaştırarak bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda daha fazla sıvı birikir. Uzun süre ayakta durmak ya da sandalye ve koltukta ayakları yere koyarak oturmada ayakların şişmesine yol açar. Üstüne hamilelik kiloları da eklendiğinde ayaklarda ki baskı 2 kat daha artar. Bebeğin karında büyümesi ile sırt ağrıları ve desteksiz ayağa kalkamama, ayakkabı giyememe gibi sorunlar da oluşur. Özellikle ayakta çok duran kişilerde, günün geç saatlerinde yer çekiminin etkisi ile ayak, ayak bilekleri ve bacaklarda ödem fazla görülür. Özellikle ilerleyen aylarda ayağın şişmesinin yanında, kavisin çökmesiyle içe basma, topukta ya da başparmak kemiğinde ağrılar görülebiliyor. Ayak kavisinin çökmesi sonucu oluşabilen pronasyon yani içe basma, tabanlıklar ile kontrol altına alınabiliyor. Ayrıca kavis desteği ve topuk kısmının doğru şekilde basmasını sağlayacak konfor ayakkabıları ile ayak desteklenebiliyor

Sonuç olarak, gebelikte vücudun yük dağılımının bozulması, oluşan ödem ve ayak ağrılarının bu tabloya eklenmesi, ayakkabı seçimini daha önemli kılıyor."

Fizyoterapist Gökhan Aygül, hamilelikte ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Her şeyden önce hamilelikte ayaklarınızın rahat olması gerekir. Hamilelik, vücudun yük dağılımının bozulmasına, ödem ve ayak ağrılarının artmasına sebep olur. Oldukça hassas bir dönem olan hamilelikte, kadınların önem göstermesi gerekenlerden biri de rahat ayakkabılardır. Hamilelikte ayakkabılar sıkmamalıdır. En fazla 5 santimetre olan (ideali 2-3 cm), yüksek alçak topuklu ayakkabılar, kısa ve kalın topuklular tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta dümdüz babetlerden uzak durulmasıdır. Bu tarz ayakkabılarda ve terliklerde şok emmeyen alt yüzeyleri, desteksiz iç tabanları nedeniyle ayağı rahatsız bir pozisyona sokarak, ayak dümdüz yere oturduğun için kan dolaşımı zorlanır ve şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Geniş kalıplı ve içinde ayağın sıkışmayacağı ayakkabılar olmalıdır. Gebelikte ayaktaki baskıyı ve ödemi önlemek için, aşırı yumuşak ayakkabılar giymek yerine, ayağı doğru yerden destekleyici ürünler tercih edilmelidir. Tarak kısmına çok yük binmesini engelleyebilmek için de şok emici tabanlar tercih edilmeli, çok ince tabanlardan kaçınılmalıdır. Özellikle tabanı çıkabilen, topuk jeli ve desteği de olan, burun kısmı yuvarlak spor alçak topuklu ayakkabıları hamileler rahatlıkla kullanabilir. Hamileler için en sağlıklı seçim, metatars yastıklı ve hovercraft teknolojili ayakkabılardır. Mümkünse doğal deriden üretilen ayakkabılar tercih edilmelidir. Hafif, esnek ve dengeli yük dağılımı sağlayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Hava geçişi sağlayan, ayağa uyumlu, hava sirkülasyon sistemli ayakkabılar olmalıdır. Ortopedik ayakkabılar ve terlikler seçilmelidir. Hamileliğin ilerleyen haftalarında eğilip ayakkabı giymek zor olacağından bağsız ayakkabılar tercih edilmelidir. Keyifli bir gebelik dönemi için hamilelere özel olarak tasarlanmış hamile terlikleri de kullanılabilir. Bu tip terlik ve ayakkabılar patentli alçak topukları, yüksek burun tasarımı ile vücudun ağırlık merkezini dengeler ve vücuttaki baskıyı ortadan kaldırır. Kış ayları için cırt cırtlı ya da fermuarlı botlar tercih edilmelidir. Ayakkabı seçiminin yanı sıra hamilelikte fazla ödeme karşıda yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır:

Gün içinde sık sık ayaklarınızı yukarıya uzatarak oturun. Uyurken yan yatın veya ayaklarınızı yastık yardımıyla hafifçe yükseltin. Otururken bacak bacak üstüne atmayın. Uzun süre ayakta kalmaktan veya ayaklarınızı yere koyarak oturmaktan kaçının. Isı şişmeyi artıracağından kendinizi serin tutmaya ve serin ortamlarda bulunmaya gayret edin. Suyun kaldırma kuvveti bebeğin pelvisin yukarısında tutulmasına yardımcı olacağından, olanağınız varsa sık sık yüzün veya havuzda yürüyün. Sıkı ve dar giysilerden kaçının. Destekleyici, pamuklu çoraplar giyinin, naylon çoraplardan kaçının. Düzenli egzersiz yapın. Ödemi azaltmak için idrar söktürücü gibi ilaçları kesinlikle kullanmayın, ilaçla tedavisi yoktur. Diyetinize dikkat edin fazla tuzlu gıdalardan uzak durun, proteinli gıdaları gerektiği kadar tüketin. Hamilelikte hafif ayak ve bilek şişkinlikleri normal olmakla birlikte, ayaklardaki aşırı veya ani şişmene ve beraberinde şiddetli baş ağrısı, bulanık görme ve baş dönmesi ciddi bir durumun belirtisi olabilir mutlaka doktorunuza başvurun."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim