• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Hamilelikte bel ağrılarından uzak kalmak mümkün

Hamilelikte bel ağrılarından uzak kalmak mümkün
Acıbadem Mobil Sağlık Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca, hamilelik sürecinde oluşan bel ağrısı şikayetlerini önlemenin yollarını anlattı.

Acıbadem Mobil Sağlık Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca, hamilelik sürecinde oluşan bel ağrısı şikayetlerini önlemenin yollarını anlattı.

Hamileliğin güzel olduğu kadar sabırlı olmayı da gerektiren bir süreç olduğunu söyleyen Fizyoterapist Koca, "Bebeğinizin karnınızda her geçen gün hızlıca büyüdüğünü görmek, onun hareketlerini hissetmek muhteşem bir duygu ancak hamilelik bazı fiziksel şikayetleri de beraberinde getiriyor. Bu şikayetler içinde çoğu anne adayının ortak şikayeti; bel ağrıları. Bel ağrıları hamileliğin her döneminde birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir, bu ağrılar erken dönemlerde hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi, ilerleyen dönemlerde bebeğin büyümesine bağlı olarak da gelişebilir. Bebeğin büyümesiyle bel ve çevresine binen yükün artması, omurlar arasındaki bağların gevşemesi ve sinir sıkışması gibi nedenler bel ağrısı yapabiliyor. Bunların dışında hamilelik döneminde yapılan bazı sakıncalı hareketler, ağır kaldırma, uygunsuz pozisyonlar gibi durumlar da bu ağrıların oluşmasında etkili" ifadelerini kullandı.

"Hamilelikte bazı şeylere dikkat ederek bel ağrılarınızı hafifletebilirsiniz" diyen Fizyoterapist Koca, şunları kaydetti:

"Öncelikle belden geçen ağırlık merkezinin öne doğru kayması sonucu oluşabilecek bel ağrısından korunmak için, kişinin duruşuna dikkat etmesi ve sırt kaslarını güçlendirmesi çok önemli. Bunun dışında öne doğru eğilmelerde, mümkün olduğunca gergin bir vaziyette durun ve bu eğilmeleri dizlerden veya sabit bir yere tutunarak gerçekleştirmeye çalışın. Anne adaylarının uzun süre ayakta durmaktan ve ağır yükler kaldırmaktan kaçınmaları gerekiyor. Hamilelikte sivri ve uzun topuklu ayakkabılardan da uzak durulmalı. Ayrıca yatakta sırt üstü yatmak yerine yan yatmak ve bacakların arası ile karın altına uygun bir yastık koymak, kişide oluşabilecek bel ağrılarının önüne geçiyor. Bazı durumlarda ağrılı bölgede ödem oluşabiliyor. Bu durumda belirli bölgelere uygulanan ortalama 15-20 dakikalık buz uygulaması ağrı azaltıcı bir etkiye sahip. Ayrıca ağrıların oluştuğu bölgeye yapılan esneme egzersizleri de ağrılı bölgeyi rahatlatıyor bu nedenle anneler düzenli egzersiz yapmalı. Düzenli olarak egzersiz yapmak ağrılarınızı azaltır ve oluşabilecek diğer ağrıların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca bel ağrılarını engellemek ve mevcut oluşabilecek diğer fiziksel ağrıları azaltmak için bolca dinlenmeyi ihmal etmeyin."

"Anne adaylarının fizik tedaviden de faydalanması mümkün"

Anne adayının rahat bir hamilelik geçirmesini engelleyen bel ağrılarının giderilmesinde fizik tedaviden de faydalanmanın mümkün olduğuna vurgu yapan Fizyoterapist Koca, "Fizik tedavi yalnızca sağlık sorunlarına bağlı tedaviler için yapılmaz bu uygulama hamilelikte; sırt ağrısı, bel ağrısı, mesane problemleri gibi yaygın rahatsızlıkları gidermek, daha rahat bir hamilelik yaşamak ve doğumu kolaylaştırmak için de yararlı olabilir. Fizik tedaviyi özellikle ciddi bel ağrısı yaşayan, bacaklarda yanma ve uyuşma gibi şikayetleri olan anne adaylarına öneriyorum. Bu tür bir şikayetiniz varsa, önce doktorunuza görünün. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde bu tür problemler için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir. Ağrıların giderilmesinde hemen etki gösteren fizik tedavi, ortalama birkaç hafta sürüyor. Ancak devamında, fizyoterapistin yönlendirdiği egzersizlerin, hamilelik boyunca belirli dönemlerde revize edilerek, anne adayları tarafından devam ettirilmesi gerekiyor. Fizik tedavi, seans şeklinde olabileceği gibi, düşünülen tedaviye bağlı olarak egzersizler ve ağrı şiddeti takibi şeklinde de yapılabiliyor. Ayrıca, pilates ve yoga gibi sporlarla yapıldığında, pelvik bölgedeki kasların güçlenmesi ve esneklik kazanmasını sağladığı için doğumu kolaylaştırıcı etki taşıyor. Hamilelik döneminde fizyoterapi kadınların vücutlarını hazırlanmalarına yardımcı olduğu gibi bu hizmet evde de verilebiliyor" şeklinde konuştu.

Hamilelikte bel ağrılarından uzak kalmak mümkün

Hamilelikte bel ağrılarından uzak kalmak mümkün

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim