• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Hamilelik döneminde ne kadar kilo alınmalı

Hamilelik döneminde ne kadar kilo alınmalı
Gebelikte doğru beslenmenin hem anne adayının, hem de bebeğin sağlığı için önemli olduğu bildirildi.

Gebelikte doğru beslenmenin hem anne adayının, hem de bebeğin sağlığı için önemli olduğu bildirildi.

Gebelikte doğru beslenme, bebeğin hem çocukluk, hem de yetişkinlik dönemindeki sağlığını etkiliyor. Metabolizma hızında artış meydana gelen ve anne adayının enerjiye daha çok ihtiyacı olduğu gebelik döneminde, belirli bir kilo artışı da söz konusu oluyor. Ancak her anne adayının alması gereken standart kilo miktarı, gebeliğin başındaki kilosuna göre değişiyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, normal bir kiloda gebe kalmış anne adaylarının gebelik sürecinde 10-13 kilo almalarının standart bir değer olduğunu belirterek, kulaktan dolma bilgilerin önemsenmemesi gerektiğini söyledi.

Dyt. Gülşah Esensoy, anne adaylarının alması gereken standart kilo miktarını şöyle açıkladı: "Gebelikte alınması planlanan ideal kilo kg/m2 şeklindeki beden kitle indeksi formülasyonuyla belirleniyor. Buna göre gebelik başlangıç kilosu normal sayılan anne adaylarının gebelik boyunca 10 ila 13 kilo arasında artış yaşamasında sakınca görülmüyor. Ancak obez anne adaylarında artışın 6 kg üzerinde olmaması öneriliyor. Bu değerler çoğul gebelik yaşayan veya gebelik başlangıç kilosu çok düşük olan anne adaylarında farklılık gösterebiliyor. Gebelik başlangıç kilosu normal bir anne adayının ilk 3 ay boyunca 1-3 ila 5 kilo arasında kilo artışı olması, 3 aydan sonra ise haftada yaklaşık 0,3 - 0,4 kilo miktarını geçmeyecek şekilde kilo artışının devam etmesi bekleniyor. Gebelik öncesi kilosu fazla olanlar için ise kilo artışının ilk 3 aydan sonra haftalık 0,3 kilo ile sınırlandırılması önem taşıyor".

Kilo alımını yağlanma sanmayın

Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, "Gebelikte kilo alımı denince anne adaylarının aklına genellikle yağlanma geliyor. Ancak sağlıklı ve doğru beslenme ile yalnızca 1,5-2 kilo civarında bir yağ artışı meydana geliyor. Bu miktardaki yağ, doğum sonrası yoğun geçecek dönemde annenin enerji ihtiyacını karşılamak üzere depolanıyor. Anne adaylarının günde ortalama 2200-2400 kcal enerji alımına ihtiyacı oluyor. Günlük yağ ihtiyacının yarısı et, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerin bileşiminden alınıyor. Diğer yarısı yemeklerin pişirilmesi sırasında kullanılan 3-4 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ karışımı ile alınabilir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim